понеділок, 28 грудня 2015 12:05

У "Хмільнику" профспілковому до кожного пацієнта знаходять індивідуальний підхід
6

 

З кожним роком невпинно збільшується кількість людей з недугами хребта і суглобів. З такими проблемами стикаються чоловіки і жінки, пенсіонери і підлітки. Про причини таких патологій, їх лікування та профілактику розповідає Катерина Ігнатюк, лікар санаторію "Хмільник" профспілковий. У цьому закладі хвороби опорно-рухового апарату лікують унікальним природним фактором - радоновою мінеральною водою у поєднанні у поєднанні з новітніми фізіотерапевтичними методами. Оздоровленню сприяє також кришталево чисте повітря, адже санаторій міститься просто у мальовничому лісі.

"За мою практику не було жодного пацієнта, який би перебував у нашому санаторії та не відчув полегшення. Лікування у "Хмільнику" надзвичайно допоміжне літнім хворим з дегенеративно-дистрофічними процесами у суглобах. Результати комплексу терапії добре видні при грижах попереково-крижового відділу хребта, остеохондрозах, лопаткових артрозах. Часто до нас приїжджають люди, що не можуть геть підняти рук. Після процедур повністю відновлюються рухи, зникають больові симптоми", - каже Катерина Павлівна.

Якого віку пацієнти найчастіше страждають від недуг опорно-рухового апарату?

- Вікова категорія – дуже різна. У молодому віці часто спостерігаються грижі хребта великого розміру, екструзії дисків. Якось пацієнт приїхав у санаторій з 14-міліметровою грижею, пролікувався. Наступного року грижа зменшилася до 6-ти міліметрів. До нас приїжджають і 16-річні та 18-річні зі сколіозом хребта. Лікуємо ваннами, масажами, розвантаженням хребта, ЛФК. Також маємо багато пацієнтів у віці. Насамперед, дивимося їх електрокардіограму. Якщо з серцево-судинною системою усе гаразд, призначаємо загальну радонотерапію (витягування хребта, гімнастику у басейні з радоновою водою, гідромасаж). Якщо ж є проблеми, то підбираємо локальні радонові (ножні або для рук), радоново-перлинні чи "сухі" радоново-вуглекислі ванни, медикаментозне лікування, вирівнюємо тиск. На цьому фоні призначаємо фізіотерапевтичні процедури.

На лікування у санаторій приймаєте з попереднім медичним обстеженням?

-Бажано, оскільки лікарю важливо побачити динаміку розвитку хвороби, вплив попереднього лікування. Деякі хворі приїжджають з магнітно-резонансною томограмою (МРТ). Якщо приїжджають без цього, теж не проблема. Все повноцінне обстеження проводимо у санаторії "Хмільник". Маємо самі інформативні насьогодні методи діагностики - магнитно-резонансний томограф та спіральний комп'ютерний томограф. Проводимо усі клінічні та біохімічні аналізи. Тоді до кожного хворого підбираємо спеціальне лікування. Тут надзвичайно важливий індивідуальний підхід, який враховує не тільки на діагноз, динаміку перебігу хвороби, але і психологічний стан людини.

Які процедури призначаєте?

-Основний фактор у "Хмільнику" профспілковому - це радонотерапія. Якщо є можливість уникнути лікування медикаментами, лікуємо тільки природними засобами. Інколи доводиться призначати протизапальні препарати, хондропротектори, які відновлюють хрящову тканину суглобів та дисків. Не можемо відмінити ліків при ревматоїдному артриті – медикаментозне лікування тут по життєве, проте, завдяки радоновим процедурам, дозу фармпрепаратів можна знизити досить суттєво.

Застосовуємо також озокеритові аплікації, різні види масажу, мануальну терапію, лікувальну фізкультуру, психотерапію, самі сучасні фізіотерапевтичні процедури (магніто-лазерне лікування, локальну кріотерапію, озонотерапію, ін'єкції вуглекислим газом, біорезонансну терапію, пресо терапію, барокамеру та ін.). Широко використовуєм нетрадиційні методи - п'явки, рефлексолікування. Насправді наші лікарі постійно вдосконалюють свій фаховий рівень і використовують тільки ефективні та безпечні для хворого методики.

Чи є протипокази до прийому радонових ванн?

-Якщо є злоякісні новоутворення, гострі інфекції, кровотечі - не можна. В інших випадках треба зважати на вік, стан людини, супутні захворювання, чутливість та підбирати дозу персонально до кожного хворого.

В цьому також закладено елемент саме індивідуального підходу до кожного пацієнта.

Чи варто пацієнтам з проблемами опорно-рухового апарату дотримуватися дієти?

-Звичайно. Грижа може збільшуватися, якщо людина вживає велику кількість рідини. Також треба боротися з надлишковою вагою. Інакше йде велике навантаження на хребет і суглоби. Під час перебування у санаторії про це дбають дієт-лікар та кухарі. При виписці пацієнтам надаємо рекомендації що потрібно їсти, в яких кількостях. Аби після лікування у санаторії, могли удома дотримуватися необхідної дієти.

Детальну інформацію про відпочинок та лікування у профспілковому санаторії "Хмільник" можна отримати за тел.:+380(4338)227-67, 244-78
Адреса: Вінницька обл., м. Хмільник, вул. Курортна, 2
www.khmilnyk-zdrav.com.ua

 
 
 
 
 
Зараз ви читаєте новину «У "Хмільнику" профспілковому до кожного пацієнта знаходять індивідуальний підхід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі