середа, 07 грудня 2022 08:42

Поради від Flowers.ua: догляд за кімнатними рослинами восени та взимку

Настання похолодань у наших широтах неминуче, тому кожному квітникареві необхідно заздалегідь простежити, щоб усі кімнатні рослини безболісно адаптувалися до осінньо-зимового періоду. Для цього потрібно правильно і регулярно доглядати їх. Фахівці компанії Flowers.ua, яка ось уже 20 років займається доставкою квітів і подарунків по всій Україні та світу, розповіли читачам нашого сайту "Думка" про те, як правильно доглядати домашні квіти в холодну пору року. Вони знають усе не лише про створення букетів, а й про вирощування квітів.

  Практично всі домашні квіти світлолюбні. А ті, які не світлолюбні, — просто тіньовитривалі.
Практично всі домашні квіти світлолюбні. А ті, які не світлолюбні, — просто тіньовитривалі.

Освітлення

Практично всі домашні квіти світлолюбні. А ті, які не світлолюбні, — просто тіньовитривалі. Багато хто вважає, що великих вікон, що дивляться на південь чи схід, буде цілком достатньо, щоб кімнатні представники флори чудово себе почували. Однак, це далеко не так. Починаючи з другої половини жовтня, світловий день стрімко скорочується. А багатьом тропічним та субтропічним рослинам необхідно 12 годин безперервного світла на день. І оскільки на наше світило Сонце ми не можемо вплинути, треба розв'язувати проблему іншими способами. Для початку приберіть усі щільні штори та жалюзі, а всі квіти із середини кімнати переставте ближче до вікна. Не полінуйтеся помити вікна. Пил — хоч і не явна загроза, проте і вона відбиває частину світу. Подбайте про досвітку. Для цього в ідеалі використовувати спеціальні фітолампи, але й звичайні люмінесцентні також згодяться.

  Взимку подібне зволоження в ідеалі проводити двічі на день, вранці та ввечері.
Взимку подібне зволоження в ідеалі проводити двічі на день, вранці та ввечері.

Вологість повітря

Разом із теплом гарячі батареї та обігрівачі значно пересушують повітря, яке шкідливе і для дихальних шляхів та шкіри людини, і для вологолюбних квітів у горщику. Штучно підвищити рівень вологості повітря у приміщенні можна за допомогою побутового зволожувача. Також можна просто поставити поруч із кімнатними квітами посудину з водою. Піддон, заповнений мокрою галькою або іншими декоративними камінчиками, — ще один чудовий варіант, який стане в пригоді. І не забувайте про обприскування водою з пульверизатора (єдині культури, які цього не потребують - кактуси, сукуленти та всі рослини з ворсом на листових пластинах). Взимку подібне зволоження в ідеалі проводити двічі на день, вранці та ввечері.

Температурний режим

Спека у квартирі змушує нас не тільки зволожувати повітря, а й частіше провітрювати приміщення. При цьому холод від вікна та тепло від батареї стають подвійною загрозою для кімнатних рослин. Подібний стрес – найвірніший шлях до хвороб флори та навіть її загибелі. Тому не лінуйтеся та прибирайте всі горщики з підвіконь на час провітрювання. Квіти знаходяться в зоні підвищеного ризику, якщо напередодні провітрювання було здійснено полив. Переохолодження в комбінації із сирим ґрунтом може призвести до гниття кореневої системи.

  Рослини вважають за краще, щоб їх поливали один раз, але якісно, ​​а не часто й потроху
Рослини вважають за краще, щоб їх поливали один раз, але якісно, ​​а не часто й потроху

Режим поливу

Дехто вважає, що в сезон опалення рослини потрібно частіше поливати, але це велика помилка. Скорочення світлового дня змушує скорочувати полив наших зелених друзів. Коренева система та ґрунт у горщику не будуть швидко висихати. Але все ж таки краще перевіряти землю кожен день і поливати квіти тільки якщо ґрунт почав підсихати. Головне не забувайте, що рослини вважають за краще, щоб їх поливали один раз, але якісно, ​​а не часто й потроху.

Підживлення

Якщо підгодівлю квітки на час холодного сезону не призупинити, поживні речовини накопичуватимуться в ґрунті, що може спричинити пошкодження кореневої системи та загибель культури. Винятком є ​​рослини, сезон цвітіння яких приходиться осінь чи зиму. І тут квіти іноді удобрюють добавками в гранулах. Коли кущ зацвітає, краще, щоб у добавці була фосфорно-калійна складова.

Зараз ви читаєте новину «Поради від Flowers.ua: догляд за кімнатними рослинами восени та взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі