вівторок, 16 червня 2020 08:08

ЗНО 2020: які зміни можуть статися перед проведенням

ЗНО 2020: які зміни можуть статися перед проведенням
Остаточна дата проведення ЗНО буде названа 22 червня Фото: facebook.com/zno.ukr.center

Звільнити у 2019/2020 навчальному році від проходження державної підсумкової атестації учнів закладів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти

"Державну підсумкову атестацію у формі ЗНО можуть не проходити випускники, які не планують цього року вступати до вищих навчальних закладів. Вже найближчим часом буде ухвалений законопроєкт про COVID-19, і в ньому буде окремий пункт саме про випускників, яких звільнять від складання державної підсумкової атестації, якщо вони не матимуть бажання вступати до ВНЗ цього року. Цей крок може зменшити навантаження на центри тестування приблизно на 30 %", - заявила виконувачка обов'язків міністра освіти Любомира Мандзій.

Атестати про середню освіту можуть видати до кінця червня

Атестати про середню освіту можуть видати до кінця червня, але для вступу в український ВУЗ потрібно буде здавати ЗНО.

Така система діяла в 2013, коли випускники здавали екзамени у школі, а потім проходили тестування, яке зараховували як вступні іспити.

Кому вигідне скасування ДПА

*У першу чергу це вигідно тим учням, яким потрібен атестат про освіту, але, які не планують вступати цього року( за станом здоров'я або з інших причин). Такі учні зможуть пройти тестування наступного року.

*Випускникам, які планують вступати у закордонні ВУЗи. Таким абітурієнтам потрібно отримати атестати чим швидше, бо їх потрібно перекласти та завірити так званим "апостилем" та подати до приймальної комісії. В Європі прийматимуть документи з 13 липня і, в разі перенесення ЗНО, українські студенти можуть не встигнути подати документи.

*Студентам профтехучилищ, які мали здавати ЗНО при переході на 4 курс навчання. По- суті такі учні вже є студентами і отримають інший документ про професійну освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ‌"Уряд‌ ‌поставив‌ ‌абітурієнтів‌ ‌у‌ ‌шокову‌ ‌ситуацію"‌ ‌-‌ ‌експерт‌ ‌розповів,‌ ‌що‌ ‌буде‌ ‌із‌ ‌ЗНО‌ ‌далі‌

ЗНО – шанс на безкоштовний вступ дітей, які бажають вчитися і добре підготувалися до тестування

Чому більшість абітурієнтів проти відміни ЗНО

В уряді обговорювали питання відміни ЗНО про що повідомив освітній омбудсмен Ураїни Сергій Горбачов, але самі випускники і їх батьки проти відміни і навіть оголосили акцію: "Руки геть від ЗНО".

*ЗНО – шанс на безкоштовний вступ дітей, які бажають вчитися і добре підготувалися до тестування. Як аргумент приводять приклади вступу у відомі ВУЗи України і отримання там безкоштовної освіти.

*Самі викладачі зізнаються, що оцінка на тестуванні і річна в атестаті часто відрізняються. Іноді через відносини вчителя з учнями занижують оцінку в школі, іноді навпаки завищують. ЗНО дає певну незалежність в оцінюванні.

*Експерти говорять про відновлення корупції при вступах в університети.

Остаточна дата проведення тестів буде названа 22 червня

Коли відбудеться ЗНО

У МОН зробили заяву, що готові до проведення тестування в безпечних умовах з 25 червня до 17 липня. Абітурієнтам вимірюватимуть температуру, забезпечать масками та антисептиками. В класі одночасно буде знаходитись не більше 15 учнів, за порядком наглядатиме нацполіція.

Остаточна дата проведення тестів буде названа 22 червня. Вона буде залежати від епідемічної ситуації.

Другий варіант проведення ЗНО із 17 серпня, але його поки не розглядають.

За пробне ЗНО повернуть гроші

Уряд скасував проведення пробного ЗНО, яке мало пройти 15 та 17 червня. Натомість, завдання завантажили онлайн. За його проведення платили батьки. Ціна тесту залежала від регіону і коштувала від 138 до 150 гривень. Випускники оплачували по 2 тести.

Механізм повернення має бути розроблений найближчими днями міністерством фінансів. Загалом мають повернути українцям 53 млн грн.

Як має змінитися тестування

Спеціалісти нарікають, що система тестування вже застаріла. Тести проводять 15 років і принцип питань не змінився. Освітній обмбудсмен України Сергій Горбачов каже, що потрібно розробляти систему і переходити в онлайн- формат. Також змінювати тестові питання так, щоб вони визначали рівень загальної компетентності. За таким принципом проводять вступні іспити в Ізраїлі.

2019-го на зовнішнє оцінювання зареєструвалося понад 354 тис. осіб. 2018 року - понад 335 тис. учнів.

Зараз ви читаєте новину «ЗНО 2020: які зміни можуть статися перед проведенням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі