четвер, 06 травня 2021 19:12

ЄС та Україна вводять Covid-паспорти. ВООЗ проти - що варто знати про новий документ

Європейський Союз заявив, що з середини червня введе паспорти вакцинації від коронавірусу. Вони допоможуть туристам без обмежень перетинати кордони країн, якщо матимуть щеплення прапаратом, який підтримують в ЄС - Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson та AstraZeneca.

Gazeta.ua пропонує детальніше розібратися, що таке паспорти вакцинації та коли їх матимуть українці.

Автор: unsplash.com
  Паспорт вакцинації буде в електронному та паперовому форматах
Паспорт вакцинації буде в електронному та паперовому форматах

Що таке паспорт вакцинації

Паспорт вакцинації - це сертифікат, який підтверджуватиме наявність щеплення від коронавірусу в людини. У ньому вказуватимуть дату народження, номер паспорта, засвідчений QR-кодом, тип вакцини, дати її введення і чи хворів його власник на коронавірус.

Цей сертифікат можна буде завантажити на смартфон або надрукувати у паперовій версії. З ними дозволять подорожувати без обмежень та ПЛР-тестів. Достатньо лише показати сертифікати на кордоні.

У ЄС вважають, що повсюдне введення паспортів про вакцинацію повинне гарантувати захищеність суспільства від коронавирусу. Діятиме документ до завершення пандемії.

Які країни їх матимуть

За введення паспортів вакцинації виступили країни ЄС, доходи яких в більші мірі залежать від туризму. Серед них Кіпр, Італія, Португалія, Чехія, Естонія, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Австрія, Греція, Мальта, Люксембург, Польща. Підтримали ЄС Канада та інші країни G20.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни "Великої двадцятки" підтримали введення паспортів вакцинації

Міністри туризму більшості цих держав заявили, що сертифікати щеплень дозволить швидше відновити туристичну галузь, що зазнала величезних втрат упродовж пандемії. Що своєю чергою вплине відновлення світової економіки.

Автор: unsplash.com
  Паспорт вакцинації буде в електронному та паперовому форматах
Паспорт вакцинації буде в електронному та паперовому форматах

Першими у січні Covid-паспорти почали видавати в Ісландії. Мають сайт, на якому можна отримати сертифікат про вакцинацію онлайн. Крім того, місцева влада планує визнати всі європейські подібні сертифікати.

В березні такі документи з'явилися в Ізраїлі. Вони надають преференції громадянам навіть всередині країни - відвідини спортивних та розважальних закладів без обмежень.

Хто проти паспортів вакцинації

Всесвітня організація охорони здоров'я наразі не підтримує запровадження паспортів вакцинації для поїздок до інших країн. Це пояснюють невпевненістю у тому, чи запобігає щеплення проти Covid-19 передачі вірусу, а також міркуваннями "справедливості".

Не визначилися із своїми рішенням щодо сертифікатів щеплень у США. Кажуть, їхня наявність може поглиблювати нерівність.

Не в захваті від європейського варіанту паспортів у Росії. У них щеплюють вітчизняною вакциною "Супутник V", яку не визнають в Європейській медичній асоціації.

Коли українці матимуть паспорти вакцинації

Представники Міністерства охорони здоров'я та Міністерства цифрової політики наразі працюють над проектом українського паспорту вакцинації. Він з'явиться на початку липня і буде безкоштовним. Дані про вакцинованих братимуть із електронної бази eHealth.

Автор: itc.ua
  Український паспорт вакцинації буде в "Дії"
Український паспорт вакцинації буде в "Дії"

"Такий сертифікат зможемо видавати в електронному вигляді через додаток "Дія" або паперовий прямо в пунктах щеплення після того, як людина отримає другу дозу вакцини", - сказав Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку.

У МОЗ кажуть, український паспорт відповідатиме європейським стандартам. Дозволятиме не проходити карантин, приїхавши в іншу країну, а також слугуватиме перепусткою на масові зібрання - концерти, бізнес-форуми, наукові конференції.

"Дуже важливо, щоб наш паспорт прийняли інші країни. Наразі такої впевненості немає. Можливо нам було б простіше доєднатися до системи паспортів ЄС і не вигадувати свій. Такі документи можуть використовувати в середині країни для внутрішнього туризму чи ринку праці. Наприклад, стане частиною санітарної книжки для працівників галузі гостинності, які постійно контактують із людьми. Повар або офіціант ресторації чи кафе повинні обов'язково мати щеплення від коронавірусу. Але це ще буде залежити від того, як зроблять в ЄС, адже ми слідуємо за ними у всьому", - розповів Олександр Лієв, голова Асоціації індустрії гостинності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз уводить Covid-паспорти. Чи зможуть українці без них їздити закордон

З медичного погляду паспорти вакцинації особливу роль не відіграватимуть.

"Це звичне обмеження інших країн для людей, які не вакцинувалися або не перехворіли коронавірусом. Для медицини особливого значення чи користі у таких паспортах не бачу. Проте введення обов'язкових паспортів імунізації є одним із способом влади стимулювати українців робити щеплення. Але і вони не обов'язкові, за людьми все рівно лишають вибір - отримати вакцину або ж дотримуватися обмеження", - сказав колишній керівник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

Чи зможуть українці їздити за кордон без паспорта вакцинації

Про обов'язковість Covid-паспортів для поїздки в країни, які їх вводять, поки не говорять.

Автор: скріншот з відео LCI
  Єврокомісар Т'єрі Бретон показав приклад сертифікату вакцинації
Єврокомісар Т'єрі Бретон показав приклад сертифікату вакцинації

"Використання сертифікатів буде добровільним. Якщо ви не хочете проходити вакцинацію, у вас його просто не буде. Такі люди можуть скористатися іншими варіантами, наприклад, зробити швидкі тести, негативні результати яких дозволять сісти на літак", - пояснив єврокомісар Т'єрі Бретон, який відповідальний за вакцини.

Запровадження обов'язкових паспортів вакцинації для подорожей може спонукати до продажу незаконних довідок.

"У межах України ці паспорти навряд чи матимуть попит. Але якщо це буде реальна вимога для виїзду за кордон, то українці будуть змушені їх робити. Не виключено, що на цьому процвітатиме комерційна вигода. Довідки, наприклад, які потрібні для оформлення водійського посвідчення - від психіатра, нарколога, і взагалі медогляд - купуються за 200 чи 300 гривень будь-де. Тому купити довідку про щеплення, думаю, теж буде нескладно", - вважає ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій.

У квітні країни Євросоюзу погодили технічні специфікації цифрового зеленого сертифіката вакцинації. Євросоюз розділив країни на три групи, де почергово впроваджуватимуть паспорти вакцинації відповідно до їх технічних можливостей. Це стане проблемою для українських заробітчан та туристів, які не зможуть виїхати за кордон.

Зараз ви читаєте новину «ЄС та Україна вводять Covid-паспорти. ВООЗ проти - що варто знати про новий документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі