Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2018 16:25

Як церковні миші: чи вдасться побороти бідність в Україні

Рівень бідності за немонетарним критерієм - доступ населення до благ і послуг - минулого року зріс до 27%, йдеться в звіті Рахункової палати України. Більше половини українців не можуть дозволити собі відпочивати разом із родиною хоча б упродовж одного тижня на рік. Також недоступними залишаються якісні медичні послуги. 31,7% населення не мають коштів для купівлі призначених ліків, 30% - для оплати послуг лікаря та лікування в стаціонарі без проведення хірургічної операції.

Коли фіксували високий рівень бідності в Україні? Із чим це було пов'язано?

В Україні високий рівень бідності був у 2014-2016-х. Найбільше бідних серед багатодітних родин, людей у віці 60 років, сільського населення.

Автор: 2000.ua
  У столичних кіосках зникають найдешевші соціальні сорти хлібу. Дешевий хліб у Києві почали продавати на початку 2015-го. Найпопулярнішим серед покупців був хліб "Український" - 5,25 грн, "Пшеничний" - 4,05 грн, батон - 4,15 грн.
У столичних кіосках зникають найдешевші соціальні сорти хлібу. Дешевий хліб у Києві почали продавати на початку 2015-го. Найпопулярнішим серед покупців був хліб "Український" - 5,25 грн, "Пшеничний" - 4,05 грн, батон - 4,15 грн.

"Тоді гривня знецінилася утричі. Сумарна інфляція становила 100%. Зарплати та пенсії не зростали. 2017-го ситуація почала покращуватися. У січні мінімальна зарплата зросла вдвічі - з 1600 до 3200 грн. Щоправда, люди майже не відчули змін. Підвищені виплати "з'їли" нові тарифи та інфляція", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

Частка витрат на харчування в бюджеті середньостатистичної сім'ї є індикатором купівельної спроможності та рівня життя в цілому. 2015-го на продукти витрачали 53,1% сімейного бюджету, 2016-го - 49,8%. 2017-го на харчування йшло 47,9% заробленого. Частка домогосподарств, які витрачають на харчування більше 60% доходу, зменшилась. 3 роки тому таких було 43,1%, торік - 26,1, йдеться в аналізі Рахункової палати.

За якими критеріями визначають у нас і в Європі - бідна людина чи ні?

В Україні рівень бідності обраховують за класичним монетарним підходом. Людина бідна, якщо у неї немає поточних доходів. У ЄС використовують нові, не монетарні підходи. Бідність вимірюють не грошима, а певним набором благ, пояснили Gazeta.ua у Рахунковій палаті.

До основних ознак бідності у Європі відносять наявність заборгованості за кредитами або комунальними платежами, нездатність оплатити тижневу щорічну відпустку далеко від дому чи підтримувати належну температуру в помешканні. Крім того, можливість через день їсти м'ясо та рибу, справлятися самостійно з непередбачуваними витратами. Звертають увагу, чи має людина телефон (стаціонарний чи мобільний), кольоровий телевізор, пральну машину, автомобіль. Європеєць бідний, якщо у нього відсутні хоча б 4 із цих 9 благ.

"У Європі безробітні отримують 600-800 євро соціальної допомоги. Це 19-26 тис. грн. Якщо там рахувати виключно за доходами населення, то рівень бідності визначити не вдасться. В Україні за монетарним фактором рівень бідності високий. Якщо додати ще й інші показники, то він катастрофічно зросте", - каже Олексій Кущ.

Світовий стандарт витрат на одну людину - $5,5 у день. Сьогодні мінімальна зарплата українців становить 3723 грн. Це трохи більше $130.

Автор: Кореспондент
  Українці витрачають на їжу майже половину власних доходів. Щомісяця середньостатистична сім'я з Києва купує продуктів і товарів повсякденного вжитку приблизно на 3,14 тис. грн. Це трохи більше 92 євро.
Українці витрачають на їжу майже половину власних доходів. Щомісяця середньостатистична сім'я з Києва купує продуктів і товарів повсякденного вжитку приблизно на 3,14 тис. грн. Це трохи більше 92 євро.

Затвердили Стратегію боротьби з бідністю до 2020-го. Чи є результати?

Основана мета Стратегії - це зростання доходів українців за рахунок зайнятості, підтримка найвразливіших категорій населення. Також забезпечення доступу як жителів села, так і міста до всіх соціальних сфер, пояснили в Рахунковій палаті.

Протягом 2016-2017-х зросли мінімальні зарплати та пенсії. Безробітним активно пропонували роботу. Влада розробила механізм залучення фермерів до системи державного соціального страхування. Запровадили адресну допомогу окремим категоріям населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За межею бідності опинився кожен четвертий українець

На 1 січня 2018-го із 159 заходів повністю було виконано лише 59.

"Певні заходи реалізації Стратегії є несуттєвими, формальними або належать до функціональних обов'язків державних органів. Крім того, Кабінет міністрів не визначив функції контролю за реалізацією завдань", - повідомили в Рахунковій палаті.

Що необхідно зробити, щоб українці стали багатшими?

"Протягом найближчих 5 років економіка щорічно повинна зростати на 5-7%. Крім того, необхідно на 20-30% зміцнити гривню - хоча б до 21-22 гривень за долар. Інфляція має складати не більше 5 відсотків. Тоді вдасться підняти середню зарплату до 16-19 тисяч гривень, зупинити трудову міграцію", - говорить Олексій Кущ.

З 1 січня 2019-го мінімальна зарплата українців зросте до 4173 грн. З 1 січня 2018-го вона становить 3723 грн. Крім того, наступного року до 10 129 грн зросте середня зарплата по Україні. Такі дані закладено у проект держбюджету на 2019 рік.

Зараз ви читаєте новину «Як церковні миші: чи вдасться побороти бідність в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути