середа, 01 серпня 2007 17:50

Львів"яни облаштовують житло та офіси на горищах

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Архітектор Юлія Шимчук в офісі дизайнерського бюро ”Лінія” у чотириповерховому будинку у центрі Львова. Працівники бюро самі спроектували приміщення. Про те, що колись тут було горище, нагадує ламана стеля та мансардні вікна
Архітектор Юлія Шимчук в офісі дизайнерського бюро ”Лінія” у чотириповерховому будинку у центрі Львова. Працівники бюро самі спроектували приміщення. Про те, що колись тут було горище, нагадує ламана стеля та мансардні вікна

Подружжя 30-річні Ігор та Олена Кравціви обладнали двоярусну квартиру на останньому поверсі будинку по вулиці Коновальця у Львові. У Кравцівих була однокімнатна квартира загальною площею 35 кв. м. Після того як вони обладнали другий поверх на горищі, помешкання збільшилося до 70 "квадратів".

— Це старий польський будинок, вхід у квартиру був по балкону, — розповідає Олена. — З балкона потрапляєш одразу у кухню, тут же були відгороджені ванна та туалет. З кухні вели двері до кімнати. До перепланування ми називали квартиру "вагоном".

В однокімнатній квартирі Кравціви жили три роки. Після народження дитини вирішили збільшити житло за рахунок горища.

— Спочатку пішли до сусідів запитати, чи вони не проти, що ми займемо горище, — додає Ігор. — На щастя, ніхто не заперечував. Сусіди раніше ним не користувалися, а нас добре знали. Ми за це найбільше переживали, бо знали: якщо хтось із сусідів відмовиться — нічого не вийде.

Після перепланування на першому поверсі обладнали кухню-вітальню з каміном, ванну та туалет. На 30 квадратних метрах немає стін, відгороджена лише ванна. Праворуч від вхідних дверей нагору ведуть трохи закручені дерев"яні сходи. На другому поверсі коридор, з якого — двері у дитячу, спальню і ще один санвузол. Площа — 35 кв. м. До того ж у квартирі з"явився балкон.

Проект квартири замовляли в архітекторському бюро "Дизайн".

Надбудовувати мансарди можна і без згоди сусідів

— Це обов"язково мала бути ліцензована організація, — каже Олена. — Нам розпланували площу, порахували, скільки треба матеріалів.

Перепланування з ремонтом обійшлося Кравцівим у $20 тис. Ігор розповідає, що зекономили лише на майстрах — усе зробив зі своїм братом.

Горища у львівських будинках переробляють не лише під житло. За словами Богдана Петраша, 51 рік, начальника міського відділу експлуатації житлового фонду, стріхи найчастіше перетворюють на офіси.

— Щоб облаштувати мансарду на горищі у Львові, не потрібна стовідсоткова згода сусідів, — каже чиновник. — А то буває, що всі погодилися, а один протестує. Тепер питання виносять на міжвідомчу та конкурсну комісії. Вони приймають рішення, давати дозвіл чи ні.

Нові правила з переобладнання горищ на мансардні поверхи або надбудови у житлових будинках у Львові діють із 6 липня цього року.

Чиновники кажуть, що для охочих збільшити так своє помешкання спростили процедуру. Відтепер надбудовувати мансарди у чотири- та п"ятиповерхових будинках можна і без згоди всіх мешканців. Натомість треба зробити ремонт у будинку — відремонтувати дах, сходову клітку, каналізацію або провести благоустрій — за договором.

— Зараз у Львові розглядаємо вісімдесят проектів з облаштування горищ під житло та офіси, — розповідає Богдан Петраш. — Власникам квартир, які хочуть розширити житло таким чином, треба подати до районної адміністрації заяву, документи про право власності на помешкання, план поверху, де розміщена квартира, план нижнього поверху, акт обстеження будинку, проектні пропозиції та висновки управління архітектури. Якщо будинок належить до пам"яток архітектури, то потрібні висновки управління охорони історичного середовища.

Кожен проект у мерії вивчатимуть індивідуально.

— Якщо мешканці будинку категорично проти облаштування горища сусідами, вони мають право подавати до суду, — додає Богдан Петраш. — Якщо суд заборонить будувати, то ми нічого не зробимо.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни облаштовують житло та офіси на горищах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі