пʼятниця, 29 лютого 2008 17:47

Знайдену рушницю можна зареєструвати на себе

  Старший інспектор сектору дозвільної системи обласної міліції Володимир Жадан: ”Комбінована рушниця з трьома стволами коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть”
Старший інспектор сектору дозвільної системи обласної міліції Володимир Жадан: ”Комбінована рушниця з трьома стволами коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть”

Протягом березня жителям Полтавщини пропонують добровільно здавати незареєстровану зброю. Такі місячники правоохоронці проводять двічі на рік. Старший інспектор сектору дозвільної системи обласного управління міліції 34-річний Володимир Жадан каже, що 2007-го громадяни віддали 294 одиниці.

Яку зброю найчастіше здають?

— Мисливські рушниці, газові револьвери, автомати, гранати. Їх знаходять на узбіччі доріг, у солом"яних стріхах, баках для сміття, у лісах. Наприклад, Олександр Мелешко з Гадяцького району віддав нам 28 патронів брата, який сидить у в"язниці. Валентин Сурмич із Хорола на горищі новопридбаної хати побачив вогнепальний пристрій для стрільби дробом.

Чи можна такі знахідки потім зареєструвати на себе?

— Так, якщо це мисливські рушниці.  

Нині в області дозвіл на зброю мають понад 34 тисячі осіб. Для цього треба меддовідка про психічний стан здоров"я, відсутність судимостей, пройти спецкурси на знання зброї і вміння нею користуватися. А також оформити страховий поліс. Приміром, якщо цю рушницю викрадуть і нею повибивають вікна чи, не дай Боже, вб"ють людину, то матеріальну шкоду виплачуватиме страхова компанія.

Хто має право на використання іншої зброї?

— Правоохоронці, військові, державні службовці та журналісти можуть оформити дозволи на користування газовими пістолетами, револьверами, автоматами з гумовими кулями. Їх кілька разів на рік обов"язково перевіряють дільничні. Якщо починають пити й дебоширити, зброю відбирають.

Що ви робите зі зданими стволами?

— Несправні — переплавляють у металургійному цеху турбомеханічного заводу в селі Божкове під Полтавою. Придатні для використання перевіряємо за базою даних. Якщо ні на кого не зареєстровані, віддаємо для продажу в спеціалізовані магазини. В області їх шість.

Скільки коштує зброя?

— Найдорожча — комбінована рушниця з трьома стволами. Вона коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть. Вживані — 300–500 гривень. Нові — від півтори тисячі.

Як карають тих, хто незаконно зберігає зброю?

— За гладкоствольну люди платять штраф від 17 до 51 гривні, а за зберігання нарізної — несуть кримінальну відповідальність.

Торік дільничні області вилучили 98 одиниць зброї. А цього — 8 саморобних рушниць.

Зараз ви читаєте новину «Знайдену рушницю можна зареєструвати на себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі