середа, 20 травня 2020 16:50

Як пов'язані коронавірус і контактні лінзи для очей

Як пов'язані коронавірус і контактні лінзи для очей
Почервоніння очей не є ознакою того, що ви захворіли коронавірусом

Існує безліч даних, які вказують на те, що коронавірус може бути небезпечним для носіїв м'яких контактних лінз - МКЛ. Занесений разом з контактними лінзами в очі хвороботворний агент може викликати кон'юнктивіт - запалення тонкого прозорого шару тканини, що називається кон'юнктивою, яка покриває білу частину ока і внутрішню частину повіки. У народі це дуже заразне захворювання іноді називають "рожеве око".

Симптомами кон'юнктивіту є сльозотеча, свербіж або печіння, помутніння зору, червоний або "рожевий" колір на білках ока, гній, слиз і жовті виділення, які можуть покривати вії кірками, часто склеюючи очі після сну. Звіти з Китаю та всього світу показують, що від 1 до 3% людей з активною симптоматикою Covid-19 також мали кон'юнктивіт.

Чому саме кон'юнктива виявилася настільки сприйнятливим середовищем? "Кон'юнктива - це модифікована слизова оболонка, така як внутрішня частина вашого рота або внутрішня частина вашого носа або порожнини носа і глотки", - розповідає д-р Штайнеманн, клінічний представник американської Академія офтальмології. "Вона волога, приємна і це гостинне середовище для вірусів. Але насправді є багато організмів, які можуть дуже легко прилипнути до вашої кон'юнктиви, або, в цьому питанні, приклеїтися і до контактної лінзи, яка також спирається на вашу кон'юнктиву", - додав він.

Але не потрібно панікувати! Почервоніння очей не є ознакою того, що ви захворіли коронавірусом. У нещодавно опублікованому дослідженні Американської академії офтальмології не було виявлено жодних доказів того, що люди з Covid-19, також обов'язково мають кон'юнктивіт. Більш того, до цих пір невідомо, чи може новий коронавірус, так званий SARS-CoV-2, поширюватися сльозами? Таким чином вчені допускають, що коронавірус, є лише одним з багатьох вірусів, які можуть викликати кон'юнктивіт.

Що ж робити якщо ви відчуваєте нездужання, у вас почервоніли очі? Існує ряд простих рекомендацій, суть яких зводиться до того, що потрібно тимчасово припинити використання МКЛ і негайно звернутися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Як пов'язані коронавірус і контактні лінзи для очей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі