субота, 01 травня 2021 09:00

Тарифи, субсидія та прописка: які зміни підготував українцям травень

В Україні оголосили низку новвоведень, які почнуть діяти із травня цього року. Наприклад, місце реєстрації проживання можна буде змінити онлайн, субсидію виплачуватимуть готівкою, а споживачів газу переведуть на новий тариф.

Змінювати прописку дозволять онлайн

Із 17 травня змінювати реєстрацію місця проживання можна буде онлайн через портал "Дія", лишивши електронний підпис. Таким чином прописатися дозволятимуть як у власному, так і в орендованому житлі.

Автор: tvojarabota.pl
  Змінити місце прописки можна беде через "Дію"
Змінити місце прописки можна беде через "Дію"

"Реєстрація місця проживання - найпопулярніша послуга в Україні, разом із тим занадто бюрократизована і складна. Люди витрачають тижні, щоб просто повідомити державі, де вони живуть. Ми зробили усе максимально просто та зрозуміло. Треба заповнити коротку заяву в "Дії". Якщо ви власник житла - реєстрація відбудеться автоматично. Якщо ні, то власнику на електронну пошту або в застосунок прийде лінк-підтвердження. Людина не зможе безпідставно прописатися за певною адресою - вирішальною є згода власника житла. А виписатися можна буде вже без відома інших. Усе це за 10-15 хвилин без довідок і відвідування держорганів", - пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Також із травня юнаки, які змінюють місце реєстрації, можуть не повідомляти про це військкомати, оскільки вони автоматично отримуватимуть ці дані.

Споживачів газу переведуть на річний тариф

З 1 травня 2021-го всіх побутових споживачів газу автоматично переведуть на річний тарифний план. Проте споживачі можуть подавати заяву і змінювати свій тариф на місячний, квартальний чи сезонний або взагалі перейти до іншого постачальника.

Найнижчі річні ціни за кубометр запропонували чотири компанії: ДП "Еводатрейд КП Луцькводоканал" в 7,88 грн, ТОВ "Черкасигаз збут" та "Уманьгаз збут" в 7,89 грн та "Нафтогаз України" - 7,96. Решта компаній просять від 8,2 грн до 14 грн за кубометр.

Автор: glavcom.ua
  Українців переведуть на річний тариф за газ
Українців переведуть на річний тариф за газ

"Річна ціна на газ фактично відображає ринкову вартість ресурсу. На європейських біржах вона становить десь 7,4-7,6 гривень за кубометр. На це орієнтуються газзбути, пропонуючи свої ціни споживачам. Сюди додамо ще доставку та розподіл палива. Відповідно 8-10 гривень за куб газу - справедлива вартість газу для населення в умовах ринку. Більше питань виникає до Нафтогазу. Вони беруть державний газ в Укргазвидобування за 2,8 гривень за куб, а перепродують в кілька разів дорожче. Їхній прибуток лишається непрозорим. От щоб ціна на газ для українців була меншою, треба аби Нафтогаз продавав державне паливо не на європейських біржах, а нашим газзбутам. Тоді платитимемо практично в половину менше", - вважає експерт із енергетики Юрій Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Травень заплутає погодою

Річний тариф діятиме до 30 квітня 2022 року. Ціна на газ буде фіксованою, платити треба щомісяця за попередній до 25 числа. При цьому постачальникам заборонено протягом року підвищувати ціну на газ у річному тарифі, знижувати можна.

Субсидію платитимуть готівкою

Із травня 2021 року субсидію виплачуватимуть виключно готівкою для усіх, але попередньо українцям потрібно подати нову заявку на її отримання. Це можна зробити протягом наступних п'яти місяців онлайн або ж через пошту.

Також в Україні почнуть діяти нові правила для тих, кому субсидію не призначатимуть. Зокрема, без допомоги від держави залишаться громадяни, які мають на банківському рахунку понад 100 тис. грн, купили нову автівку або ж валюту на суму понад 50 тис. грн за один раз.

"Хочуть зменшувати кількість субсидіантів за рахунок штучного обмеження доступу населення до відповідних програм. Знайшли методи, щоб якось вирахувати доходи та урізати кількість субсидіантів. Щоб не втратити виплатити, українці почнуть хитрити - забиратимуть депозити з банків, валюту мінятимуть на чорному ринку, бо там ця операція не фіксується. Держава сама себе обманює", - сказав економіст Олексій Кущ.

У Києві запрацює медична авіація

Із 1 травня запрацює нова станція медичної авіації. Обслуговуватиме Київську, Вінницьку, Житомирську, Кіровоградську, Полтавську, Сумську, Чернігівську області та Київ. Чергова бригада складатиметься із медиків та двох пілотів держслужби надзвичайних ситуації. Пересуватимуться на нових гелікоптерах "Еірбус Н-145", які оснащені як автомобілі швидкої допомоги.

Автор: facebook.com/aviatsiyahalychyny
  У Києві запустять санавіацію
У Києві запустять санавіацію

Місяцем раніше таку станцію уже відкрили поблизу Львова. Звідти медики вилітають на екстрені виклики в межах Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської, Тернопільської і Чернівецької областей.

"Двох станцій медавіації на всю Україну дуже мало. Такі гелікоптери повинні працювати в кожному регіоні. Оптимальна відстань від бази до пацієнта, а потім до лікарні має бути в межах 150 кілометрів. А у нас є всі 700. Така поїздка може бути критичною для хворого. Але те, що маємо, уже хороший прорив. Повітряні швидкі дуже дорогі в облаштуванні та обслуговуванні. Треба хоча б 2 мільярди гривень, щоб санавіацію зробити загальноукраїнською і доступною. Така служба є у всіх країнах світу. Ми від них дуже відстаємо в цьому плані. В Україні немає можливості транспортувати тяжких хворих до потрібних лікарень", - розповів ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почала роботу "повітряна швидка допомога"

Роботу медичних вертольотів оплачуватимуть із державного бюджету. 2021 року на це заклали 30 млн грн.

Стартує основна сесія ЗНО

21 травня стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Триватиме до середини червня.

Автор: Уніан
  У травня стартує ЗНО
У травня стартує ЗНО

Загалом же учасники тестування могли обрати не більше п'яти предметів, але українська мова та література обов'язкова. У травні майбутні вступники складатимуть ЗНО з таких із них:

21 травня - хімія;

24 травня - іспанська, німецька, французька мови;

25 травня - англійська мова;

28 травня - математика.

Також із 6 до 18 травня триватиме реєстрація на участь в додатковій сесії ЗНО. Вона розпочнеться 29 червня.

13 днів українці відпочиватимуть у травні 2021 року. Робочих буде 18. Двічі в Україні у травні будуть тривалі вихідні - по 3 та 4 дні поспіль.

Вихідні з нагоди Дня праці, який відзначається 1 травня, та Великодня (за Юліанським календарем), який цьогоріч святкують у неділю, 2 травня, переносяться на понеділок і вівторок 3 і 4 травня.

День Перемоги у цьому році також припадає на неділю, тому українці додатково будуть відпочивати у понеділок, 10 травня.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи, субсидія та прописка: які зміни підготував українцям травень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі