четвер, 05 липня 2018 16:33

Як заощадити сімейний бюджет: 6 простих способів

  Кілька порад, як зберегти сімейний бюджет
Кілька порад, як зберегти сімейний бюджет

Якщо гроші витікають, немов крізь пальці, і часом не вистачає навіть на необхідне, є два способи вирішити це питання: більше заробляти або менше витрачати.

Легше почати, звичайно, з другого. Тим більше що вміння контролювати і розподіляти фінансові потоки — вельми корисна штука сама по собі.

1. Для початку почніть записувати всі свої витрати, аж до дрібниць. І в кінці місяця / тижня їх аналізуйте. Ви з подивом виявите, що купу грошей витрачаєте на непотрібні речі. Є і спеціальні програми для смартфонів, що допомагають контролювати витрати.

2. Визначте пріоритети та розподіліть ресурси заздалегідь. Є необхідні статті витрат, а є необов'язкові. Головне, на чому не треба економити — якість продуктів, здоров'я, знання. А ось на розвагах можна і заощадити без втрати якості. Наприклад, якщо планувати відпустку заздалегідь, можна скористатися знижками раннього бронювання, знайти квитки за півціни, акційні пропозиції.

3. Одяг можна купувати на розпродажах, у стоках або в інтернеті на спеціальних сайтах чи в соцмережах. До речі, чудовий спосіб зберегти і навіть примножити сімейний бюджет — продати щось самим. Це може бути, наприклад, дитячий одяг, з якого малюки давно виросли, домашнє начиння і навіть старі мікросхеми та радіодеталі, які валяються без діла на антресолях. Є компанії в Україні, які займаються скупкою таких речей, навіть виробництва СРСР і навіть поламаних!

4. Завжди заздалегідь складайте список необхідних покупок перед походом в магазин, інакше завдяки хитрощам маркетологів ви ризикуєте придбати багато зайвого. Причому це стосується не тільки продуктів. Важливо: не варто ходити в супермаркет на голодний шлунок або в поганому настрої, так як велика ймовірність "емоційних" — тобто непотрібних — покупок.

5. За можливості готуйте вдома. За статистикою, у більшості українців до половини зарплати на місяць йде на їжу. Варення, соління, фарші, тісто, котлети, соуси в рази дешевше обійдуться, якщо готувати їх самостійно. Та й смачніше. До того ж напівфабрикати не належать до категорії здорового харчування.

6. Заощадити можна і на комунальних витратах. Такі прості, здавалося б, речі як утеплення вікон і стін квартири, заміна звичайних лампочок на енергозберігаючі, контроль за справністю сантехніки часто ми не беремо до уваги.

Зараз ви читаєте новину «Як заощадити сімейний бюджет: 6 простих способів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі