пʼятниця, 08 лютого 2008 16:58

Балкон-прибудова обійшовся у вісім тисяч гривень

Біля своєї трикімнатної квартири жителька райцентру Чорнобай Черкаської області Неля Баранова, 33 роки, звела прибудову на 14 кв. м. Вона живе на першому поверсі двоповерхівки по вул. Черкаській.

— Влаштую на балкончику їдальню, вхід туди буде через кухню, — планує жінка. — Кухню маю тісну, два на два метри. Удвох із сином розминутися там не можемо.

Спершу Баранова взяла дозвіл на будівництво у виконкомі селищної ради. Проект затвердила в райвідділі містобудування та архітектури.

Восени батько та брат Нелі викопали яму завглибшки 80 см під стрічковий фундамент. Дно засипали битою цеглою,  привезеною від родичів. Ті вибралися з міста, покинувши недобудовану кухню. Сусіди взялися розбирати її на цеглу.

По периметру фундамента Баранові поклали сталеву арматуру — для міцності. Із дощок зробили опалубку — для заливання бетонного розчину. Підмурок зробили завширшки 50 см.

— Із Харкова мені привезли півтонни цементу в мішках, — розповідає жінка. — Платила по 30 гривень за 50-кілограмовий мішок. Але того не вистачило.

Ще десять мішків цементу Неля докупила в чорнобаївських крамницях будматеріалів. Віддавала по 42–45 грн. Висоту підмурку балкона "підганяли" під будинковий — 80 см. Для стін Баранова купила цегли:

Спершу взяла дозвіл на будівництво у виконкомі

— У сусідньому селі розбирали стару ферму. Там я дешево взяла два піддони червоної цегли, щоб мурувати зсередини. Все одно її не видно. А вийшло дешевше.

За 2 тис. цеглин із розібраної ферми жінка віддала 900 грн. Для облицювання купила в магазині білу силікатну цеглу. Порахувала, що їй вистачить 670 цеглин. Заплатила за них 815 грн. Зведення стін господиня запланувала на осінь.

— Мулярів знайшла за третім разом, бо мають багато замовлень, — говорить Неля. — Впоралися за день. Стіни клали в одну цеглину. Заплатила їм 700 гривень.

У місцевому лісгоспі Баранова купила 1,5 кубометра соснових дощок для обриштовування дашка. Потім придбала шифер. За те, що зроблять дах, будівельники попросили 400 грн. Неля вирішила, що це дорого, тому від послуг відмовилася.

— Вони не хотіли утепляти дах, — продовжує жінка. — То я попросила сусіда допомогти. Він теж будівельник. Працював із моїм батьком. Протовклися три дні, зате утеплили стелю скловатою, ще й дерев"яною вагонкою підбили.

У прибудові Баранова встановила двоє металопластикових вікон завбільшки 1,6х1,3 м. Одинарні склопакети замовляла в Черкасах. Заплатила 2300 грн.

— Упоралися за півроку, — каже господиня. — Але двері з кухні на балкон прорубаємо навесні. Тоді прокладемо електродроти і поштукатуримо. Шпалери поклею сама.

На прибудову піде 8 тис. грн, рахує Неля Баранова. Зате балкон збільшив житлоплощу на третину. До того загальна площа її трикімнатного помешкання була 43,6 кв. м.

— Сусіди із другого поверху продали таку ж за 75 тисяч гривень, — розповідає жінка. — А мою з прибудовою і в 100 тисяч оцінити можна.

Зараз ви читаєте новину «Балкон-прибудова обійшовся у вісім тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі