понеділок, 25 лютого 2008 18:05

Жінки розповідають про шкоду абортів

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Директор Центру допомоги вагітним у Полтаві Олена Тимофієва показує муляжі зародків дітей, починаючи з 7 тижнів. Вони зроблені з силікону. У правій руці у неї 11-тижневий зародок. На такому терміні часто переривають вагітність
Директор Центру допомоги вагітним у Полтаві Олена Тимофієва показує муляжі зародків дітей, починаючи з 7 тижнів. Вони зроблені з силікону. У правій руці у неї 11-тижневий зародок. На такому терміні часто переривають вагітність

За останні дев"ять років на Полтавщині у 2,5 разу зменшилася кількість штучних переривань вагітності.  У центрах планування сім"ї та жіночих консультаціях райлікарень фахівці проводять спеціальну профілактику.

— У 30 відсотків жінок після абортів виникають запалення статевих органів. Через це більшість із них уже не зможуть народжувати. А якщо й вагітніють, то не виношують дітей, — каже обласний акушер-гінеколог Ганна Шкоденко. — Це насильство над жінкою. Найпоширеніший спосіб — розширення шийки матки гострим інструментом і вискоблювання звідти зародка. Гормональні препарати теж призводять до запалень.

Не рекомендують вагітніти підліткам, наркотично залежним, жінкам із цукровим діабетом, хворобами серця, психічними та іншими захворюваннями. Такі породіллі можуть померти при пологах.

Нині в області близько 3,4 тис. таких жінок. 417 із них — ВІЛ-інфіковані.

— Ми не можемо їм заборонити народжувати, але пояснюємо наслідки. Усіх гінекологів і навіть фармацевтів навчаємо сучасних методів контрацепції та індивідуального підбору презервативів, — розповідає Шкоденко.

30-річна Валерія Парамонова з Новосанжарського району — інвалід ІІ групи з народження, хворіє на бронхіальну астму. Нині доглядає 4-місячного сина Артема. Раніше хотіла зробити аборт. На місячному терміні проходила консультації у Центрі допомоги вагітним.

— Там я зрозуміла, що не зможу вбити дитину. Мені допомогли задуматися над своїм життям, показували фільми, як страждає дитинка, яку вирізають із утроби жінки, — згадує Валерія. — Батько мого синочка навіть не знає про його існування. Він у в"язниці. А я щаслива. Хоч і живу з держвиплат на нього в кімнатці у братовій квартирі в Полтаві. Старшого, восьмирічного сина, поки що віддала до школи-інтернату.

Полтавський центр допомоги вагітним працює півроку. Цю громадську організацію створили жінки, що самі пережили аборти. Вони пройшли спеціальні курси при Харківському кризовому центрі постабортної реабілітації. Тепер безкоштовно консультують:

— До нас приходять дівчатка 15–20 років. Вони вирвалися з дому, вступили до вузів і одночасно — в сексуальні контакти. А потім не знають, що робити.

У центрі роблять тест на вагітність, проводять бесіди, показують документальні фільми. Послуги безкоштовні. Його фінансує міжнародна організація "Лайф інтернешнл" та церкви.

— Аборт — це великий душевний біль. Жінка потім повністю змінюється. Вона відчуває вину і гнів на чоловіка, батьків, усіх, хто не завадив їй убити дитину, і навіть на лікарів, що роблять аборти, — говорить Тимофієва. — Страждають і лікарі. Більшість із них — самотні люди, часто вони самі безплідні або мають серйозні проблеми зі здоров"ям і в стосунках із сім"єю.

70% подружніх пар, де дружина зробила аборт, розлучаються протягом року, кажуть у центрі. Учені, які займаються хвильовою генетикою, довели, що аборт накладає відбиток на генетичний код людини. Він може передатися навіть дитині, яка народилася після попереднього переривання вагітності. А тоді взірцеві батьки не можуть зрозуміти, чому їхні діти такі агресивні та жорстокі.

— Жінка усвідомлює, що вчинила вбивство. Щоб угамувати біль, вона починає виправдовувати свій вчинок. Мовляв, це ще не людина, а лише клітинка. Дехто називає аборт відновленням менструального циклу. А тоді психологічно зривається, — каже волонтер-консультант центру Лариса Малашецька, 66 років. — Одна жінка, коли чує дзвін якихось медичних інструментів, згадує операцію. А дехто здригається від шуму пилососа, бо їй робили вакуумний аборт — дитину частинами витягували спеціальною трубкою зі всмоктувальним ефектом. Іноді навіть до церкви бояться ходити, бо думають, що їх ніколи не пробачить Бог.

Торік аборти зробили понад 8 тис. жінок.

Зараз ви читаєте новину «Жінки розповідають про шкоду абортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі