пʼятниця, 15 серпня 2008 15:14

Квартиру в незавершеній новобудові треба застрахувати

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Двокімнатну квартиру на вулиці Лесі Українки у Вишневому, що біля столиці, Людмила Постникова мала отримати 2005 року. Звели лише три поверхи. Нині довгобуд на замку
Двокімнатну квартиру на вулиці Лесі Українки у Вишневому, що біля столиці, Людмила Постникова мала отримати 2005 року. Звели лише три поверхи. Нині довгобуд на замку

Людмила Постникова 2003 року продала свою трикімнатну квартиру в Луганську. Гроші, $27 тис., вклала в будівництво житла у місті Вишневе, що за 2 км від Києва. Коштів вистачило на двокімнатну квартиру площею 72 кв.м у 18-поверхівці.

— Мріяла жити ближче до Києва, — розповідає Людмила, 48 років. — Будкомпанія у рекламі запевняла, що будівництво здійснюватиметься під патронатом міської влади. Ціна була як усюди. Я довго не вагалася. У договорі було записано, що за невиконання компанією своїх зобов"язань мені повернуть усі гроші плюс 10 відсотків компенсації.

Будинок мали здати в експлуатацію в середині 2005 року. Проте звели лише три поверхи. Невдоволені новосели почали скаржитися. Виявилося, що забудовник не мав дозволу на будівництво. Хоча зібрав у людей $3 млн.

Ми судилися із забудовником. Досі нам ні копійки не повернули

— Ми судилися, але досі нам ані копійки не повернули, — підсумовує жінка.

У киянина Бориса Безверхого, 65 років, схожа історія. Позаторік він уклав $200 тис. у новобудову на столичній вул. Мілютенка. Гроші почали збирати задовго до початку будівельних робіт.

— Живу з двома дітьми у трикімнатці, — жаліється пенсіонер. — Сину вже 40 років, має двох дітей. А донька моя — незаміжня. Я продав батьківську хату, гараж та машину і вклав у новобудову.

Вирили котлован — і зупинили будівництво. Виявилося, мешканці сусідніх багатоповерхівок проти будівництва в них під вікнами. І фірмі-забудовнику відмовили в земельній ділянці.

На місці будинку роблять тепер дитячий майданчик, — скаржиться чоловік.

— Усього є 60 отаких, як я, інвесторів. Треба вмовляти мешканців сусідніх будинків, щоб дали згоду.

Таких пригод можна уникнути. Покупцям житла в новобудовах старший партнер юридичної фірми "Центр права" Артем Атепаліхін радить починати з перевірки документів.

— Перевірте, чи має забудовник дозвіл на будівництво, договір оренди земельної ділянки, та строк їхньої дії. Погодження з мешканцями сусідніх будинків має бути запротокольовано.

Слід застрахувати ризики. Або вимагати від забудовника поручительство третьої особи — платоспроможного підприємства, доповнює Наталя Доценко-Білоус, старший юрист юридичної фірми "Василь Кисиль і партнери". Через зменшення попиту обсяги будівництва житла зменшилися на 10-20% із початку року. Страхова компанія покриє людині збитки, в разі якщо будівництво не завершать.

Що має перевірити покупець нового житла

Компанія-забудовник не має права самостійно продавати житло.
Гроші приймає банк або інша фінансова установа, яка контролює будівельників. Для цього створюють фонд фінансування будівництва (ФФБ). У разі банкрутства забудовника банк має забезпечити завершення новобудови власними коштами.
Покупцеві нового житла варто перевірити:
— у забудовника та будівельної компанії — свідоцтва про реєстрацію;
— у банку — свідоцтво про відкриття фонду фінансування будівництва;
— у районному бюро технічної інвентаризації (БТІ) або забудовника:
1) дозвіл селищної (міської) ради на виділення землі в тимчасове користування;
2) акт на право власності (прийому-передачі в оренду) ділянки;
3) дозвіл на виконання будівництва і план земельної ділянки;
4) проект будинку, затверджений райвідділом архітектурно-будівельного нагляду;
5) позитивний висновок держекспертизи на проект.
У свідоцтві про реєстрацію та проекті новобудови також звертають увагу на цифри. Розмір статутного фонду будкомпанії має бути більшим за вартість проекту. Тоді ризик незавершення будівництва буде мінімальним.

Зараз ви читаєте новину «Квартиру в незавершеній новобудові треба застрахувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі