середа, 03 березня 2021 11:53

Як виміряти вміст нітратів в овочах і фруктах?

Хочете дізнатися вміст нітратів овочах і фруктах перед вживанням? Читайте нашу статтю і дізнаєтесь про два найпопулярніші методи. А також дізнаєтесь що робити з "поганими" продуктами.

Можливість вживати в їжу тільки корисні для вашого організму продукти існує, якщо ви точно будете знати, наскільки вони безпечні. Це в першу чергу стосується наявності в них підвищеної кількості солей нітратних добрив. Як перевірити нітрати в овочах, свіжому м'ясі, рибі, фруктах, а особливо свіжій зелені, тут є кілька способів. Про них варто поговорити детальніше.

  Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?
Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?

Як визначити нітрати в овочах і фруктах в домашніх умовах?

Кращим способом виміряти нітрати в овочах та інших свіжих продуктах з високою точністю будуть лабораторні дослідження на спеціальному обладнанні. Хоч це і точно, але дуже непрактично з побутової точки зору, не кажучи про те, що такий вимір нітратів в овочах виявляється дорогим, а результатів доведеться чекати.

Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах, існує два способи:

• за допомогою тест-смужок;
• за допомогою спеціального приладу для побутового застосування.

Розглянемо обидва варіанти окремо.

Вимірювання нітратів за допомогою тест смужки

За допомогою тестових смужок безпосередньо визначити нітрати в овочах і фруктах не вийде. Такі смужки призначені для реєстрації солей нітритних і нітратних добрив в рідкому середовищі. Кращий варіант, це вода, але також тестування можна зробити з соком або подрібненої в блендері м'якоттю.

  Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?
Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?

Саму тест-смугу ви опускаєте в рідке середовище, а потім по кольору можете визначити нітрати в овочах, точніше їх концентрацію. Колір, що з'явився, слід порівняти з наведеною на упаковці шкалою, так і виходить виміряти нітрати. Такі смуги одноразові, а їх упаковка досить дорого коштує, це істотний недолік методу. Плюс вам потрібно буде подрібнювати плід до рідкого пюре або отримувати з нього сік, що не практично, так як такий склад не завжди потрібен в приготуванні.

Визначення нітратів за допомогою нітрат-тестера

Другий спосіб, це використання спеціального пристрою, розрахованого на побутове застосування. Як називається прилад для вимірювання нітратів в овочах і фруктах? Він носить назву нітратомір або нітрат-тестер. У комплект такого побутового пристрою входить чутливий сенсор, який слід перед тестуванням занурювати в м'якоть сирого продукту.

  Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?
Як виміряти нітрати в продуктах в домашніх умовах?

В результаті ви будете знати точно про концентрацію солей нітратних добрив в цій області плода. Досить виміряти нітрати в овочах або фруктах три рази з різних сторін плода, а потім порахувати середнє значення, щоб отримати цілком точне уявлення про шкоду або користь продукту.

Нітрат-тестер – прилад, що вимірює нітрати в продуктах, надає дуже наочні результати вимірювань. Їх легко зрозуміти і трактувати, головне правильно користуватися самим нітратоміром під час проведення замірів.

Плюс такого методу, можливість користуватися одним пристроєм багато разів. Також позитивною стороною методу є відсутність необхідності подрібнювати плід до рідкого стану або пюре. Тести можна проводити на цілому плоді, тільки проби брати з різних його сторін і на різну глибину занурювати датчик.

Що робити з поганими продуктами?

Ви виявили підвищену концентрацію нітратів за допомогою нітрат-тестера, що робити з самим продуктом в цьому випадку? Тут є кілька способів, а саме:

• видаляйте частини плода поруч із плодоніжкою, особливо у коренеплодів, а також намагайтеся зрізати шкірку;
• попередньо вимочуйте очищений плід не менше години зі зміною води;
• виварювання допомагає, але при цьому забороняється використовувати воду, в якій ви кип'ятили;
• тривале зберігання призводить до зменшення концентрації нітратів, під зберіганням розуміється близько місяця або більше;
• вітамін "С" допомагає нейтралізувати появу нітрозамінів, тому його прийом позитивно вплине на ваше здоров'я.

Якщо рівень нітратів занадто великий, то не рекомендується взагалі вживати такий продукт в їжу.

Зараз ви читаєте новину «Як виміряти вміст нітратів в овочах і фруктах?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі