субота, 18 січня 2020 14:37

Затоплені острови й пересохла Венеція: перші кліматичні зміни у 2020-му
6

Новий 2020 рік у різних куточках планети почався з природних катастроф, причиною яких називають діяльність людини. Зміни клімату, підняття температури і рівня Світового океану призводить до змін, наслідки яких відчуваються вже сьогодні.

Лісові пожежі в Австралії

Автор: i.ytimg.com
  Пожежі в Австралії стали найбільшими із зафіксованих на континенті
Пожежі в Австралії стали найбільшими із зафіксованих на континенті

З вересня 2019-го в Австралії почалися наймасштабніші пожежі, яких на континенті ще не фіксували. Вигоріли понад 10 млн га землі. Найбільше - у штаті Вікторія та у Новому Південному Уельсі.

На початок січня нарахували щонайменше 200 осередків займань. У полум'ї могли загинути близько 1,25 млрд тварин. Деякі види могли "перетнути" межу вимирання. Всесвітній фонд дикої природи повідомив владу Австралії про знищення або пошкодження середовища проживання 13 видів тварин. Зокрема, яскрава фальшива жаба, пташка-медонос й західний наземний папуга перебувають під загрозою зникнення.

Боротися з неконтрольованим вогнем пожежникам Австралії допомагали рятувальники з усього світу. В країні мобілізували безпрецедентну кількість резервістів - 3 тис. осіб. Під час гасіння пожеж загинули 28 людей, троє з них - рятувальники-волонтери.

Автор: BBC
  Дівчина разом із сім'єю тікають від пожеж, які обступили їхнє місто
Дівчина разом із сім'єю тікають від пожеж, які обступили їхнє місто

Рятувальна служба підрахувала, що лісам Австралії знадобиться близько 100 років, щоб відновитися до попереднього стану.

Дим від пожеж подолав понад 10 тис. км океаном і сягнув берегів Південної Америки. У NАSА заявили, що дим від пожеж зробив щонайменше один повний оберт навколо Землі й вплинув на атмосферні умови в усьому світі. В повітрі австралійської Канберри вміст небезпечних для здоров'я речовин перевищив допустиму концентрацію у понад 21 раз.

Причиною катаклізму називають екстремально високі температури в понад 40 °C і сильні вітри. Вчені називають їх наслідками зміни кліматичної системи Індійського океану.
15 січня над Австралією пройшли сильні грози. Саме дощі й допомогли загасити більшість пожеж в "гарячих" районах. Їхня кількість зменшилась до 80. Але 17 січня близько 30 ділянок вийшли з-під контролю й пожежники продовжують боротьбу.

Дощі, що мають шанс стати найсильнішими за останнє десятиліття, заллють міста Камден, Кемпбелтаун й Піктоне. А потім перейдуть до Сазерленда, Ліверпуля й Окдейла.

Затоплення і повені в Індонезії

В Індонезії в провінції Південна Суматра через підняття рівня Світового океану під воду пішли два острови. Тепер острів Бетет знаходиться на глибині 1 м, а Гундул - 3 м.

Про затоплення стало відомо раніше, тому мешканців переселили. Бетет був частиною національного парку Бербак-Сембіланг. Затоплення загрожує ще 4 островам у тому ж районі. Так, висота островів Калонг і Салахо Намо, який заселений людьми, зараз сягає 2 м над рівнем моря. Ще один, Крамат, має висоту 3 м.

Автор: скріншот мапи Google
  Тут раніше знаходились затоплені острови
Тут раніше знаходились затоплені острови

Крім того, на початку 2020-го у столиці країни Джакарті через сильні й рясні дощі сталися повені. Вони спричинили зсув ґрунту. Як наслідок загинули близько 70 людей. Понад 35 тис. осіб перебували у тимчасових притулках, які організували в урядових будівлях, школах й торгових центрах.

Зміни клімату й підвищення рівня води загрожує островам Індонезійського архіпелагу повним зникненням разом з унікальними представниками флори й фауни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Древні види тварин, які й досі існують на планеті

Снігопади у Пакистані й Афганістані

Автор: aawsat.com
  Сніг лежить на горбах верблюдів
Сніг лежить на горбах верблюдів

12 січня гірські райони Пакистану та Афганістану накрив снігопад, що спричинив сходження лавин. Через сильний вітер і екстремально низькі для цього регіону температури загинули 126 осіб.

Влада підконтрольного Пакистану Кашміру оголосила в постраждалих районах надзвичайний стан. У Пакистані цей снігопад став найсильнішим за останні 20 років. Висота снігового покриву сягала понад 1 м.

В Афганістані пошкоджено понад 300 будинків. Кілька сімей загинули в спорудах під час обвалу даху. У столиці країни Кабулі температура знизилася до -15 градусів.

Автор: aawsat.com
  Снігопад був такої сили, що побив 20-річний рекорд
Снігопад був такої сили, що побив 20-річний рекорд

Засуха у Венеції

В італійській Венеції майже повністю пересохли міські канали. Сталося це за кілька тижнів після наймасштабнішого потопу за останні 50 років у листопаді 2019-го. Тоді вода піднялася до 1,87 м. Через що закрили популярну площу Святого Марка і навчальні заклади.

На основних каналах судноплавство ще продовжується. Та на багатьох гондоли та човни сіли на мілину.

Явище пов'язують із сильними відливами. Через відсутність дощів, рівень води у каналах упав до рекордних 50 см нижче норми, чого не спостерігали протягом останніх двох років.

Автор: kulturologia.ru
  У Венеції майже повністю пересохли водні канали
У Венеції майже повністю пересохли водні канали
Австралія виділить 50 млн австралійських доларів - це 31 млн євро - на відновлення природи після пожеж. Тільки коал там загинуло стільки, що вони перебувають під загрозою зникнення.
Зараз ви читаєте новину «Затоплені острови й пересохла Венеція: перші кліматичні зміни у 2020-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі