четвер, 07 вересня 2006 15:30

Нове житло в передмісті на третину дешевше

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Квадратний метр житла в десятиповерхівці на вулиці Садовій у Бучі під Києвом продають по 4485 грн. Контролював будівництво банк ”Таврика”. Квартири передадуть власникам за два місяці
Квадратний метр житла в десятиповерхівці на вулиці Садовій у Бучі під Києвом продають по 4485 грн. Контролював будівництво банк ”Таврика”. Квартири передадуть власникам за два місяці

Під Києвом 2006 року здадуть понад півсотні багатоповерхівок — удвічі більше, ніж торік. Будівельники заморозили 15 об"єктів у столиці й почали новобуди у Василькові, Борисполі, Бучі й Обухові.

Найбільше новобудов у Броварах, звідки до центру столиці можна дістатися менш як за годину. Квадратний метр у передмістях дешевший на 1,2–2 тис. грн, ніж столичні новобудови на Троєщині та Новобіличах.

Міста-супутники облюбували невеликі будівельні компанії. Там легше отримати дозвіл на спорудження житла. Фахівці з нерухомості кажуть, що в передмістях можуть повторитися історії, подібні до афер "Еліта-центру".

— У Києві контроль за будівельними компаніями посилили. А в селах та невеликих містечках місцева влада наглядає за будівництвами слабше, — пояснює виконавчий директор Спілки фахівців з нерухомого майна Києва Ігор Однопозов, 41 рік.

Компанія "Днепровский круг" має в активі три новобудови. Чотирнадцятиповерхівка в Черкасах уже готова, а житло в Боярці та на Петропавлівській Борщагівці ще зводять.

— Натрапив на них в Інтернеті, — каже 34-річний киянин Артем Волинець. — Просять 4200–4400 гривень за "квадрат". По телефону говорити не захотіли, довелося їхати в офіс компанії на Борщагівці. Виявилося, що вони пропонують житло на пайовій участі.

Договори пайової участі заборонили в грудні 2005-го, пояснив 37-річний Михайло Гаранюк, директор установи "Гаразд фінанси". Вона приймає кошти на будівництво дев"ятиповерхівки у Василькові на умовах участі у фонді фінансування будівництва. Будівництво веде "Гараздінвестбуд".

Розрахуватися на місці пропонують шахраї

27-річна Ольга Червінська винаймала з чоловіком однокімнатну квартиру в Києві. Тепер вирішили продати батьківський будинок у Верховині на Прикарпатті, щоб купити власне помешкання. Василь, 29-річний чоловік Ольги, натрапив на новобудову в Чабанах.

— Хто і що будує — не ясно, бо щита на в"їзді нема, — описує він свої пошуки. — Хатку, де питати про квартири, показав робітник. На дверях смужка паперу — "ТОВ "Чабаниміськбуд". Заходжу, питаю, що й по скільки продають. Молодиця в приймальні підозріло на мене глянула: "Це тільки до директора Павла Нікіфоровича. Його нема на місці".

Наступного дня вдалося поговорити з директором по телефону.

— Такі вопроси — ето не по телефону, ви ж понімаєте, — неохоче сказав про ціну. — Під"їжджайте сюди. А договір треба підписувати з фірмою "Будівельник Київщини".

Нове житло оцінив у 5400 гривень за квадратний метр. На запитання, який договір укладатимуть, відповів розпливчасто:

— Якщо через банк підписувати, заплатите більше.

На ТОВ "Чабаниміськбуд" в Інтернеті немає жодного посилання. "Будівельник Київщини" виявився благодійним фондом, який фігурує в семи зведеннях правоохоронців. Фірма виділяла по 1–2 млн грн різним суб"єктам у семи областях, а ті списували їх на фіктивно виконані роботи або збиткові оборудки.

Найбільше Ольгу насторожило попередження директора: "Газ дорожчає, і ціна квартир теж підвищиться. У нас є дві двокімнатні, завтра-післязавтра ще можна заплатити за старою ціною". Гроші запропонували внести просто в конторі, поза банком. Інакше доведеться чекати кілька місяців.

— Клієнти "Еліта-центру" розповідають, що аферисти їм говорили, ніби квартири от-от подорожчають через зростання цін на будматеріали, пропонували платити негайно, — коментує виконавчий директор Спілки фахівців з нерухомого майна Києва Ігор Однопозов. — Хто веде прозорий бізнес, той не квапиться зібрати гроші. Тепер їх можна сплачувати лише через банк або фінансову компанію, яка контролюватиме будівництво.




Поради покупцеві житла

В офісі фірми слід домагатися інформації про будівельну, фінансову компанію або банк, які беруть участь у будівництві нового житла:

1. Свідоцтво про реєстрацію і довідку з управління статистики (чим довше працює фірма, тим вона надійніша).

2. Поцікавтеся, скільки новобудов зведено фірмою й перевірте цю інформацію на місцях.

3. Перевірте документи в забудовника або в районному бюро технічної інвентаризації (БТІ):

— дозвіл райвідділу архітектурно-будівельного нагляду на виконання будівельних робіт;

— дозвіл селищної (міської) ради на землевідведення та передачу землі в тимчасове користування;

— договір оренди земельної ділянки;

— акт на право власності (прийому-передачі) ділянки;

— план земельної ділянки із зазначенням її меж;

— план забудови мікрорайону та кварталу;

— проект будинку, затверджений районним відділом архітектурно-будівельного нагляду;

— позитивний висновок державної експертизи про цей проект.

4. У договорі зокрема вказують:

термін передачі житла клієнтові, якість та обсяг робіт (опалення, каналізація, водогін, внутрішньоквартирна електромережа тощо);

гарантії виконання зобов"язань;

штрафні санкції щодо забудовника у разі неякісних будівельних робіт і затримки передачі квартири у власність;

звітність перед клієнтом про хід спорудження житла на всіх етапах.

Перед підписанням покажіть договір адвокатові або юристові. Він підкаже, які умови можна внести або вилучити з угоди. Адвокат має право перевірити, з ким клієнт має справу.

5. Інвестугоду укладають лише за участю банку чи фінустанови, яка відкриває окремий фонд фінансування будівництва (ФФБ). Гроші вносять на окремий рахунок ФФБ в банку або фінансовій компанії. Забудовник не має права отримувати плату за будівництво. Розрахуватися на місці пропонують лише шахраї.


Багатоповерхове будівництво в передмістях Києва


 Розташування
 Відстань від межі Києва, км  Вартість 1 кв. м, грн
 Термін здачі
 Бориспіль
 21  3220
 3 кварт. 2007 р.
 Бровари  9  3750
 1 кварт. 2007 р.
 Васильків
 24  3150
 2 кварт. 2007 р.
 Вишгород
 11  3900
 3 кварт. 2007 р.
 Вишневе
 2,5  4700
 1 кварт. 2007 р.
 Гостомель
 9  3750
 4 кварт. 2006 р.
 Ірпінь, Буча
 13  4067
 4 кварт. 2007 р.
 Коцюбинське
 3  4450
 2 кварт. 2007 р.
 Обухів
 32  3200
 3 кварт. 2007 р.

дані: інтернет-сайти будівельних компаній

Зараз ви читаєте новину «Нове житло в передмісті на третину дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі