четвер, 18 липня 2019 10:49

Хіміотерапія при онкології: що це і як діє

Хіміотерапія - це ефективний і найбільш поширений метод лікування онкологічних новоутворень. Її суть полягає в токсичній дії на ракові клітини, щоб зупинити в них біохімічні процеси. Простіше кажучи - вбити їх.

Хімія проводиться препаратами з групи антибіотиків, цитостатиків, гормонів і антигормонов, антиметаболітів, а також різних комбінацій протипухлинних засобів. Про всі ці складові можна докладніше дізнатися перейшовши на сайт "Хемотеки" - українського виробника препаратів для хіміотерапії.

  Хіміотерапія - найпоширеніший метод лікування онкологічних новоутворень
Хіміотерапія - найпоширеніший метод лікування онкологічних новоутворень

Показання до застосування та види

Залежно від мети проведення хіміотерапія ділиться на чотири види:

1. Ад'ювантна - проводиться після хірургічного видалення пухлини з метою знищення залишків ракових клітин, що знижує ризик рецидиву.
2. Індукційна - хіміотерапія перед хірургічним втручанням. Під впливом препаратів зменшується розмір пухлини, що полегшує процес її видалення.
3. Лікувальна. Даний вид хіміотерапії є самостійним методом лікування і сприяє знищенню пухлини невеликого розміру.
4. Паліативна хіміотерапія застосовується під час невиліковної стадії. Направлена ​​на полегшення стану пацієнта шляхом зменшення інтенсивності симптомів захворювання.

Вид хіміотерапії підбирається індивідуально в залежності від стадії онкології.

Особливості проведення

Хіміолікування проводиться кількома курсами з обов'язковими перервами, які дають можливість відновитися м'язам тканин і знижують побічні ефекти. Залежно від стану пацієнта і способу введення препаратів, хіміотерапія може проводитися в домашніх умовах, амбулаторно або при госпіталізації пацієнта.

Способи введення медикаментів:

• пероральний - прийом капсул і таблеток;
• внутрішньом'язове або підшкірне введення (даний спосіб введення препаратів застосовується рідко, тому що може спровокувати розвиток некрозу м'яких тканин);
• внутрішньовенне з тимчасовим або постійним носінням катетера.

Дозування лікарських засобів підбирається індивідуально в залежності від віку пацієнта, стадії раку і його виду, а також необхідності проведення комбінованої терапії.

  Хіміотерапія - найпоширеніший метод лікування онкологічних новоутворень
Хіміотерапія - найпоширеніший метод лікування онкологічних новоутворень

Можливі ускладнення

Недолік хіміотерапії в тому, що препарати не розрізняють ракові і здорові клітини, що призводить до інтоксикації здорових тканин. У зв'язку з цим хіміотерапія супроводжується наступними побічними ознаками:

• нападами нудоти;
• зниженням або повною відсутністю апетиту;
• запорами або діареєю;
• розвитком стоматиту;
• випадінням волосся;
• зниженням пам'яті і концентрації уваги;
• залізодефіцитною анемією;
• втомою і підвищеною сонливістю;
• зниженням або відсутністю сексуального потягу;
• безпліддям.

Благо, сьогодні хіміотерапію можна підібрати індивідуально кожному хворому. "Такий підхід ефективніше класичного "один рецепт для всіх", оскільки при лікуванні враховуються стать, вік, вага, зріст, статура пацієнта, а також наявність хронічних захворювань і спадкова схильність", - йдеться на сайті Chemoteka.com.ua.

Індивідуальні препарати, що використовуються в хіміотерапії, легше переносяться пацієнтами, а інтенсивність побічної симптоматики на тлі їх застосування набагато нижче.

Ліцензія ПП "Інфузія" на виробництво лікарських засобів в асептичних умовах № б/н від 14.08.2017. Видана Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Термін дії необмежений.

 
Зараз ви читаєте новину «Хіміотерапія при онкології: що це і як діє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі