четвер, 13 грудня 2012 06:45

Доступних кредитів на житло не буде десять років

У листопаді три великі банки перестали видавати кредити на купівлю житла. Два десятки інших видають під 18,5-26% річних. Із 2008 року ставки зросли вдвічі.

— Банки бояться, що люди не зможуть повертати кредити. Українці перестали нести заощадження. Забирають свої депозити, щоб поміняти на долари. Банкам нема звідки брати гроші для кредитування, — каже президент Спілки з нерухомого майна Олександр Рубанов, 45 років. — Із січня діятимуть нові правила реєстрації нерухомості. Оформлення кредитів, житла подорожчає вдвічі-втричі.

Покупець має одразу оплатити власним коштом 30% вартості. За однокімнатну квартиру — 110-130 тис. грн. Без цього позики не дадуть. Офіційний дохід сім'ї має становити не менш як 9 тис. грн на місяць. Сім'ї держслужбовців заробляють 5-6 тис. На приватних підприємствах — більше. Але зарплату видають у конвертах.

— Через такі жорсткі умови кредити можуть брали тільки люди зі зв'язками в банках. Є обмеження за віком — людям до 26 років не позичають. Старшим за 50 дають неохоче. Людина може захворіти, перед пенсією втратити роботу.

Програми пільгового молодіжного кредитування, доступного житла заморозять. Відновлять, коли стабілізується курс гривні. Але ставки підвищаться. Іноземних інвестицій в українські банки не передбачають. Тому наступні 10 років в Україні не буде доступних житлових кредитів, вважає Рубанов. 2013-го іпотечні кредити даватимуть тільки фінустанови, що працюють із будівельними компаніями. Наприклад, "Аркада".

Зараз ви читаєте новину «Доступних кредитів на житло не буде десять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі