вівторок, 06 квітня 2021 15:15

5 правил як уникнути професійного вигорання під час віддаленої роботи

5 правил як уникнути професійного вигорання під час віддаленої роботи
Як уникнути вигорання при перших його проявах, якщо ви постійно працюєте за комп'ютером?

Що таке вигорання? Це складний психічний стан, який супроводжується апатією. На фізичному рівні відчувається виснаження і втома. Знижуються показники працездатності.

Працівники IT-сфери можуть страждати від вигорання частіше від інших. Цей стан навіть отримав назву "професійна хвороба". Синдром вигорання прослідковується під час переходу на дистанційний режим роботи, оскільки до таких змін складно адаптуватися. Деякі працівники заявляють, що працюють віддалено всупереч власному бажанню, оскільки робота в офісі їм здається більш звичною та продуктивнішою.

Як уникнути вигорання при перших його проявах, якщо ви постійно працюєте за комп'ютером?

Експерти EPAM Anywhere дадуть поради як не вигоріти під час віддаленої роботи.

Як розпізнати вигорання?

Насамперед слід пам'ятати, що вигорання це не стрес. Часто плутають цих два поняття, хоча вони позначають абсолютно різні стани. Люди можуть не зважати на легке недомагання, вважаючи, що "це мине". Проте фізичний і психічний стан - це не одне й те саме. Психічне і фізичне здоров'я взаємопов'язані, але вигорання найчастіше проявляється на емоційному рівні. Людина стає дратівливою, спустошеною, відчуває втому, в той же час може сильно понизитися емоційний поріг. Може бути відсутня будь-яка мотивація в професійному плані.

Стан вигорання проявляється в декількох стадіях, кожна з яких має окремі симптоми.

Людина може повністю зануритися в роботу, яка їй дійсно подобається. Такий працівник буде братися за виконання всіх можливих завдань, аби самореалізуватися. Проте коли стан ейфорії мине, навіть те, що приносило задоволення, набридне. Вже не відчувається захват від улюбленої справи, як раніше. Навпаки, людина відчуває втому, яка може перетворитися в складний психосоматичний стан. Може боліти голова, підвищуватися тиск, або можуть з'являтися й серйозніші проблеми зі здоров'ям.

На цій стадії, людина, як правило, закривається в собі, стає мовчазною, починає сумніватися в собі. Їй складно виконувати свої обов'язки по роботі як раніше. Якщо не вжити заходів, то цей стан може перейти в хронічний стрес. Безсилля, апатія, погане самопочуття можуть стати постійними супутниками. Саме в цей час починається фаза вигорання. Як уникнути небажаних наслідків?

Правило 1: Розділяйте особисте життя і роботу

Freelance Node.js Developer з EPAM Anywhere рекомендує дотримуватися вранішніх та вечірніх ритуалів, які допоможуть розслабитися чи збадьоритися. Це може бути прогулянка, душ, зарядка, читання книги.

Створіть окрему електронну пошту для роботи. Не змішуйте робоче листування з особистим. Таким чином ви зможете уникнути роздратування.

Правило 2: Створіть чіткий графік

Віддалена робота не завжди має графік. Може виникнути враження, що працювати з дому дуже просто, адже можна розслабитися. Насправді, якщо робота часто затягується до ночі, ви швидко втомитеся. Ви не зобов'язані бути на зв'язку цілодобово. Remote JavaScript Developer рекомендує виділити конкретний час на роботу, так, щоб ви мали змогу відпочити.

Правило 3: Не поспішайте

Не потрібно поспішати відповідати на всі повідомлення в месенджері. Працюйте спокійно, не відволікаючись. Виконуйте завдання послідовно. Надавайте пріорітет важливішим завданням.

Правило 4: Обов'язково відпочивайте

Вихідні — чудовий спосіб відпочити від напруженого графіку. Не ігноруйте графік відпусток. Присвятіть свій вільний час приємним заняттям. Наприклад, займіться хобі. Таким чином ви не будете виснажуватися і встановите баланс між роботою і відпочинком.

Правило 5: Дбайте про психічне здоров'я

Якщо ви помітили, що часто змінюється настрій, складно контролювати емоції, слід звернути увагу на психічне здоров'я. Спробуйте відволіктися на інший вид діяльності та поговоріть зі своїми колегами. За потреби зверніться до психолога.

Вигорання не з'являється просто так. Є певні сигнали, за допомогою яких можна розпізнати зміни в психічному та фізичному стані. Бережіть себе та будьте уважними до свого здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «5 правил як уникнути професійного вигорання під час віддаленої роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі