вівторок, 14 вересня 2021 10:56

Олександр Слобоженко поділився прогнозом про розвиток ринку реклами через заборону на збір IDFA

Олександр Слобоженко поділився прогнозом про розвиток ринку реклами через заборону на збір IDFA
Експерт Олександр Слобоженко: "Ринок реклами в соціальних мережах зазнає суттєвих змін через заборону на збір IDFA". Фото: Адвокатська газета

Після виходу оновлення iOS 14.5, в якому компанія Apple змінила налаштування конфіденційності та дозволила користувачем пристроїв заборонити або обмежити збір даних про них, який здійснюється за допомогою рекламного ідентифікатора (The Identifier for Advertisers) IDFA, істотно зміниться ринок інтернет-реклами, зокрема в Facebook, Instagram та інших соціальних мережах.

Таку думку висловив експерт, засновник і керівник арбітражної команди Traffic Devils Олександр Слобоженко.

"Тепер рекламні мережі, а від них - рекламодавці, отримуватимуть тільки агреговані дані для підрахунку кількості установок і їх приналежності до рекламних кампаній у користувачів з пристроями на iOS. Однак, ці інструменти не вирішують усіх завдань рекламодавців і розробників, оскільки дають дані тільки в агрегованому вигляді і не розповідають детально про користувачів, тому аналізувати рекламні кампанії і їх ефективність стане складніше. Наприклад, вони не дозволяють створювати схожі один на одного групи користувачів і використовувати ретаргетінг, якщо розробник явно не передав дані користувача в рекламну мережу", - відзначає Олександр Слобоженко.

Експерт нагадав, що згідно з даними аналітичної компанії Flurry, переважна більшість користувачів, які оновили свою ОС до нової версії, вирішили заблокувати функції, що дозволяють різного роду додаткам відслідковувати їхню активність. Згідно з результатами дослідження 88% користувачів (вибірка - 5,3 млн осіб) з усього світу відключили функції стеження. І тільки 12% не стали нічого змінювати. Серед американських користувачів тільки 4% дозволили стороннім програмам стежити за своєю активністю. В даному випадку вибірка склала 2,5 млн осіб.

За словами Слобоженка, навіть з альтернативним варіантом від Apple, який називається "SKAdNetwork", трекінг даних буде не такий ефективний, як раніше, тому що він передає тільки зведені дані про користувачів. У SKAdNetwork Apple буде вирішувати передачу всього п'яти параметрів, які не містять персональну інформацію.

Крім того, користувачі iOS 14, які не дали згоду на передачу даних, бачитимуть не персоналізовану рекламу. Це може вплинути на малий бізнес, так як він буде охоплювати не цільову аудиторію.

Експерт також зазначає, що користувачі, які відмовилися передавати IDFA, не стануть бачити менше реклами, тому що в їх стрічках просто з'явиться більше рекламодавців, які використовують медійну рекламу.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Слобоженко поділився прогнозом про розвиток ринку реклами через заборону на збір IDFA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі