вівторок, 28 лютого 2023 11:44

Програма релокації підприємств – Артур Золотаревський про те, як інтегрувати бізнес в нові економічні умови

Програма релокації підприємств – Артур Золотаревський про те, як інтегрувати бізнес в нові економічні умови
Артур Золотаревський: "Для покращення програми релокації потрібно стандартизувати ту інформацію, яка надається бізнесу на місцях"

Програма релокації підприємств почала працювати в Україні ще на початку російського вторгнення. Її головна мета – перенесення бізнесу з зони бойових дій у більш безпечні регіони. Сьогодні вона використовується підприємцями не так активно. За статистикою, наразі нею скористувались 791 підприємство, з яких 617 вже працюють на новому місці. Більша частина релокувалася до Львівської області - 28,6%, далі йдуть Закарпатська (17,9%) та Чернівецька (12,2%) області.

Наразі пошук відповідних локацій або способу транспортування здійснюється для 253 підприємств, 642 відмовилось від релокації.

"Головні причини – це недоліки програми та складність для підприємців переїхати на нове місце та розпочати роботу майже з нуля", - вважає Артур Золотаревський.

За його словами, існує кілька аспектів, на які владі варто звернути увагу. В першу чергу це інформування українців про подібні можливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зменшення зарплат, високі ціни, паливна криза: що змінилося за рік на економічному фронті

"Для покращення програми релокації потрібно стандартизувати ту інформацію, яка надається бізнесу на місцях – від створення каталогів об'єктів, що можуть бути орендовані, до оцінки перспективності бізнесу в цьому регіоні. Це стимулюватиме підприємців прийняти позитивне рішення", - підкреслив Золотаревський.

Наступний крок – додаткове фінансування за рахунок державного бюджету та пільгові кредити.

"Багато підприємств зазнали руйнувань, є проблеми з обладнанням, але банки не поспішають надавати їм кредити або відсотки зависокі. Та для подолання найважчого етапу адаптації в перші 3-6 місяців пільгові кредити є просто необхідною умовою", - зазначає Золотаревський.

Серед інших причин експерт відмічає погану організацію безкоштовних перевезень, що надаються "Укрзалізницею" та "Укрпоштою". Підприємці вимушені довго чекати, до того ж компенсацію від Держави на практиці отримати досить складно.

"Втім це лише загальнодержавні фактори, а є ще регіональні проблеми. Найпоширеніші – підключення до електромереж та водопостачання, пошук житла для співробітників, адаптація, що часто потребує перекваліфікації співробітників. Саме тому слід замислитися над організацією онлайн навчання переселенців та допомогою бізнес-консультантів, які супроводжуватимуть проєкти від подачі заявки на релокацію до перезапуску бізнесу на новому місці", - переконаний Золотаревський.

Враховуючи всі обставини, наразі варто ретельно проаналізувати причини відмови бізнесів переїжджати у більш безпечні регіони, адже релокація може знову стати актуальною. До того ж, з огляду на стратегічний курс країни переміщення підприємств ближче до західних кордонів, тобто до потенційних значних ринків збуту продукції, може відбуватися не лише задля забезпечення безпеки, а й суто з економічної точки зору.

Світовий банк оголосив про додаткове грантове фінансування для України.

Виділяють $2,5 млрд. Грант є прямою бюджетною підтримкою уряду України і надається в рамках проєкту Світового банку "Державні витрати на підтримку адміністративної спроможності в Україні" (PEACE).

Зараз ви читаєте новину «Програма релокації підприємств – Артур Золотаревський про те, як інтегрувати бізнес в нові економічні умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі