вівторок, 14 вересня 2021 13:21

На ринку електроенергії з'явився ціновий індикатив

  Відповідно до європейської практики, ціноутворюючим ринком на ринку електроенергії є саме ринок двосторонніх договорів
Відповідно до європейської практики, ціноутворюючим ринком на ринку електроенергії є саме ринок двосторонніх договорів

Українська енергетична біржа почала публікацію Місячного індексу ціни електроенергії базового навантаження.

З метою стабілізації цін на ринку електричної енергії України, які були викликані високою ціновою волатильністю ринку "на добу наперед" (РДН), було вжито заходів, з метою відходу від ціноутворення з прив'язкою до РДН. Відповідні зміни до законодавства, дозволяють сформувати в Україні надійний індикатив цін на електроенергію на основі ціни на ринку двосторонніх договорів (РДД), який є основою електроенергетичного ринку.

Українська енергетична біржа презентувала ринку ціновий індекс РДД, якій відображає ціну електроенергії базового навантаження в "ОЕС України" на наступний місяць (М+1). Значення індексу формується протягом місяця, що передує розрахунковому, на підставі середньозважених цін електроенергії базового навантаження за періодом постачання, що охоплює повний календарний місяць М+1.

До розрахунку індексу включаються всі угоди, укладені за результатами торгів яв в спеціалізованій секції, так і в комерційній. Погоджена Методика містить обмеження щодо врахування показників, які можуть викривити розрахункові значення. Дані виключення дають змогу сформувати більш репрезентативній індекс ринку двосторонніх договорів.

На сайті УЕБ можна переглянути інформацію про значення Місячного індексу базового навантаження з початку року. Так, на вересень 2021 року значення індексу зафіксовано на рівні 1737,9 грн/МВт.г. (без ПДВ). Біржа публікує поточне значення індексу на жовтень, яке оновлюється за результатами торгових днів вересня. Остаточне значення індексу формується за результатами останнього торгового дня календарного місяця, що передує розрахунковому.

"Відповідно до європейської практики, ціноутворюючим ринком на ринку електроенергії є саме ринок двосторонніх договорів. Саме на ціни РДД має опиратися ринок. Базова ринкова ціна формує важливу основу для операцій учасників ринку. УЕБ зробила перший, але дуже значний крок в цьому напрямку. Спільно з органами влади та регуляторами ми працюємо над забезпеченням високої прозорості РДД, для забезпечення цінової стабільності та високої економічної ефективності. Надалі ми працюємо над стандартизацією контрактів та продуктів на УЕБ, щоб надавати ринку ще більш репрезентативніші цінові індикативи." - прокоментував запуск індексу Голова біржового комітету ТОВ "УЕБ" Олексій Дубовський.

Зараз ви читаєте новину «На ринку електроенергії з'явився ціновий індикатив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі