середа, 12 лютого 2020 09:06

Нішева парфумерія: як аромати впливають на наше життя

Парфуми - це щось настільки особисте, що ніякі експерти не мають права нав'язувати культуру її споживання. Тільки ми самі вирішуємо - надушитися сьогодні в басейн Montale Intense Pepper, або одягнути цей аромат в літак, окропивши себе заповітними бризками в дьюті фрі. Так, ми дійсно вільні самостійно обирати аромат. Але, як щодо того, що нас будуть неправильно сприймати? Ми живемо в соціумі, і з цим фактором потрібно якось рахуватися.

Парфуми - елемент культури повсякдення

Питання парфумерії пов'язане з динамікою розвитку суспільства і культурним контекстом. Для кожної країни - свій унікальний контекст. А значить - унікальні переваги в ароматах і традиціях їх сприйняття.

Проводився експеримент між представниками різних національностей. Виявилося, що противний для європейця запах поту дуже навіть подобається японцям, а чарівні для людини з Близького Сходу аромати мускусу здаються непридатними для американців з їх інтенсивним життям в мегаполісах. Хоча і з приємними ароматами не все так однозначно: запах бензину приємний на трасі, в дорозі, але не на кухні в розпал святкового вечері. Тут вже виникає те, що називають ситуативною доречністю. Точніше - недоречністю.

  Нішева парфумерія - ідеальний подарунок
Нішева парфумерія - ідеальний подарунок

Традиція використовувати аромати - від Середніх віків до наших днів

У наш час - величезний вибір ароматів. Їх можна використовувати відповідно до ситуації і, звичайно, настроєм. Але так було не завжди. В Середньовіччі церква проголосила культ немитого тіла, а воду зробила головним джерелом чуми, тому митися просто боялися. Та й парфумерії тоді не існувало. Придворні в Європі заглушали сморід від немитого тіла винними настоянками, важкими сумішами з мускусу, цібетін, амбри, натирали себе речовинами з різкими запахами. Простий же народ не мав доступу навіть до таких "засобів гігієни"

Чудова новина в тому, що в XXI столітті ми необмежені у виборі і можемо дозволити собі навіть дещо більше.

Нішева парфумерія.

Парфуми цієї категорії долучають нас до високого мистецтва. Не вірите? Тоді подумайте ось про що. Коли ви насолоджуєтеся дорогим вином, або коли задумливо милуєтеся картинами Ван Гога, коли купуєте собі плаття з останньої колекції улюбленого дизайнера, ви торкаєтеся до мистецтва. Ви приєднуєтеся до думки автора шедевра. Саме шедевра, тому що все, що подобається вам, стає для вас шедевральним, вібруючим на вашій частоті унікальної людини. Те ж саме відбувається і з ароматами. Чи хочете ви пахнути як всі? Відповідь очевидна.

Нішева парфумерія - лише один із способів підкреслити свою унікальність, а ще - можливість кожен день ставити правильний собі настрій. І не тільки собі. Це безпрограшний варіант подарунка, яким можна виразити глибину своєї любові і поваги до близьких людей.

Зараз ви читаєте новину «Нішева парфумерія: як аромати впливають на наше життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі