четвер, 01 квітня 2021 16:43

"Козаки були ченцями афонських монастирів" - науковець відшукав свідчення про українську спадщину на Святій горі

"Козаки були ченцями афонських монастирів" - науковець відшукав свідчення про українську спадщину на Святій горі
Науковець Сергій Шумило віднайшов документи загубленого старовинного скиту "Чорний вир", заснованого козаками на Афоні 1747 року. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Директор Інституту афонської спадщини в Україні, історик Сергій Шумило досліджує документальні свідчення про українську спадщину на Афоні. Зокрема, йому вдалося знайти документи, які засвідчують присутність українських козаків на Святій горі. Раніше на цю тему не було жодних досліджень.

"Робота в архівах показала, що є великий пласт маловідомої нашої національної духовно-культурної спадщини. Зв'язок з Афоном має тисячолітню історію з часів хрещення Київської Русі. Це світовий центр східнохристиянського чернецтва. Коли князь Володимир Великий прийняв хрещення, то на Афоні за його сприяння засновується давньоруський монастир на честь Богородиці. Він має назву "Ксилургу", що в перекладі з грецької означає "тесля". Отримав таку назву, бо вихідці з Київської Русі будували оселі з дерева, а греки з каменю. Інші київські князі також були ктиторами цього давньоруського монастиря. Наш земляк Антоній Печерський, побувавши там, після повернення з Афону заснував Києво-Печерський монастир, потім печерний монастир у Чернігові і від нього пішли інші монастирі на Русі. За афонськими зразками були перенесені на Русь чернечі традиції", - розповів науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир хрестив Русь не сам - історик

Працюючи в архівах, Сергій Шумило віднайшов документи загубленого старовинного скиту "Чорний вир", заснованого козаками на Афоні 1747 року.

"Коли натрапив на назву "Чорний вир", вона мене здивувала, адже зовсім не характерна для Афону. Потім вдалося знайти цілий масив документів, що скит "Чорний вир" був заснований українськими козаками в 1740-х. Один із них – це лист засновника скиту ієросхимонаха Григорія Голуба до кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського. Там він прямо пише, що заснував цей скит і дякує Калнишевському за матеріальну допомогу. Це мене заінтригувало і спонукало до подальших пошуків", - додав історик.

Повний текст розповіді Сергія Шумила про загублений скит і присутність українських козаків на Святій горі читайте у свіжому випуску журналу "Країна" за 1 квітня.

Сергій Шумило - послідовник відомого грецького афонознавця професора Антонія Тахіаоса. Разом з ним 2013 року заснував науково-громадську організацію "Міжнародний інститут афонської спадщини", яку з того часу очолює.

Зараз ви читаєте новину «"Козаки були ченцями афонських монастирів" - науковець відшукав свідчення про українську спадщину на Святій горі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі