пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Збирають кошти на пам"ятник жертвам Голодомору

У Миргороді громадська організація "Хартія Пам"ять" ініціювала  встановлення пам"ятника жертвам Голодомору 1933-го. Кошти надходять із добровільних внесків. Необхідно 188 тисяч гривень.

Триметрову стелу з граніту мають установити біля залізничного вокзалу на місці поховання померлих від голоду. На ній зобразять дві цифри "3", між якими розіп"ято жінку — символ України. Біля стели лежатиме мармуровий чорний хрест. Над меморіалом працюють скульптор Микола Паспалітак та його син.

— Поки є лише триста гривень, — каже голова "Хартії Пам"ять" Андрій Левченко.

"Хартія" 7 серпня розповсюдить серед жителів міста листівки з закликом допомогти коштами. Саме в цей день 1932 року Сталін підписав указ "про п"ять колосків". За ним селян судили за жменю взятої з поля пшениці.

Камінь із написом "Жертвам 1932–1933 років" уже стоїть на місці іншого захоронення в миргородському мікрорайоні Личанка.

— Поховань у Миргороді не менше шести. На кожному з них можна поставити пам"ятні знаки, — вважає директор міського краєзнавчого музею Андрій Фесенко. — А в центрі спорудити меморіальний комплекс.

Зараз ви читаєте новину «Збирають кошти на пам"ятник жертвам Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі