вівторок, 06 листопада 2007 14:51
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Радісний феєрверк

 

Привіт, кумо! Я бачила величезний феєрверк. Щороку на початку листопада Британія вибухає феєрверками, петардами, ракетами і просто пукалками. Ніхто не дивується пострілам і всі дивляться в небо, чекаючи чергового салюту. Дивно, що найманим убивцям не спадає на думку використати цей галасливий час, аби порішити когось. Можливо, тому, що й святкують невдалий замах.

Цей час називається "Ніч Гая Фокса". 1605-го цей римо-католик і його приятелі вирішили підірвати британський парламент і вбити короля-протестанта. Але в них не вийшло, й от народ святкує це вже понад чотириста років.

Поблизу нашого — досить-таки занюханого, правду кажучи, — району є одна гарна місцина: Александра-парк із палацом на горі. З нього пуляють найбільші в Лондоні феєрверки. Торік у гостях була мама, ми займалися ремонтом хати й так задовбалися, що на салют не пішли. Лише відблиски його подивилися з вікна у ванній, висунувшись по пояс.

Ніхто не обблювався й не штовхнув нікого

Цього року я сказала, що лусну, а піду. Салют тривав майже півгодини, під "Нессун Дорма" покійного Паваротті, увертюру з "Кармен", а під кінець — "Карміна Бурана". Спершу під маленькі переливчасті тріолі в небі спалахували іскристі колоски; потім наростало крещендо, й ракети летіли все вище, і під остаточні грандіозні акорди прямо над головами розквітали фантастичні квіти. І раділи люди — великі люди, маленькі, зовсім крихітні, білі, чорні, брунатні, веселі, привітні, не п"яні, не крикливі, ніхто не побився, не обблювався, не штурхнув нікого навмисне.

Ось так мені запам"ятався цей феєрверк: радість від безпеки, спокійне щастя від споглядання краси, за якою не тягнеться брутальна розплата.

Зараз ви читаєте новину «Радісний феєрверк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі