вівторок, 23 червня 2009 17:01
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Брат-алкоголік

 

Нортьє — голландка. Вона науковець. Каже, що вивчає переробку сміття. Пізніше я знаходжу назву її роботи: "Розробка афектації: екобудинки і матеріальна публіка". Що це означає, я точно не знаю, але робота її — філософська й антропологічна.

У Нортьє густі брови і круглі окуляри. На ній немає й тіні косметики, одягається вона в джинси і светри. Її голос завжди здається простудженим, говорить вона про все рівно, спокійно й повільно. Ми познайомилися через мою литовську подругу, яка знає чоловіка Нортьє. Той народився і виріс у Канаді діаспорним литовським патріотом. Він виступає за чистоту литовської культури, живучи на півночі Лондона. Коли вони ходять у литовські магазини, вона намагається спілкуватися з продавцями литовською, але він їй не дозволяє — щоб не калічила мову. Коли Нортьє про це розповідає, вона низько і повільно сміється, отак:

— Ха. Ха. Ха.

Мені подобається її інтелект і незворушність. Ми могли б дружити. Ходити разом на шопінг, наприклад, і оцінювати джинси як антропологічний фактор. Я запрошую її в гості, за вечерею запитую, чи є в неї брати і сестри. Нортьє спокійно каже:

— Є брат, він алкоголік. Ми не знаємо, де він зараз. Він був талановитим юнаком.

У неї густі брови і круглі окуляри

Нортьє тягнеться по келих. Коли брат почав пити, вона лаяла його, потім пила з ним, для контролю, і ледве вийшла з запою. Платила його борги, знаходила йому роботу, на яку він забивав болт, давала гроші на лікування, які він пропивав.

Її відвертість мене вражає: ми майже не знайомі. Можливо, вона розговорилася, бо сп"яніла, але по ній не видно. Я щиро співчуваю, хоч і не певна, як реагувати. Може, в Голландії в таких випадках просто кивають головою.

Доївши і допивши, вона прощається і повільно виходить із мого будинку. Ми більше не зустрічаємося.

Зараз ви читаєте новину «Брат-алкоголік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі