пʼятниця, 30 травня 2008 18:28

Безплатні квартири дали інвалідам та багатодітним сім"ям

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Інвалід Юрій Родін із дружиною Катериною безплатно отримали чотирикімнатну квартиру у 24-поверхівці на столичній вулиці Милославській
Інвалід Юрій Родін із дружиною Катериною безплатно отримали чотирикімнатну квартиру у 24-поверхівці на столичній вулиці Милославській

Напередодні виборів міського голови столична влада влаштувала видачу ордерів на квартири. Здавали 24-поверхівку на вул. Милославській, що на північній околиці житломасиву Вигурівщина-Троєщина. У ньому 32 квартири виділили для соцпрацівників, багатодітних сімей та інвалідів.

Вчителька української мови та літератури Тетяна Іщук, 42 роки, отримує трикімнатне помешкання. На чергу її поставили 1989 року. Із чоловіком та чотирма дітьми вона жила в готельці. Єдина кімната має площу 12 кв. м.

— Діти писали за столом домашні завдання, а я готувалася до уроків у санвузлі, — розповідає жінка. — Розкладала книжки на кришці унітазу.

Найменшій доньці Іщуків 2,5 року, найстаршому синові — 19.

Сім"я інваліда, 58-річного Юрія Родіна отримала чотирикімнатну квартиру. На вручення ключів чоловік приїхав у візку.

— На черзі ми з 1979 року, — розповідає. — Поки що живемо на Воскресенці із трьома дорослими дітьми.

Новосели товпляться в черзі біля своїх під"їздів. Але ключі їм не віддають. Їх має вручати міський голова.

— Прописали нас ще в березні, а жити не пускають, — обурюються люди. — Ключі видають тільки під заставу паспорта, щоб подивитися квартиру.

Прописали в новому будинку ще в березні, а жити не пускають

— Кажуть, так буде, доки в будинку не пропишуть більше половини мешканців. Досі прописалося менше 30 процентів, — розповідає вчителька Галина Миколаївна, 59 років.

— Зараз усе вирішимо, не треба так кричати, — стишеним голосом говорить до новоселів перший заступник голови міськдержадміністрації Денис Басс, 30 років. — У керівництві ЖЕКу вам допоможуть.

Леонід Черновецький приїздить чорним джипом "мерседес". Йому подають список новоселів. Із рук мера ордери отримують п"ять киян. Решті кажуть підходити за ключами до під"їздів.

— У Києві споруджують 17 будинків для черговиків. Міським бюджетом 2008 року на це передбачено понад 300 мільйонів гривень, але ми вирішили подвоїти видатки, — тим часом говорить у мікрофон Денис Басс. — До кінця року здамо ще два будинки, теж на лівому березі.

Нині в черзі на отримання безплатного житла 120 тис. столичних сімей. Це на 28 тис. менше, ніж два роки тому. За цей час нові помешкання отримали понад тисячу родин. Решту відсіяла житлова комісія міськдержадміністрації. Вона перевірила побутові умови черговиків. Із 28 тис. відсіяних більшість мали квартири з достатньою житлоплощею.



Як стати на квартирну чергу в столиці

Безплатне, соціальне житло в Києві дають сім"ям, які мають столичну реєстрацію не менш ніж п"ять років. На кожного члена сім"ї має припадати до 7,5 кв. м у помешканні.

До районних відділів обліку та розподілу житла подають:

— паспорти членів родини, які стають на чергу, та їх ксерокопії;

— довідку про склад сім"ї, форма 3;

— свідоцтва про народження дітей;

— свідоцтво про шлюб;

— довідку з місця роботи;

— свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу на чинне житло;

— довідки та документи, що підтверджують право на пільгове отримання житла.

Вчителям дають дешеві житлові кредити

Науково-педагогічним працівникам виділять пільгові довгострокові кредити на будівництво та придбання житла. Держбюджетом 2008 року передбачено 30 млн грн, удвічі більше, ніж торік. Кошти розподіляють через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Кредити вчителям дають під 3% річних на строк до 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Безплатні квартири дали інвалідам та багатодітним сім"ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі