пʼятниця, 30 травня 2008 18:29

Полтавське житло подорожчало після зниження курсу долара

Автор: дані: ”ГПУ”. Проаналізовано 410 приватних оголошень
 

На початку 2008 року однокімнатні квартири в Розсошенцях, віддаленій південній околиці Полтави, в середньому продавали по $35,5 тис. У травні ціна зросла до $46 тис. Житло на інших масивах теж подорожчало на 9–18%.

— Навіть "хрущовки" і малосімейки виставляють на продаж більш як по 50 тисяч доларів, — запевняє Ірина Облогіна, 33 роки, керівник агентства нерухомості "Добробут". — Їх активно купують люди з передмість. Переїздять до Полтави, щоб влаштуватися на роботу.

Головна причина подорожчання — ревальвація гривні, вважають ріелтори. Місяць тому $1 коштував менше 5 грн. Нині банки рахують за курсом 4,50–4,60 грн за $1. Ціни в доларах власники житла перерахували на гривні за старим курсом Нацбанку. Отриману суму поділили на новий курс. Наприклад, квартиру в центрі, яка коштувала $55 тис., виставили за новою ціною 280 тис. грн. Нині у доларах це 60 тис.

Побутові умови в центрі Полтави та її околицях майже не відрізняються. Всюди справно працює водопостачання та опалення. Тролейбуси довозять із околиць до центру за 10–15 хв. Утім, з 2007 року центр дорожчає найшвидше.

— У центрі більше нових будинків, а в старих більша квадратура і краще планування, — пояснює директор агентства нерухомості "Центральне" Євген Гачук, 29 років. — У центрі багато магазинів, серед них є цілодобові.

Квартири у будинках-сталінках на вул. Жовтневій, Леніна, Міщенка та Пушкіна коштують $60 тис. і вище.

— Це якщо квартира без ремонту, в "убитому" стані, — уточнює Ірина Облогіна. — Їхня площа — від 34 до 44 квадратів. Квартири з ремонтом виставляють і по 85 тисяч.

У Полтаві багато приватної забудови. Але половина хати із невеликою земельною ділянкою обійдеться вдвічі дорожче за однокімнатку.

Раніше половину полтавських квартир купували в кредит. Більшість банків нині припинили видачу позик. Кількість угод про купівлю-продаж житла знизилася, кажуть у ріелторській агенції "Зевс". Згодом це обернеться значним зниженням цін.

Зараз ви читаєте новину «Полтавське житло подорожчало після зниження курсу долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі