Про пептиди, які містяться в продуктах харчування, відомо вже 25 років. Ще в 1950 році встановили, що виділені із казеїну молока пептиди покращують дію вітаміну Д у дітей, хворих рахітом. Це стало першою вказівкою на існування у харчових продуктах біологічно активних пептидів. Найчастіше пептиди з продуктів є "короткими" - від 2 до 9, інколи до 20 амінокислотних залишків. Виділили більш "довгі" - із зерен ячменю та соєвих бобів луназін. Одним із важливих джерел біологічно активних пептидів є молоко та молочні продукти. Також їх можна виділити із яєць, риби, молюсків, злаків (рису, пшениці, гречки, ячменю та кукурудзи), і навіть редиски.
Ферментний метод виділення пептидів із харчових продуктів у наш час є основним, а самі ферменти мають вирішальне значення. Окремо треба згадати про папаїн, який міститься у тропічних фруктах, особливо в ананасах, ківі, манго і папаї (звідти й назва). Папаїн широко застосовують в клініці по цілому ряду показів. Завдяки йому заживають рани при екземі, при виразках, опіках.
Багато пептидів міститься у молоці. Білки, що містяться у грудному молоці, вкрай необхідні. Травна система новонароджених дітей є фізіологічно незрілою. Тому діти мусять розраховувати на отримані біологічно активні білки з материнського молока. Вони наповнюють організм маляти залізом, стимулюють фактори росту.
Засоби, які містять пептиди, широко застосовують у косметології. Завдяки ним омолоджується шкіра, їх використовують для боротьби з віковими змінами та для профілактики старінню шкіри. Якщо використовувати замолоду, можна уникнути ботоксу та пластичних операцій.
Пептиди добре впливають на шари шкіри, що розташовані надто глибоко. Активують вироблення нового колагену і сприяють процесу регенерації шкіри. Вони виявляють омолодження подібно до ретинолу, але на відміну від нього діють на глибші зморшки і уникають пошкодження шкіри.
Синтизуючий пептидами колаген — це "молодий" колаген, який міститься у шкірі до 15 років. Із віком кількість колагену падає, до 45 років його у шкірі не більше 5%. Це стає причиною зменшення пружності шкіри та появі зморшок. Тому треба використовувати косметику, яка його містить.
Вчені встановили, що пептиди здатні знімати запалення, нейтралізуючи ключові ферменти, що виробляються у відповідь на виявлення імунною системою чужорідних білків. Перешкоджають виникненню аутоімунних захворювань і дуже сильних імунних реакцій, що руйнують здорові клітини організму. Також був виявлений ефект гальмування накопичення жиру.
За роки вивчення сої вчені дізналися, що вона є хорошим джерелом незамінних амінокислот, допомагає зберегти м'язову масу, а пептиди дозволяють швидко відчувати ситість, з'їдаючи зовсім небагато.
Також науковці та лікарі знайшли механізм активації пептидів, які вбивають ракові клітини. Вони проникають в ліпідні мембрани, що оточують ракові клітини, і пошкоджують їх. Тому є надія, що у майбутньому вдасться подолати таку недугу.
Коментарі