пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Замість бур"янів гусінь жере культурні рослини

Метелик чортополохівки цього року на Полтавщині почав відкладати личинки на сої. В області обробили інсектицидами 3 тис. га цієї культури.

— Гусінь грубо об"їдає листя, з"єднує їх павутинкою, — каже спеціаліст інспекції захисту рослин Решетилівського району Віталій Христусь. — Найбільше нищить сою, цукровий буряк, овочеві та баштанні культури.

Зазвичай гусінь чортополохівки живиться кропивою, будяками, чортополохом та осотом. Поки що фахівці не можуть встановити, чому комаха перейшла на культурні рослини. Припускають, її апетити міняються циклічно. Схожий напад на культурні рослини спостерігався у 80-х роках.

— У квітні метелик живиться нектароносами, тобто сидить на бур"янах, а потім переходить на культурні рослини. Може, не було потрібних бур"янів, і він почав із сої, — припускає Христусь.

Протягом сезону чортополохівка може давати три покоління гусені. Якщо  вчасно обробити посіви інсектицидами, наслідки менш загрозливі,  переконують спеціалісти. При масовому заселенні шкідника аграрії можуть втратити 50–70% урожаю.

Зараз ви читаєте новину «Замість бур"янів гусінь жере культурні рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі