середа, 13 червня 2007 17:48

Дешеву дачу треба шукати самому

Киянка Ірина Дуцик, 36 років, на червень орендувала дачу в селі Пірнове, за 36 км від Києва на правому березі Десни.

— Ідею підкинула подруга з чоловіком, — розказує Ірина. — Вирішили замість моря поїхати на Десну. Від Києва близько. Тихо, людей мало. Шукати почали в лютому. Замолоду я бувала в Пірновому на базі відпочинку. Подзвонила туди. За кімнату на два місця беруть 90 гривень за добу. Харчування — за власний кошт. Місяць такого відпочинку нам не по кишені.

Дві родини вирішили зняти на місяць-два дачу або сільську хату.

— У нас своя дача є під Бородянкою, — веде далі. — Але добиратися туди півтори години. Ні ставка, ні лісу поблизу нема. Звичайні шість соток із вагончиком.

Почали обдзвонювати агенції нерухомості. Варіантів мало. Двічі друзі Ірини Ярослав та Марина їздили оглядати дачі, які можна орендувати. Всюди є газ, але вода — в криниці або зі свердловини. У будинку на 2–3 кімнати, виставленому за $500 на місяць, старі меблі. Літній душ і вбиральня надворі. Хоча в оголошеннях пишуть: "будинок з усіма вигодами". В одній із поїздок брокер зізналася, що бачить ці дачі уперше.

— Щоб показати клієнтові об"єкт, треба виїжджати за місто, — каже керівник відділу оренди столичної агенції нерухомості "Планета Оболонь" Тетяна Котенко, 48 років. — На це йде багато часу. Ріелтор отримує винагороду розміром у половину ціни місячної оренди. Тому братися за дешеві варіанти ще й витрачати день на кожен огляд — невигідно. Втім, через агентство і за 500 доларів нічого біля Києва тепер не знімете. Будинки біля води та лісу розбирають у першу чергу. Дешевші варіанти людині доведеться шукати самотужки.

В Осокорках — дачному передмісті на лівому березі столиці — двоповерховий будинок на 250 кв. м із сучасним ремонтом, новими меблями, басейном, сауною і барбекю посеред двору виставили по $6 тис. за місяць. Поряд — Дніпро. До станції метро Славутич іти не більше 10 хв. пішки. На метро або легковиком до центру міста можна доїхати за 15 хв. Це дешево, запевняє по телефону брокер. Господарі хочуть здати будинок чим швидше. Інакше за такий запросили б не менше $8 тис. За 5 км від метро Славутич цегляну трикімнатну двоповерхівку на 70 "квадратів" із гаражем, газом та всіма вигодами можна орендувати за $450 на місяць.

— Віддалені дачі на Осокорках рідко орендують саме для літнього відпочинку, — пояснює віце-президент Спілки фахівців із нерухомого майна Києва Ігор Однопозов, 42 роки. — До водойми далеко. А в п"ятницю на Садовій — вулиці, що проходить через весь дачний масив — тянучка. Кілометр можна їхати півгодини. Дачні будинки на Осокорках найчастіше знімають групи приїжджих заробітчан.

Родині з дітьми варто вибрати на літо будинок із автономним опаленням, вважає Тетяна Котенко. Це на випадок різкого похолодання. У такому будинку зазвичай є санвузол із гарячою водою, нові меблі. Дешевше, як за $1000, такі будинки не здають.

Найдорожчі в Києві будинки — в Кончі-Заспі. За $20–35 тис. можна місяць пожити в триповерховому палаці на 1,5–2 тис. кв. м із п"ятьма спальнями, сауною, кінотеатром, більярдною і тренажерним залом. У камінній залі — телевізор із великим екраном. Один басейн у дворі. У підвалі — басейн-джакузі. Є гараж на дві машини. Дніпром до такого будинку можна підплисти на катері.

— У Києві масово орендувати будинки на літні місяці почали два роки тому, — каже Тетяна Котенко. — Попит є, а пропозиція мала. Ціни, як бачите, захмарні. Дорогу нерухомість орендують іноземці та іногородні бізнесмени.

Марина та Ярослав після півтора місяця пошуків проводити відпустку на орендованій дачі відмовилися. Укотре поїдуть на море. А Ірина Дуцик зараз відпочиває у Пірновому. Дешевий будинок під дачу знайшла сама.

— З"їздила в село у травні, напитала селян, хто хату або дачу може здати, — розказує жінка. — І знайшла — по 25 гривень за день. Воду качаємо насосом. Зручності надворі, душ літній. Але ми ходимо купатися на Десну. Я з донькою сплю в одній кімнаті, мої батьки — в другій. Куховаримо й обідаємо на великому ґанку.

У селі є будинки з вигодами. Такі можна зняти від $10 за добу.

Зараз ви читаєте новину «Дешеву дачу треба шукати самому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі