середа, 04 травня 2022 19:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Сидиш у сирому підвалі, який підстрибує. Бомбили кожної секунди" - евакуйована з Азовсталі" - що пише про нас світова преса
9

ЄС запроваджує шостий пакет санкцій. Репортаж про майже 100 евакуйованих із Маріуполя, з Азовсталі. І російські дедалі жорсткіші репресії всередині країни через війну в Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"ЄС пропонує заборонити імпорт російської нафти", CNN, США

ЄС пропонує заборонити імпорт нафти з Росії до кінця року і виключити найбільший банк країни Сбербанк із міжнародної платіжної мережі SWIFT. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в середу, що ці заходи стануть частиною шостого пакету санкцій проти Росії.

"Ми подбаємо, щоб поетапно відмовитися від російської нафти, щоб максимально посилити тиск на Росію і мінімізувати вплив на нашу власну економіку", - сказала фон дер Ляйєн.

Постачання сирої нафти з Росії в ЄС буде припинено протягом шести місяців, а імпорт нафтопродуктів - до кінця 2022 року

Вона додала, що постачання сирої нафти буде припинено протягом шести місяців, а імпорт нафтопродуктів - до кінця 2022 року.

Країни ЄС вже домовилися про поетапну відмову від імпорту російського вугілля. Але блоку набагато важче досягти консенсусу стосовно нафтових санкцій, попри тижні переговорів. Нещодавно Угорщина знову заявила про своє неприйняття нафтового ембарго, а Словаччина вимагає для себе винятків.

Росія - другий за величиною експортер сирої нафти у світі, й торік на неї припадало 27% імпорту нафти до ЄС. США, Канада, Велика Британія та Австралія вже заборонили імпорт.

Автор: CNN
  "Сбербанк" - найбільший банк у Росії
"Сбербанк" - найбільший банк у Росії

Деякі покупці в Азії купують більше російської нафти, але в недостатніх обсягах, щоб компенсувати втрату західних покупців.

"Можливості Росії перенаправити всі непотрібні вантажі із Заходу в Азію обмежені, а це означає, що у разі ембарго Росія буде змушена ще більше скоротити видобуток. Адже вона не має потужностей для зберігання додаткових обсягів нафти", - пишуть аналітики Rystad Energy.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії сказали, що зроблять у разі нападу РФ на Фінляндію та Швецію

Але зростання світових цін на нафту та газ означає, що Москва продовжує заробляти величезні суми на експорті енергоресурсів. За оцінками Rystad, цього року Росія отримає понад $180 млрд податкових надходжень за енергоносії - на 45% більше, ніж 2021 року. Це - незважаючи на скорочення видобутку нафти.

Західні країни продовжують шукати інші способи ускладнити Володимиру Путіну фінансування його війни. Фон дер Ляйєн сказала, що ЄС пропонує видалити Сбербанк і два інші великі банки із системи SWIFT.

"Путін зазнає невдачі в Україні, але процвітає у придушенні Росії", The Economist, Велика Британія

Автомобіль Maybach їде у багатому районі Москви. Молоді жінки з передмістя позують для селфі поряд із розкішним багатоквартирним будинком. Ресторани менш заповнені, ніж торік, але надалі користуються попитом. На перший погляд, багатство й гедонізм Москви здаються майже незмінними, попри війну Росії проти України, а також пов'язані з нею санкції та ізоляцію. Але в російській столиці все не так, як завжди. На вулицях тихо, настрій пригнічений.

Кремль не досяг успіхів у нападі на Україну, але в нападі на громадянські свободи в Росії виявився успішнішим

Росіяни не кажуть відкрито про вторгнення в Україну, що триває вже третій місяць, але орієнтуються в новій реальності страху й занепокоєнь. Кремль не досяг великих успіхів у нападі на Україну. Але у своєму нападі на громадянські свободи в Росії виявився значно успішнішим. Він енергійно придушував інакодумство й деморалізував опонентів, перетворюючи відносно відкриту країну в автократію.

Пропаганда посилається на офіційні опитування, за якими за війну 81% росіян. Реальність складніша. Як мінімум, опитування відображають суміш пропаганди і страху. Група незалежних соціологів вважає, що до 90% населення відмовляється брати участь у політичних опитуваннях. Ще 5-8% респондентів вішають трубку під час розмови з соціологами, а 21% зізналися, що бояться брати участь у опитуваннях. Більшості з них - 18-29 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґвалтувати українок росіянам наказав Путін - омбудсмен

Леонід Волков, глава штабу Олексія Навального, оцінює активну підтримку війни у 10-15%, а опозицію у 30-40%. Дослідження Лондонської школи економіки, яке використовувало метод опитування, показує, що росіяни підтримують війну приблизно на рівні 53%. Але багато хто з цих прихильників, як вважає дослідження, підтримують лінію влади, бо заперечувати її небезпечно та психологічно незручно.

Проте за останні два місяці російська еліта зімкнула лави навколо Путіна. Більшості росіян найпростіше повірити заявам Кремля, які мають на меті переконати більшість нічого не робити. Лінія останніх тижнів була чіткою - все йде за планом.

У кривому дзеркалі держтелебачення російські обстріли не знищили Маріуполь, а "звільнили", звірства в Бучі чинили не російські солдати, а інсценував Київ, Росія не нападала на Україну, а на неї напав Захід

Ток-шоу і програми новин постійно зачіпають теми російської вищості й можливої західної загрози. У кривому дзеркалі держтелебачення російські обстріли не знищили Маріуполь, а "звільнили" його. Звірства в Бучі чинили не російські солдати, а інсценував Київ. Росія не нападала на Україну, а на неї напав Захід. Жодних прямих згадок про російські втрати немає. Натомість на кремлівському новинному каналі є щоденний ролик про російських "героїв", що показує офіційні військові портрети флегматичних молодих людей у міру того, як прокручуються їхні бойові подвиги - стільки- то "націоналістів ліквідовано", стільки-то бронетехніки знищено.

Деякі росіяни пручаються цьому тиску пропаганди. Щодня, відвозячи дітей до дитсадка, Лєна, газетний журналіст, п'є каву з батьками. Вони обговорюють, що насправді відбувається, розгадуючи телевізійні фантазії попереднього дня. За її словами, пропаганда справді ефективна. В ній легко заплутатися. Цензура та заборони - лише частина проблеми. Зрештою, заблоковані сайти новин залишаються доступними через VPN, а YouTube, на якому розміщується безліч критичних голосів, поки ще доступний. Але більшість тих, хто шукає цю інформацію, вже виступили проти війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам загрожує заборона на купівлю нерухомості в Європі - Bloomberg

Пропаганда й репресії переплітаються. Будь-яку правдиву інформацію про війну влада таврує як "фейкові новини". За її поширення карають позбавленням волі терміном до 15 років. Манікюр у синьо-жовтих барвах українського прапора може спричинити арешт.

Страх перед анонімним доносом пронизує навіть близьких друзів, каже Дмитро, підприємець 30 років. Вдома він говорить тихо, щоб сусід у квартирі нагорі не чув про його плани виїхати з Росії. За оцінками, від початку війни країну залишили 200 тис. росіян. Але багато хто залишається, попри незгоду. Вони хочуть, щоб Росія була іншою, ніж та, яку уявляє Кремль, і намагаються знайти способи вижити.

"Бомбардували кожну секунду". Тижні жахів евакуйованих із заводу "Азовсталь", The Guardian, Велика Британія

Їхній бункер міг не витримати прямого влучення російських бомб, їжа закінчувалася, а похід за водою міг коштувати життя. Для деяких цивільних на сталеливарному заводі "Азовсталь" у Маріуполі це було важким випробуванням, яке нарешті закінчилося у вівторок, коли понад 100 людей змогли дістатися до Запоріжжя.

Дехто розповів про життя протягом останніх кількох тижнів на обложеному заводі. Вони вижили в тунелях під заводом серед українських солдатів, вибираючи уламки розбитого скла з їжі та сподіваючись на порятунок.

Автор: Getty Images
  З меткомбінату «Азовсталь» у Запоріжжі втекли Анна Зайцева та її син Святослав
З меткомбінату «Азовсталь» у Запоріжжі втекли Анна Зайцева та її син Святослав

"Під постійним вогнем, спати де доведеться, пережити вибухову хвилю, бігати з малим сином, і падати на землю від вибухів. Все це жахливо", - розповіла Анна Зайцева. Вона несла 6-місячну дитину на руках і плакала, висловлюючи подяку всім, від військових, які знайшли суміш для її дитини, до міжнародних рятувальних операцій, які доставили їх у безпечне місце.

Групі з майже 100 цивільних дали прохід, відповідно до угоди, розробленої з російськими військами, і на виконання якої пішло кілька днів на очах усього світу.

Автор: Крим SOS
  Ті, що втекли з «Азовсталі» в Запоріжжя
Ті, що втекли з «Азовсталі» в Запоріжжя

Українські чиновники зазначили, що деякі мешканці залишилися позаду під час операції, що спричиняє нові побоювання за їхню долю. Київ оголосив, що російські війська почали наступ із використанням танків і бронетехніки на "Азовсталь".

Завод на 11 кв. км є розтягнутим лабіринтом залізничних колій, складів, вугільних печей, димоходів і тунелів, які ідеально підходять для партизанської війни.

Ви не уявляєте, як страшно, коли сидиш у сирому підвалі, який підстрибує. Бомбардували кожної секунди

"Бомбардували кожної секунди. Все трясло. Гавкали собаки, кричали діти. Але найважчий момент, коли нам сказали, що наш бункер не витримає прямого влучення. Ми розуміли, що це буде просто братська могила і ніхто не зможе нас врятувати під обстрілом. Ви не уявляєте, як страшно, коли сидиш у сховищі, у сирому підвалі, що підстрибує, трясеться. Ми благали Бога, щоб ракети літали над нашим сховищем, бо, якщо влучать, нам кінець", - розповіла 54-річна Еліна, яка раніше працювала на заводі, керуючи якістю виробництва.

У Запоріжжі евакуйовані вийшли з автобусів у намет із гарячою їжею. Всередині матері годували маленьких дітей. За словами Зайцевої, на "Азовсталі" було важко знайти основні речі для виживання.

Автор: Крим SOS
  Ті, що втекли з «Азовсталі» в Запоріжжя
Ті, що втекли з «Азовсталі» в Запоріжжя

"Щоб знайти воду, доводилося пересуватися між будинками. Чоловіки робили це для нас, включаючи мого батька. Він був поранений", - каже вона.

За її словами, українські військові знайшли суміш для її маленького сина, а коли вона закінчилася, дістали манну крупу, яку вона готувала на свічках.

Автор: Крим SOS
  Втікачі з «Азовсталі» отримують в Запоріжжі гарячу їжу
Втікачі з «Азовсталі» отримують в Запоріжжі гарячу їжу

Маріуполь - одне з найбільш постраждалих міст, а "Азовсталь" - завод, де київським військам вдалося вистояти протягом 70 днів проти російських військ.

У приймальному пункті в Запоріжжі колону біженців чекали ноші та інвалідні візки, дитяче взуття та іграшки. Медична й психологічна бригади. Деякі з евакуйованих - літні люди. Вони виглядали виснаженими.

"У день вторгнення Путін зустрічався з майже 30 олігархами. Більшість вивели гроші за кордон", The Washington Post, США

24 лютого, коли він розпочав вторгнення в Україну, Путін викликав у Кремль групу найбагатших олігархів. Вторгнення - "вимушений крок", сказав він. Посилаючись на економічні санкції, з якими вони зіткнуться зі сторони США і ЄС, додав: "Ми розуміємо світ, у якому живемо".

Кожен із запрошених - стовп російської економіки. 14 - мільярдери. Їхні компанії представляли ключові галузі економіки РФ - нафтогазову, банківську, хімічну. Незважаючи на зв'язки з Путіним і становище в Росії, вони багато років вивозили багатства з країни. Згідно з нашим підрахунком, заснованим на секретних документах, із 37 учасників зустрічі більше половини пов'язані безпосередньо або через близьких родичів з офшорними компаніями.

Автор: Getty Images
  Володимир Путін зустрічається з провідними російськими олігархами у Кремлі 24 лютого, у день вторгнення в Україну
Володимир Путін зустрічається з провідними російськими олігархами у Кремлі 24 лютого, у день вторгнення в Україну

Хоча офшорні компанії створені багато років тому для інших цілей, вони можуть стати на заваді недавнім економічним санкціям, прийнятим Заходом для покарання союзників Путіна. Всі, крім двох бізнесменів, які були на зустрічі в Кремлі, стали мішенню санкцій, запроваджених США, ЄС і Великою Британією.

"Путін дозволяє близькому оточенню використовувати фінансові ресурси державних компаній та самої держави. Гроші часто потрапляють в офшори", - каже Джулія Фрідлендер, колишній аналітик ЦРУ та старший політичний радник управління боротьби з тероризмом та фінансової розвідки міністерства фінансів США.

В офшорних компаніях розміщено до $1 трлн російського капіталу

Загалом, згідно з економічними дослідженнями, в офшорних компаніях до $1 трлн російського капіталу, що становить значну частку російської економіки. За деякими оцінками, за кордоном багаті росіяни володіють таким самим багатством, як і все російське населення всередині РФ. Документи з Pandora Papers та Paradise Papers показують цей відтік грошей.

Документи показують, як учасники зустрічі 24 лютого використали офшорні компанії для широкого кола заходів і проєктів. Деякі використовують їх, наприклад, для яхт і літаків.

Автор: Getty Images
  Яхта, що належить російському мільярдеру Андрію Мельниченку в Туреччині в 2017 році
Яхта, що належить російському мільярдеру Андрію Мельниченку в Туреччині в 2017 році

Яхта, що належить мільярдеру Андрію Мельниченку, що оцінюється в $600 млн, належить зареєстрованій на Бермудських островах компанії Valla Yachts, що фігурує у Paradise Papers. Літак мільярдера Леоніда Міхельсона Gulfstream G650 за $65 млн також фігурує в Paradise Papers, що належить компанії з острова Мен.

Протягом багатьох років Путін регулярно зустрічався з багатими російськими олігархами. Приблизно 50 із них регулярно зустрічаються з ним у Кремлі.

Дехто з присутніх 24 лютого виграв від приватизації держактивів, яку провели після розпаду СРСР. Інші прийшли з технологій та інших областей. Деякі є родичами держчиновників.

Частина російських грошей в офшорних компаніях була вкладена назад у російські фірми за допомогою фінансового маневру, який відомий як "круговий обмін". Такий підхід може забезпечити податкові пільги та приховати активи в секреті, що захистить їх від правоохоронних органів.

Уряди США та країн Європи намагалися обмежити роль офшорних компаній, іноді без особливого успіху. У США "Закон про корпоративну прозорість" від 2021 року вимагає від корпорацій і компаній повідомляти, хто їхні власники. Під тиском Великої Британії Британські Віргінські острови також зробили кроки щодо регулювання підставних компаній. Але критики кажуть, що ці кроки суттєво не змогли забезпечити прозорість та підзвітність глобальної офшорної системи.

"Офшорна фінансова система дозволила Путіну та його поплічникам захистити багатство, яке вони вкрали з створеної ними беззаконної країни. Ми викривали корупцію та порушення прав людини в Росії, але розстелили червону килимову доріжку путінським поплічникам, які наживаються на корупції та порушеннях", - сказав член Палати представників Том Малиновскі, який запропонував кілька законопроєктів, спрямованих на скорочення сумнівних інвестицій у США.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія не досягла успіхів на Донбасі, але Путін планує визнати окуповані частини сходу і півдня України частиною Росії в середині травня. Британська The Economist пише, хто з країн найбільше допомагає Україні. А американська The New York Times дає репортаж про жахіття однієї родини з Бучі.

Зараз ви читаєте новину «"Сидиш у сирому підвалі, який підстрибує. Бомбили кожної секунди" - евакуйована з Азовсталі" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі