середа, 29 серпня 2007 15:02

Приміський будинок за 200 тисяч продати важко

Новий двоповерховий будинок поблизу селища Лісова Буча під Києвом Юлія Кройтар, 26 років, виставила на продаж торік у вересні.

— За рік на оглядини приїздили зо три десятки покупців, — розповідає киянка. — Кажуть, що будинок гарний. Але не купують.

Юлія зводила будинок, щоб заробити. Нерухомість із року в рік дорожчала на 50–70%. 2004-го Кройтар купила чотири сотки землі. Найняла бригаду будівельників. Котедж на 200 кв. м вони здали 2006 року. На першому поверсі — гараж, кухня, вітальня й гостьова кімната. На другому — три спальні й санвузол. Установили сучасну систему опалення. Вікна метало-пластикові. На стінах, на стелі й підлозі зробили стяжку — під оздоблення.

— Будівельники підрядилися здати будинок під оздоблення по 500 доларів за "квадрат". У ціну входили й будматеріали, — веде далі жінка. — Будинок виставили на продаж за 220 тисяч доларів — по 1100 доларів за "квадрат".

Минулої осені Юлії давали за дім $200 тис., але вона відмовилася. Нині й таких пропозицій немає.

Не вдається продати двоповерховий котедж і 31-річному Русланові Корнієнку. Ділянка 15 соток — у котеджному селищі поблизу автотраси на Житомир, за 9 км від Києва. Загальна площа будинку 220 кв. м. Є цегляний гараж. Воду качають насосом із криниці.

— Приїздять на дорогих машинах, оглядають, — розповідає чоловік. — Мій будинок добротний, але без претензій — без башточок, балкончиків і колонад. Будував його для своєї родини.

Русланів знайомий зводить будинки на продаж під Києвом. На покупця йому доводилося чекати по півроку і більше. Нині на ринку нерухомості спад, купують менше. Восени із житлом справи кращі, заспокоює він Руслана. Поки що Корнієнко щотижня дає оголошення в газету "Авізо" і журнал "Нерухомість Києва".

За рік на оглядини приїздили зо три десятки покупців

— За цей час нові будинки продали кілька наших сусідів, — розповідає чоловік. — Правда, вони набагато більші за мій — на 300–400 квадратних метрів. Отже, для заможних покупців мій будинок занадто скромний.

Столичному бізнесмену Анатолієві Кричковському, 54 роки, вдалося без труднощів продати свою новобудову у травні. На покупця чекав два місяці. Круглий двоповерховий котедж-башту він спорудив за 10 км від садиби Руслана Корнієнка, в селі Бобриця Києво-Святошинського району.

— Недалеко є ліс, тече річка Ірпінь, — розказує Анатолій. — Село як село. Селитися тут стало модно після того, як у селі збудувала хату Ауріка — сестра Софії Ротару. Туди потягнулися бізнесмени, прокурори. Є будинки кількох депутатів.

Круглий дім Анатолій виставив на продаж у березні 2007 року за $1 млн. Але покупця агентство нерухомості тоді не знайшло.

— Ріелтор запропонувала нам збільшити ціну на півмільйона, — згадує Кричковський. — Ми з жінкою здивувалися такій ідеї. Але подумали, що нічого не втратимо. Погодилися. Клієнт об"явився за три тижні. Виторговував у нас п"ять процентів знижки — 75 тисяч доларів. Ми повпиралися для годиться — та й погодилися. А покупець задоволений, як слон: купив собі будинок. Ні в кого такого немає. Ми теж раді: отримали на 425 тисяч більше, ніж розраховували.

У покупців зі статками є певна межа, пояснили в агентстві нерухомості після завершення купівлі-продажу. Для одних — непристойно жити в будинку менше ніж 1 тис. кв. м. Інші шукають "хороших сусідів" — десь у Кончі-Заспі чи Пущі-Водиці. Цього клієнта влаштовувало сусідство з Аурікою Ротару.

— Іншим разом зводитиму більший будинок, — робить висновок Руслан Корнієнко. — Такий швидше продам.

Юлія Кройтар сподівається продати котедж у Лісовій Бучі цієї осені. Поки що взяла під його заставу кредит на власний бізнес.


Скільки коштують житлові будинки у столичних передмістях, тис. доларів


   мін.
макс. 
 Бобриця
(Києво-Святошинський р-н)
 100  500
 Бориспіль  160  2500
 Бровари  120  2000
 Віта-Поштова
(Києво-Святошинський р-н)
 250  4000
 Вишгород  150  650
 Вишеньки (Бориспільський р-н)  180  1950
 Гореничі (Києво-Святошинський р-н)  200  980
 Зазим"я (Броварський р-н)  650  1400
 Княжичі (Броварський р-н)  280  800
 Конча-Заспа (Київ)  300  10450
 Крюківщина
(Києво-Святошинський р-н)
 95  1300
 Мала Олександрівка
(Бориспільський р-н)
 130  1200
 Обухів (Обухівський р-н)  95  360
 Осещина (Вишгородський р-н)  220  600
 Петропавлівська Борщагівка
(Києво-Святошинський р-н)
 225  1990
 Підгірці (Обухівський р-н)  170  1100
 Проців (Бориспільський р-н)  200  530
 Рожни (Броварський р-н)  160  600
 Старі Безрадичі (Обухівський р-н)  150  3000
 Старі Петрівці (Вишгородський р-н)  220  480
 Щасливе (Бориспільський р-н)  200  1500

дані: АН "Благовест". Проаналізовано 980 оголошень

Популярні котеджні містечка з магазинами і дитсадками

Торік фахівці з нерухомості говорили про масове переселення киян до передмістя столиці. Але нині активніше купують квартири у столиці.
— Будинок-тавнхауз за ціною й якістю — та ж трикімнатна квартира в Києві, — пояснює Віктор Несін, 42 роки, віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України. — За містом свіже повітря. Це плюс. Але інфраструктура — транспорт, торгівля, медобслуговування — на гіршому рівні. На роботу треба їздити до Києва, тому необхідно мати машину. Успіхом користуються котеджні містечка з магазинами, школами і дитсадками.
Назагал купують значно менше житла. Ціни зависокі, а купівельна спроможність низька, вважає Несін:
— Так триватиме принаймні до нових виборів. Тоді у Верховній Раді з"являться нові обличчя. За кожним депутатом до столиці потягнеться шлейф помічників. Купуватимуть житло в Києві і передмістях.
Нині продати будинок у передмісті вдається тим, хто дає багато реклами у спеціалізованих виданнях — "Мир квартир", "Нерухомість Києва", "Авізо". В оголошенні можна розмістити 3–4 фотознімки будинку. Середня ціна реклами 700–800 грн на місяць, каже віце-президент Асоціації.

Зараз ви читаєте новину «Приміський будинок за 200 тисяч продати важко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі