пʼятниця, 27 липня 2018 09:00

"Кривавий Місяць": які небезпеки приховує видовищне астрономічне явище
10

27 липня відбудеться найдовше у цьому столітті затемнення Місяця. Воно триватиме майже 4 год. Місяць пройде через найтемнішу область земної тіні - Umbra. Тому супутник нашої планети стане дуже червоним. Явище називають "Кривавий Місяць".

Місяць над Нью-Йорком у березні 2015 року.
Фото: Julio Cortez
Місячне затемнення в Ченнаї, Індія, 4 квітня 2015
Місяць біля білоруського Мінська у січні 2018-го.
Луцьк, Україна. 8 серпня 2017 рік.

У цей день також Марс наблизиться до Землі. Відстань між двома планетами досягне менш ніж 60 млн км. Тому Червону планету можна буде побачити у небі. Востаннє це явище спостерігали у 2003-му.

Що таке місячне затемнення

Затемнення відбувається, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем. Наш супутник потрапляє у тінь або напівтінь Землі. Місячне затемнення можливе, тільки коли Місяць повний.

Розрізняють повне, часткове і півтіньове затемнення.

Автор: NASA
 

Під час повного затемнення Місяць стає темно-червоним. Його ще називають кривавим. Такий колір зумовлений слабким світлом, яке розсіюється крізь атмосферу Землі. Для оцінки яскравості супутника Землі використовують шкалу Данджона - від нуля до чотирьох. Так, нуль - означає дуже темне затемнення. Чотири - мідно-червоний або оранжевий колір.

Автор: Meteoweb
 

Під час часткового затемнення у тінь потрапляє частина Місяця. Тоді лише його одну частину освітлюють прямі сонячні промені.

Якщо Місяць заходить до напівтіні Землі,затемнення називають півтіньовим. Неозброєним оком його не можна помітити. Такі затемнення фіксують за допомогою приладів.

Період затемнення характерний різкими перепадами настрою та порушенням сну. Затемнення викликають відчуття тривоги та душевного дискомфорту

Чим характерне нинішнє затемнення Місяця

Місячне затемнення буде найдовшим у ХХІ ст. Повна фаза триватиме 1 год. 43 хв. Часткова - 3 год. 55 хв.

Автор: awesomeworld
  Фази затемнення Місяця
Фази затемнення Місяця

Час початку космічного видовища залежатиме від часу сходу і заходу Місяця в різних точках земної кулі. У Європі повне затемнення триватиме з 21:30 до 23:13 за київським часом, а кульмінація відбудеться о 22:21. Повністю весь процес закінчиться о 02:28.

"В Україні можна буде спостерігати майже всі фази повного місячного затемнення. Найкраще - близько 22-ї години. Затемнений Місяць можна спостерігати неозброєним оком", - каже заступник директора науково-дослідного інституту "Астрономічна обсерваторія" ОНУ ім. Мечникова Микола Кошкін.

Затемненням зможуть помилуватися жителі Східної півкулі. У Новій Зеландії та Південній Америці його спостерігатимуть лише частково. Північна Америка не зможе насолодитися "кривавим" Місяцем.

Чим небезпечне затемнення

Затемнення несприятливо позначаються на загальному самопочутті людей. У зоні ризику - люди з серцево-судинними та ендокринними хворобами, гіпертонією. У цей період зростає кількість гіпертонічних кризів, інсультів та інфарктів.

Період затемнення характерний різкими перепадами настрою та порушенням сну. Затемнення викликають відчуття тривоги та душевного дискомфорту.

Затемнення особливо впливає на психіку жінок. У них можуть з'явитися напади істерії. Панянки можуть не контролювати власних емоцій. Чоловіки матимуть психологічний дискомфорт.

Автор: ezy-life
  Існує особистісна тривожність, коли людина сприймає будь-які ситуації, як небезпечні і реагує на них.
Існує особистісна тривожність, коли людина сприймає будь-які ситуації, як небезпечні і реагує на них.

Дехто зможе відчути припливи агресії та бунтарство. Ці емоції складно буде контролювати. Астрологи радять бути обережними, не рубати з плеча, не лаятись і не думати про погане.

Відчути на собі вплив затемнення можуть і здорові люди. Можуть з'явитися головний біль і занепад сил. Фахівці радять їсти більше фруктів, пити багато води та робити перерви на відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивовижне й вражаюче - 5 найбільш унікальних сонячних затемнень

Що не варто робити у день місячного затемнення

Вплив місячного затемнення можливий за кілька днів до явища і через кілька днів після нього. У цей період у людей підвищується схильність приймати необдумані рішення і робити імпульсивні вчинки.

Якщо під час сонячного затемнення "програмують" долю, то під час місячного варто "відсікти" від себе щось зайве

Фахівці радять не з'ясовувати стосунки під час затемнення. Можуть виникнути непередбачувані обставини, пов'язані з проявом агресії. Крім того, з'ясування стосунків може призвести до їхнього розриву.

Затемнення впливає на розумову діяльність. Краще не починати нічого важливого, не приймати знакових рішень. Існує небезпека помилки через невірну оцінку реальності.

Слід відкласти усі важливі справи: покупки, підписання документів чи контрактів. Не рекомендують займатися фінансовими операціями. Не можна позичати гроші. У цей період краще не планувати весілля - шлюб може бути дуже проблемним і закінчитись розлученням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні астрономічні явища 2017 року

"У цей час варто віддати перевагу перед літаками автомобілям і потягам, якщо, звичайно, буде така можливість. А ще краще взагалі залишитися вдома. Не думаю, що літаки почнуть падати один за іншим, але чому б не убезпечити себе, так би мовити, про всяк випадок", – попереджає астропсихолог Валентина Віттрок.

15 квітня 2014-го у період затемнення українські військові почали спецоперацію на сході країни з визволення Краматорська

Що варто робити в день місячного затемнення

Якщо під час сонячного затемнення "програмують" долю, то під час місячного варто "відсікти" від себе щось зайве. Фахівці радять медитувати. Під час затемнення слід "стерти" негативи у матеріальному плані. Наприклад, уявити, як пішла хвороба, пішли фінансові труднощі, пішли люди.

Період затемнень сприятливий для того, щоб розпрощатися зі шкідливими звичками. Важливо закінчити стосунки, які себе вичерпали. Сприятливо завершувати реорганізацію, переїзд, ремонт, перестановку меблів. Підводити підсумки, переосмислювати свій досвід, завершувати навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затемнення Сонця: що варто знати про це

Фахівці радять, намалювати свій найсильніший страх, ненависть до певної людини або якусь емоцію. Потім потрібно спалити малюнок над полум'ям білої свічки, уявляючи, як приходить звільнення від цього почуття.

Місячні затемнення в історії України

21 січня 2000-го відбувся розкол у Верховній Раді. 255 депутатів перейшли до Українського Дому. Івана Плюща обрали головою парламенту.

28 жовтня 2004-го відбулося повне місячне затемнення. Через три дні в Україні пройшли президентські вибори. До другого туру пройшли Віктор Ющенко та Віктор Янукович.

15 квітня 2014-го у період затемнення українські військові почали спецоперацію на сході країни з визволення Краматорська. За 3 дні до явища в окупованому Криму прийняли нову Конституцію, а російські війська почали вторгнення на українську територію.

Астрологи попереджають про складний період наприкінці липня - із 25 до 31 липня. Очікується місячне затемнення, можливі катаклізми і може спалахнути війна.

Зараз ви читаєте новину «"Кривавий Місяць": які небезпеки приховує видовищне астрономічне явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі