пʼятниця, 30 липня 2021 17:28

У Черкасах триває марафон "Донорство – це захист"

О 14 годині п'ятниці, 30 липня, до приміщення Черкаського обласного центру служби крові – Biopharma Plasma прибувають рятувальники першої пожежно-рятувальної частини міста Черкас. Вони беруть участь в ініційованому Черкаською облдержадміністрацією донорському марафоні "Захисти своєю кров'ю". Марафон триває два тижні. Рятувальники прийняли естафету від прикордонників, які участь в акції взяли першими 28 липня.

Кілька хлопців сідають на стільці, розфарбовані в червоно-білі кольори. Решта чекає своєї черги на червоному диванчику.

27-річний прапорщик Олександр Ведула здавав кров кілька десятків разів. Почав ще у 2015 році.

  Олександр Ведула
Олександр Ведула

"Розпочав здачу крові ще під час навчання в інституті, – розповідає. – Ходив сюди ще коли тут була обласна станція переливання крові. Якщо здоров'я дозволятиме, то здаватиму аж до пенсії, – посміхається. – Здаю безплатно. Ні за якими пільгами не гонюся. Знаю лише, що після 40 разів безплатної здачі зможу претендувати на звання почесного донора. Окрім суспільної користі, коли рятую хворих, це й корисно моєму організмові. Після здачі кров оновлюється. Пару разів бачився з тими, кому здавав кров. Це незабутні почуття, заради яких варто жити.

36-річний Володимир Гондзір кров здає втретє.

  Володимир Гондзір
Володимир Гондзір

"Сьогодні здаватимуть кров 14 рятувальників. Особисто я здаю втретє. Якщо є можливість допомогти комусь, хто потребує моєї допомоги – ніколи не відмовляюся".

25-річний Андрій Дугеров кров здавав же 13 разів. Починав у 2014 році. Має книжку донора. Час від часу заглядає туди.

  Андрій Дугеров
Андрій Дугеров

"Завжди здавав кров, не чекаючи запрошень. Почав у 18 років. Слідкую за оголошеннями в інтернеті, отримую смс-повідомлення й намагаюся не пропустити жодну акцію. За здачу крові нам надають 1 день відгулу, але я минулого року мав два і жодним не скористався, – посміхається. – Ніколи не мав ніяких побічних ефектів. Кілька разів зустрічався з родичами тих, кого рятував. Це дуже приємні зустрічі. Здаватиму доти, доки дозволятиме здоров'я. 14 серпня в мене буде весілля. Наречена знає про моє донорство. Вона ще боїться, але з кожним днем проявляє все більшу й більшу зацікавленість".

Представниця Biopharma Plasma Черкаси Тамара Борисова каже, що марафон двотижневий.

– Такою акцією формуємо позитивний імідж донорству. Уся кров іде пацієнтам – хворим, постраждалим наслідок ДТП, породіллям.

До акції запрошують приєднатися не тільки силовиків, а й усіх охочих.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах триває марафон "Донорство – це захист"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі