пʼятниця, 01 лютого 2019 19:00

Політичне рішення чи розкрадання коштів - чому звільнили Зураба Аласанію

Політичне рішення чи розкрадання коштів - чому звільнили Зураба Аласанію
Зураб Аласанія оскаржить в суді розірвання контракту. Фото: Вісті

31 січня Наглядова рада звільнила главу "Національної громадської телерадіокомпанії України" Зураба Аласанію.

Контракт з керівником Суспільного телебачення розірвали достроково.

Звільнення підтримали дев'ять членів Наглядової ради. Троє - проголосували проти. Причиною розірвання контракту назвали порушення його положень Зурабом Аласанією. Протокол засідання оприлюднять за кілька днів.

1. Як Аласанія потрапив на "Суспільне"

Зураб Аласанія очолив Суспільне телебачення 10 квітня 2017-го терміном на 4 роки. Його кандидатуру підтримали 10 із 17 членів Наглядової ради Суспільного.

До обрання на посаду Аласанія був генеральним директором Національної телекомпанії України. 2016-го подав у відставку. Причиною свого рішення назвав фінансування проведення Євробачення-2017 з бюджету, який був призначений для громадського мовлення в Україні.

2. Не те показували: як працювало "Суспільне" при Аласанії

За чотири роки свого існування - з 2014-го по 2018-й UA: Перший опустився з 13 на 20 місце. Погіршив свої позиції на 35%. Серед причин - називають мала кількість інформаційних і суспільно-політичних програм програм власного виробництва.

Аласанія не одноразово потрапляв під критику через дивно організовані трансляції Олімпіад і скандали на національних відборах Євробачення. Відстояв вихід в ефір багатьох дійсно важливих для суспільства програм розслідувань. Зокрема, "Схеми" і "Наші гроші".

Скандал навколо каналу виник торік, коли Суспільне продало права на трансляцію Чемпіонату світу з футболу-2018 "Інтеру". Причина відмови - анексія Криму та початку конфлікту на сході України.

3. Хто і за що звільнив Аласанію

Вчорашній протокол засідання Наглядової ради оприлюднять через кілька днів. Саме там буде відома офіційна причина звільнення Зураба Аласанії з посади.

У профспілці Суспільного його звинуватили у "численних порушеннях трудового законодавства, розкраданні коштів, величезних зарплатах і преміях для керівництва".

Аласанія заявив, що його звільнили нібито за невисвітлення телеканалом подій за участі президента Петра Порошенка. Зокрема, невисвітлення хресної ходи 28 липня 2018 року за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 року включно з виступом президента України та Міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" за участі Порошенка.

У заяві також йдеться про те, що компанія під його керівництвом "впроваджувала хибно зрозумілий принцип "відсторонення від влади" аж до повної деполітизації новин".

Рішення про звільнення Аласанії за два місяці до президентських виборів називають політичним. За її словами головного експерта зі стратегічних комунікацій громадської організації "Інформаційна безпека" Тетяни Попової від Зураба Аласанії вимагали прибрати з ефіру програми - "Схеми" і "Наші гроші".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аласанія: Телецентр треба зруйнувати

4. Не вчасно і небезпечно: реакція на звільнення Аласанії

У мережі активно обговорюють звільнення керівника Суспільного. Одні виступають на захист Аласанії. Інші вважають рішення правильним.

"Я в шоці трохи", – відреагував керівник Центру моніторингу та аналітики ГО "Детектор медіа" Отар Довженко. В коментарях він додав, що, за його думкою, "це дуже невчасно і небезпечно".

На думку нардепів Сергія Лещенка і Мустафи Найєма, звільнення Аласанії напередодні виборів - тривожний дзвінок.

5. Що буде далі: навколо Суспільного виник скандал

Тимчасовим головою Суспільного обрали члена правління НСТУ Миколу Чернотицького. Протягом наступних двох тижнів готуватимуть позачерговий конкурс на посаду керівника Суспільного. Зокрема, створять комісію і розроблять умови конкурсу.

Хоч офіційних причин про звільнення Зураба Аласанії не оголосили, він заявив про намір оскаржити рішення Наглядової ради у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цензура: ведучі програми "Доброго ранку, Країно!" заявили про її закриття

"Порушили всі процедури. Судова боротьба можлива і навіть обов'язкова - після обнародування причин", - написав Аласанія.

Крім того, не всі члени Наглядової ради згодні зі звільненням Аласанії. Один з членів Євген Глібовицький пропонує скасувати рішення. За його словами, голосування пройшло з порушеннями і не відповідає вимогам Закону "Про Громадське телебачення і радіомовлення України".

"Якщо припустити, що хтось із членів наглядової ради проголосував за відставку, але говорить неправду, публічно стверджуючи, що був проти - виникає питання про сумлінність членів наглядової ради або наявність тиску на них", - Глібовицький.

Журналістська спільнота вимагає відправити у відставку керівника "Суспільного" Зураба Аласанію через запровадження цензури та тотальну корупцію. Про це заявили учасники прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна". За словами заслуженого журналіста України Марини Тепленко, реформу суспільного мовлення можна вважати провалом.

Зараз ви читаєте новину «Політичне рішення чи розкрадання коштів - чому звільнили Зураба Аласанію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі