четвер, 25 червня 2020 11:17

Страхування кредиту – корисна послуга чи зайві витрати

Страхування кредиту – корисна послуга чи зайві витрати
У страхуванні кредитів задіяно три сторони: кредитодавець, фізична або юридична особа, яка позичає кошти, і страхова компанія

Рядок "страхування кредиту" добре видно у надрукованій угоді з банком. Він збільшує вартість грошового займу, чим невимовно дратує позичальників. Невже це черговий спосіб стягнення додаткових коштів з людини, яка й так відчуває їх нестачу, а може корисна послуга, від якої не варто відмовлятись?

Тепер згадаємо, хто позичає нам гроші. Це можуть бути банки, мікрокредитні організації, фізичні особи. Кредитор завжди ризикує, що клієнт не поверне борг, тому він страхується від ризику непогашення кредиту. Отримувач кредиту теж ризикує, тому що не може впевнено передбачити власні доходи в майбутньому. Він страхує свою відповідальність перед кредитором.

У першому випадку страхову виплату отримує кредитор. Це відбувається, коли банк передбачливо додав страхування у кредитний договір. У другому випадку гроші отримує позичальник, тобто страхова компанія виплачує його борги. Для цього він повинен підписати договір страхування і вносити платежі на рахунок страхової компанії. Тобто, за допомогою страхування і кредитор, і позичальник, можуть мінімізувати ризики фінансових втрат.

Хто бере участь у кредитному страхуванні?

У страхуванні кредитів задіяно три сторони: власне сам кредитодавець, фізична або юридична особа, яка позичає кошти, і страхова компанія, яка бере на себе кредитні ризики.

Небанківські фінансові компанії, які видають кредити на карту будь-якого банку, у 99% випадків страхування не застосовують. Всі ризики покривають немаленькі відсоткові ставки. Кредити на великі суми, такі як автокредити або іпотечні кредити, взагалі не надаються без страхування.

До страхування кредитів звикли громадяни економічно розвинутих країн, але українці пручаються та ображаються, коли бачать "зайвий" на їх думку рядок в угоді кредитування. Бо вважають його недоцільним та невигідним.

Які переваги отримує позичальник, застрахувавши власні кредити:

1. Страхування кредиту знижує ризики кредитора, тому дає змогу збільшити кредитний ліміт.
2. У випадку втрати працездатності страхова компанія погасить заборгованість перед кредитором.
3. Страхові платежі знімаються з врахуванням суми поточної заборгованості на розрахункову дату.
4. Угода захищає права спадкоємців людини, яка позичила гроші.
5. Чим менший ризик (постійне працевлаштування, поручительство, забезпечення заставою), тим нижча ціна страхування.

Гроші, які були сплачені за страховку, після виплати кредиту не повертають, не зважаючи на те, що страхова подія не трапилась. Банки часто пропонують застрахувати кредитний ліміт на карті, але не примушують вкладати договір страхування. Кожна людина приймає рішення самостійно, згідно з власними обставинами.

Страхування кредиту здається зайвим, а ризики – незначними, але їх потрібно враховувати. Навіть людям зі стабільною роботою, не обтяженим утриманцями, бажано захистити себе від непередбачуваних обставин, якими повниться світ.

Стаття підготована за матеріалами веб-порталу Financer.com/ua/

Зараз ви читаєте новину «Страхування кредиту – корисна послуга чи зайві витрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі