Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 09:00

Відшарування сітківки ока: як не втратити зір

  У "Світогляді" успішно лікують складні випадки катаракти, глаукоми, дисфункції сітківки та склоподібного тіла
У "Світогляді" успішно лікують складні випадки катаракти, глаукоми, дисфункції сітківки та склоподібного тіла

Сітківка - це тканина, що вистилає око зсередини. Вона перетворює світлові промені у нервові імпульси, які далі потрапляють у мозок і розпізнаються як зображення. Будь-які проблеми у цій ділянці ока ведуть до негативних змін у зоровому сприйнятті і можуть загрожувати повною сліпотою. Одним з поширених захворювань є відшарування сітківки. У середньому один випадок захворювання фіксують у кожних 10 тис. осіб.

Чому відбувається відшарування сітківки

Основна причина - фізичний розрив сітківки ока. У такому випадку внутрішньоочна рідина потрапляє під сітківку і ніби "відклеює" її. Око неспроможне правильно фокусувати світло і зображення викривляється. Іншими причинами хвороби можуть бути травми, запальні процеси або новоутворення ока.

У групі ризику ті, хто мають короткозорість середнього або високого ступеню, відповідну спадковість, діабет, гіпертонію, а також люди похилого віку. Однак відшарування може виникнути і в результаті травм голови або очей, надмірних фізичних навантажень, попередніх операцій на очах.

Відшарування сітківки: симптоми та скарги пацієнта

Дискомфорт в очах може проявлятися поступово. Наприклад, обмеження бокового зору пацієнт помічає не одразу і своєчасно не звертається до медиків. Проте є характерні симптоми, які не можна ігнорувати. Серед них:

• спалахи або блискавки в очах;
• поява "пелени", "штори", які не проходять після кліпання, протирання очей;
• раптовий ефект "кривого дзеркала";
• різке зниження зору;
• поява помутнінь, що ніби плавають перед очима;
• обмеження поля зору.

Ці ознаки є критичними і потребують негайного обстеження. Якщо буде встановлений діагноз відшарування сітківки - знадобиться невідкладна допомога. У такій ситуації час грає проти пацієнта, кожен день загрожує значним погіршенням стану.

Методи сучасного лікування проблем із сітківкою

Залежно від обсягу пошкодження офтальмолог добирає коректний метод допомоги. Лікування розриву сітківки ока чи локального її відшарування проводиться лазером. Місце пошкодження ніби "припікають", і таким чином сітківка міцно утримується у правильному положенні.

Якщо зв'язок сітківки і судинної оболонки ока втрачений значною мірою, знадобиться операція. Під час втручання лікар видаляє склоподібне тіло і замість нього вводить газово-повітряну суміш або силіконову олію. Ці речовини утримують сітківку на місці і сприяють міцному приляганню.

Результат лікування напряму залежить від обсягу проблеми та швидкості дій. "Давнє" відшарування сітківки складно піддається корекції, неможливо дати гарантії на відновлення зору. А от зміни, що тільки почалися, вдало оперуються, є великий шанс на повноцінний зір після лікування.

Задля високих результатів відновлення варто звертатися до медичних установ, які оснащені сучасною апаратурою та мають висококваліфікованих фахівців. У Полтаві подолати захворювання сітківки допомагають офтальмологи медцентру "Світогляд". Головний лікар закладу Андрій Шаткун разом з командою працюють з усіма віковими групами пацієнтів, лікують найпоширеніші хвороби очей - катаракту, глаукому, дисфункції сітківки та склоподібного тіла, зниження гостроти зору. Завдяки опануванню новітніх технологій та постійному діалогу з європейськими колегами фахівці "Світогляду" здатні покращити зір 98% людей, що звернулися по допомогу.

ТОВ "Медичний центр "Світогляд". Ліцензія на медичну практику № 2588 від 20.12.2019 року, видана Міністерством охорони здоров'я України.

 

Зараз ви читаєте новину «Відшарування сітківки ока: як не втратити зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути