четвер, 30 вересня 2010 02:32

Дорогі котеджі зводять на осушених болотах

Три роки тому Андрій Блажук, 36 років, купив ділянку на 12 соток в котеджному містечку біля Гостомеля за 5 км від столиці:

— Я збирався одружуватися. Для родини з дитиною жити за містом краще. Ріелторка сватала мені оцю ділянку. Від міста недалеко, поряд сосновий ліс. Річка Ірпінь протікає за 200 метрів. Нахвалювала, що місце дуже гарне, екологічно чисте, а тому престижне. Поряд уже стояли котеджі. Дорога заасфальтована, були стовпи електромережі. Каналізацію та газ обіцяли за рік-два. Для води бурять свердловини. Я й купився.

Згодом дізнався від сусідів: селище звели на місці висушеного болота. Під час весняних повеней Ірпінь піднімався на кілька метрів.

— Усі сусіди свої ділянки підсипали, тільки потім ставили будинки. Інакше можуть просісти. Я підняв ділянку на метр. Завіз із сотню машин ґрунту.

В інтернеті Андрій натрапив на карту екологічного стану Київської області. Побачив, що Гостомель та околиці розташовані в зоні забруднення промисловим пилом Києва.

— Тепер шукав би інше місце. Бо на підсипання ділянки витратив таку купу грошей, що на будівництво не вистачає. Із жінкою та дитиною поки живемо в трикімнатці на Звіринецькій вулиці. Я її купив кілька років тому, перебравшись із Луцька.


В радіусі до 50 км навколо Києва зводять 140 котеджних містечок. Реклама обіцяє, що за містом — суцільні луки, гаї, ліси, ставки й озера.

Найдорожчі в Обухівському районі, на південь від Києва. Приміром, у Кончі-Заспі та Козині ділянки коштують до $30 тис. за сотку. Дорога земля й у Києво-Святошинському районі. На продаж виставляють по $5–7 тис. за сотку. Сторгувати можна удвічі-тричі дешевше. Найдоступніші ціни на Лівобережжі. Проте усі ці ділянки — у зоні техногенного забруднення. Їх створює промисловість та автотранспорт столиці. Зона охоплює більшу частину Вишгородського, Бориспільського, Броварського, Києво-Святошинського районів. На півночі Київщини багато торф"яників. Вони диміли минулого літа. Дорогі котеджі в Обухівському районі — майже всуціль зведені на колишніх болотах.

У селах, прилеглих до Київського водосховища, вода має погану якість. Також багато відстійників, звалищ, скотомогильників. Про це свідчить карта Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Чисте повітря та вода — за 40–50 км від Києва.

— Перед покупкою ділянку варто перевірити за природоохоронною картою, — розповідає 69-річний Олександр Павлюк, заступник головного лікаря Київської обласної санепідемстанції. — Можна замовити й санітарно-епідеміологічну експертизу. Вам дослідять повітря, ґрунт, воду.

Перевірку виконують і приватні компанії. Плата — від кількох гривень до $200.

— Якби я тепер купував землю, то у Фастівському або Макарівському районах, подалі від Києва. Ближче — усе брудне, — каже Андрій Блажук.

Зараз ви читаєте новину «Дорогі котеджі зводять на осушених болотах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі