середа, 06 травня 2020 14:26

МОЗ модифікує реформу: що буде з медициною

5 травня керівництво Міністерства охорони здоров'я заявило, що медична реформа потребує негайних змін - виділених коштів не вистачає і через недофінансування доведеться звільнити близько 50 тис. медпрацівників та закрити 332 лікарні. Майже 1 тис. медзакладів зараз отримують менше грошей, ніж торік.

Ця ініціатива не стратегічна, це тактичний крок перед місцевими виборами. Влада не хоче втрачати електорат

ПЕРЕДУМОВИ

4 травня президент Володимир Зеленський заявив, що: "Реформа має як великі плюси, так і очевидні мінуси. Наше завдання зберегти всі позитивні моменти й терміново виправити помилки". Відповідне доручення дав керівництву МОЗУ.

Олександр Ябчанка, колишній радник міністра охорони здоров'я, прокоментував цю заяву: "Ця ініціатива не стратегічна, це тактичний крок перед місцевими виборами. Влада не хоче втрачати електорат". За його словами, влада провалила підготовку реформи.

Автор: МОЗ
  Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляє, що з 1 липня планують підвищити заплати медикам на 50%.
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляє, що з 1 липня планують підвищити заплати медикам на 50%.

ЯК МАЛА ПРАЦЮВАТИ МЕДРЕФОРМА?

- Медична реформа стартувала 1 квітня 2018 року. Тоді скасували прив'язку до поліклінік за пропискою, пацієнти почали укладати договори з сімейними лікарями. За надані послуги платила Національна служба охорони здоров'я.

- Другий етап реформи розпочався 1 квітня 2020 року. Він передбачає безкоштовне надання населенню вузькоспеціалізованої допомоги.

- Змінилося фінансування лікарень. Ті перестали отримувати кошти з держбюджету за кількість ліжкомісць. Натомість повинні були підписати договори з НСЗУ. Вона оплачує надані медичні послуги згідно з тарифом, встановленим урядом. Решту фінансування лікарням має забезпечувати місцевий бюджет.

- Новий механізм поділу коштів мав збільшити фінансування лікарень, які обирають пацієнти. Решта закладів повинні були перекваліфікуватись із стаціонарів для надання амбулаторної допомоги.

Ексміністр охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що одного місяця замало, для того,щоб побачити зміни в медицині. За її словами, влада зараз захищає власні інтереси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Краще виконуйте свої повноваження, а не коментуйте медицину" - Супрун різко відповіла Зеленському

ЩО ЗМІНИТЬСЯ?

"МОЗ модифікує нинішню реформу, від чого виграють як медики, так і пацієнти", - йдеться в повідомленні пресслужби МОЗ. Передбачають такі зміни:

- Усі заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, повинні отримати не менше коштів, ніж 2019 року.

- З 1 червня додатково фінансуватимуться первинна та екстрена медична допомога; гострий інфаркт міокарда; гострий мозковий інсульт у стаціонарних умовах; а також 4 пакети для лікування Covid-19.

- З 1 липня планують підвищити заробітну плату медикам щонайменше на 50%.

- З 11 травня розпочнуть перевірку медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі. МОЗ розробить нові стандарти надання медичної допомоги.

- З 2021 року встановлять нові медичні тарифи відповідно до ринкових заробітних плат медпрацівників.

Наступного року витрати на медицину зростуть удвічі і становитимуть 6% ВВП.

"Якщо вони хочуть дофінансувати - це чудова ідея, але як воно вплине на макроекономіку. Вони не пояснили, звідки візьмуть гроші. Виникає питання: чому вони не заклали ті 6% у бюджет минулого року, і тоді не виникали б ці проблеми", - коментує Олександр Ябчанка.

Найгірше, що може статися, - перерозподіл коштів, уже запланованих на наступний рік

ЯКІ ЗАГРОЗИ НЕСУТЬ ЗМІНИ?

- На виплату заявлених зарплат медичним працівникам додатково потрібно 11 млрд грн, яких не закладено в бюджеті на 2020 рік.

- Новий механізм розподілу коштів мав збільшити фінансування лікарням, які обирають пацієнти. Повернення до минулорічного фінансування означатиме, що старт 2-го етапу реформи не відбувся.

"Найгірше, що може статися, - перерозподіл коштів, уже запланованих на наступний рік. Якщо вони додатково грошей не знайдуть, а візьмуть бюджет, який був, і поділять порівну - це буде категоричне знищення реформи в тому вигляді, в якому вона планувалася", - додав Ябчанка.

72 млрд

грн виділили з держбюджету 2020 року на реалізацію медичної реформи. Це становить близько 3% ВВП.

984

лікарні із 1747, які підписали договір з НСЗУ, мають дефіцит фінансування.

435 тис.

медиків планують підвищити зарплату в рамках змін до реформи.

7471

грн - середня зарплата медиків за лютий 2020 року. З березня на 300% підняли оплату медичним працівникам, які беруть участь у лікуванні Covid-19. Доплати діятимуть тільки на час пандемії.

Директорат Світового банку затвердив додаткове фінансування Україні в розмірі $135 млн для проєкту "Поліпшення охорони здоров'я на службі в людей". $35 млн із цієї суми спрямують на боротьбу з поширенням епідемії коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ модифікує реформу: що буде з медициною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі