понеділок, 01 вересня 2008 18:48

Заможних студентів виселили з гуртожитків

Автор: фото: Марина БОРИСЕНКО
  Студентка факультету філології та журналістики Полтавського педуніверситету Людмила Повар біля гуртожитку №4 стереже речі подруги Оксани. Обидві поселяються в гуртожиток
Студентка факультету філології та журналістики Полтавського педуніверситету Людмила Повар біля гуртожитку №4 стереже речі подруги Оксани. Обидві поселяються в гуртожиток

"Розподіл на поселення в гуртожиток мав розпочатися за годину. Так мені знайомий Діма сказав. Та вже залишилося тільки три вільні місця", — говорить 20-річна Світлана Саклаховська, студентка четвертого курсу факультету філології та журналістики Полтавського педуніверситету. У четвер о 10.00 вона стоїть у черзі на поселення в гуртожиток N4. Місця в кімнатах розподіляє паспортист, тому що комендант на лікарняному.

За цьогорічними правилами вступу до вузів на навчання прийняли багато пільговиків.

— Тому тих студентів, у кого більші прибутки, повиселяли, — пояснює заступник старости гуртожитку N4 педуніверситету, четвертокурсниця Вікторія Щербина. — Це ж стосувалося студентів із низькою успішністю та з поганою дисципліною.

10 місяців перебування в гуртожитку для майбутніх педагогів коштує 1014 грн. Додатково платять за охорону та користування електроприладами.

Біля гуртожитку на сумках сидить студентка іноземного відділення, учасниця молодіжного ансамблю "Стрибожі Внуці" Людмила Повар. Тримає червону подушку у вигляді собаки в білі серця.

— Це речі моєї знайомої Ксюші, — каже Людмила. — Я тільки сторожу, доки вони із сусідкою перенесуть їх на третій поверх. А я вже поселилася.

За 500 м від гуртожитку N4 педуніверситету — Аграрна академія.

— У нас бюджетників усіх поселили, — каже третьокурсниця академії Ольга Цилюрик, 22 роки. — Я із Семенівки. У гуртожитку житиму другий рік. Платитиму 150 гривень на місяць. У нас живуть по два-чотири студенти в кімнаті.

Неподалік гуртожитку N3 Аграрної академії першокурсники ветеринарного факультету збирають будівельне сміття. Поряд із ними білить бордюри першокурсниця факультету економіки та менеджменту 17-річна Марина Цемох.

— Це в нас така практика чотири дні перед учобой, — каже Марина. — Так замахалася сьогодні. Я з Бугаївки Глобинського району. Буду жити в общежитії з трьома сусідками. А подруга зніматиме квартиру за 200 гривень.

У Полтавському університеті споживчої кооперації студентів перших курсів у гуртожитки поселяє деканат. Старших — студдекан. У кабінеті голови студентської ради всі заклопотані випуском газети для першокурсників.

— Насамперед заселяємо пільговиків і з цільовим направленням, — розповідає голова студради гуртожитку Владислав Подушкін, 22 роки. — Усі навчаються на комерційній основі.

Студенти платитимуть за п"ятимісну кімнату 155 грн/місяць. Торік було — 125. Ще є холи, де живуть по вісім осіб. Платять 115 грн.

— Цього року великий набір студентів. Де жило по троє — житимуть п"ятеро, — каже Подушкін. — У нас лише чотири гуртожитки. Місць мало.

В університеті довгі черги біля вахтера. Студенти з батьками підшукують квартири за оголошеннями.

— Ну це взагалі дорого, — жаліється одна з матерів. — Із хазяйкою жити й із кожного 450 гривень. Ну подумаєш, у центрі!

З-поміж пропозицій житла з господаркою — за 340 грн у районі м"ясокомбінату чи 550 грн на зупинці Богдана Хмельницького.

Зараз ви читаєте новину «Заможних студентів виселили з гуртожитків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі