пʼятниця, 18 липня 2008 18:17

Двокімнатну "хрущовку" Оксана Коломійченко купила за ціною однокімнатки

Автор: дані: ”ГПУ”. Проаналізовано 520 приватних оголошень
 

"Ми із чоловіком Сергієм про квартиру мріяли шість років, одразу після одруження", — розказує киянка ОксанаКоломійченко, 31 рік.

— Увесь час жили із батьками. Знімати куток — дорого. Наша перша дитина, син, у батьків виріс. Але другу я вирішила народжувати лише після поліпшення житлових умов, — сміється.

У кредиті на новобудову Коломійченкам відмовляли: замала офіційна зарплата. За два роки Оксана й Сергій назбирали $16 тис. Вирішили купувати стару квартиру, на вторинному ринку. Шукати почали цього року в березні. Спершу побували за оголошеннями на віддалених житломасивах — Новобіличах, Троєщині, Виноградарі.

— Думали, там дешевше буде, — згадує Оксана. — Усюди рядили по 100 тисяч доларів. Ціну скидали на тисячу-півтори, не більше: "Сюди от-от почнуть прокладати метро. Не купите зараз, за рік удвічі дорожче буде".

Подружжя передивилося кілька готельок-малометражок. Деякі віддавали за $65 тис. Оксана почала із Шулявки, неподалік метро:

— Бруд в під"їзді страшенний. Підлогу, здається, роками не миють. Підлітки нидіють без діла по коридорах. Проходиш мимо них, а вони ніби оцінюють, що в тебе поцупити — гаманець чи мобілку. Ми ще й сценку застали. Одна сусідка тягала за коси другу, бо та з її чоловіком нібито наліво сходила. Не хочу, щоб отут моя дитина виростала.

Кредит на готову квартиру отримати легше, тим часом дізнався Сергій. Банк бере її в заставу. І якщо не сплачувати борг вчасно, продасть. Усюди вимагають першого внеску не менш як 10% від вартості житла. Коломійченки назбирали достатньо. Але за 20 років через проценти банку доведеться повернути удвічі більше, ніж отримали. Щомісяця — по $880.

— У вас на двох офіційна зарплата 800 доларів, більше, ніж доведеться платити за кредитом, — пояснила чоловікові кредитний менеджер банку. — За правилами, витрати на кредит мають бути не більше половини місячного доходу вашої сім"ї.

Треба довести банку, що родина заробляє більше, ніж написано в офіційній довідці, порадили друзі. Для цього відкривають поточний рахунок і кладуть на нього гроші, отримані в конверті. Щомісяця клієнту видають виписку про стан рахунка. Вона й слугує доказом про постійний дохід.

Багато квартир у Києві не можуть продати ще з весни

— Ми ще хитріше зробили, — розказує Сергій, 30 років. — Тримали гроші на рахунку кілька днів, одержували виписку. Усю суму знімали й клали на тримісячний депозит. Там теж є виписка.

У червні Коломійченкам зателефонувала їхня брокерка Світлана: є двокімнатна квартира на вул. Дегтярівській за $105 тис. Власник знизив ціну на $10 тис. Одразу поїхали на оглядини:

— Це панельна "хрущовка", кімнати суміжні, по 15 "квадратів", — згадує Оксана. — Ясне діло, треба робити серйозний ремонт. Ми не перебірливі. "Ціна-от трохи зависока, — кажу хазяїну. Нам банк стільки не дасть". А він і питає: "А скільки дасть?" Сторгувалися ще на п"ять тисяч дешевше. Я щастю своєму не повірила. А потім удома страх напав. Раптом цей дядько шахрай? Перевірили папери. Начебто все в порядку.

Нині подружжя оформляє позику у "Сведбанку". Банк теж перевірятиме власника. Квартиру застрахують, на випадок шахрайства. Переселятися Коломійченки планують наприкінці липня.

— Такі — не система, однак у Києві є багато житла, яке не можуть продати ще з весни, — коментує Олександр Андрєєв, 47 років, віце-президент Спілки фахівців із нерухомого майна України. — Зараз цікавляться якісним житлом. "Хрущовки" питають мало, тому їх продати складно. Власникам доводиться знижувати ціни.

У липні можна знайти однокімнатні "хрущовки", які продають за $80–85 тис.

Двокімнатні коштують від $105 тис. Найбільше таких на Дарниці, Відрадному, Нивках, Сирці та Лісовому масиві. Стільки ж коштують однокімнатні на сучасніших житломасивах. Але із центру Києва до них добиратися на 20–30 хв. довше.



Квартира має коштувати 50 тисяч доларів

У кінці наступного року ціни на житло в Україні впадуть на 20–30%. Такі прогнози поширили інтернет-сайти, посилаючись на британський журнал "Ріал естейт". Іноземні фахівці проаналізували досвід Росії та Казахстану. Там ціни в радянських багатоповерхівках  знизилися до $30–50 тис. за однокімнатну квартиру. В українців зарплати менші, ніж у казахів, отже, й житло повинне бути дешевшим. Реальна вартість столичної однокімнатки — $50 тис. А квадратний метр новобудови мають продавати по $1,2 тис. Поки що ціни удвічі вищі.

— Кількість угод купівлі-продажу житла істотно зменшилася, — коментує віце-президент Спілки фахівців із нерухомого майна України Олександр Андрєєв. — Та навряд чи зниження цін буде стрімким. Бо вони залежать від багатьох факторів: темпів будівництва нового житла, економічного стану країни, прийдуть чи ні дешеві кошти іноземних банків для кредитування. І тут ніхто нічого певного сказати не може найближчі три роки.

Казахи та росіяни будують більше нового житла. Тому в них старі квартири дешевшають, зауважує гендиректор столичної агенції нерухомості "Альянс-брок" Андрій Сокур, 39 років:

— Попит в Україні буде задоволений за 3–6 років, не раніше. Бо масове будівництво почалося лише кілька років тому. А нова нерухомість дорожчатиме, разом із будматеріалами, землею та іншими ресурсами. За нею підтягуватимуться ціни на старі квартири.

Підстав для подорожчання нерухомості теж немає, вважає Олександр Андрєєв:

— Купити іншу квартиру можуть дозволити собі лічені люди. Щоб узяти кредит, треба мати зарплату майже 2 тисячі доларів. Багато українців стільки заробляють?

Із початку 2008-го квартири подорожчали не більш як на 3%, наводить статистику Андрій Сокур. Попит на "хрущовки" падає. Тому ціни на них знижуються швидше.

Зараз ви читаєте новину «Двокімнатну "хрущовку" Оксана Коломійченко купила за ціною однокімнатки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі