середа, 30 липня 2008 18:55

За здане молоко із селянами розраховуються продуктами

Молоко від селян у липні подешевшало до 90 коп. за 1 л. Кілька місяців тому ціна була вдвічі вищою. На ринку 1 л можна продати по 3 грн. А заводське в магазинах продають по 5–6 грн/л.

У селі Часниківка Лохвицького району щодня збирають молоко кілька заготівельників. Деякі з них розраховуються бартером — продуктами харчування й різними товарами.

— По селу їздить аж чотири молоковози, — розповідає місцевий житель Василь Годованик, 79 років. Він на обочині сільської дороги чекає на молоковоз. Замовив у заготівельника мішок борошна за 126 грн, тепер має наздавати молока по 90 коп/л на цю суму. — Ще один на тому краю їздить новим молоковозом. 3 літри взяв у мене. А другий їздить — можеш заказати папироси, муку, сахар. Молоко приймають за безцінь — оце руб 5 була ціна, а зараз по 90 копійок літр. Я в Миргородський молокозавод здаю. А в того, шо з Пирятина, свій магазин. Дає бартером продукти.

На вулиці під дворами стоять ємності з молоком, без нагляду.

— Чужого молока не забирають. Заготівельники знають, де чиє стоїть, хто до кого прикріплений. Требують, щоб молоко було закрите, щоб після того, як здоїв, на воздух не попадало, — веде далі Годованик.

Через конкуренцію заготівельники підвищують ціну на 5 коп. за 1 л.

— Ми на бартер заказуєм хлопцям усе — чи муку, чи дерть, чи ще що-небудь, — говорить місцева жителька Людмила Христич. — Треба ж якось виживать. Труд важкий, а ціна на молоко низька. Товар брати не примушують. Мені ось масла захотілося заводського, хоча й сепаратори в кожного зараз є. Дві пачки взяла.

— Але ж пачка масла коштує майже 6 рублів, а молоко — руб літра, — перебиває односелець Іван Сизов.

— Директори молокозаводів у змові між собою, — додає Василь, років 55. — Після подешевшання молока з 1,8 гривні до гривні за літр молокопродукти не подешевшали. Заготовачі теж обдурюють нас — приймають молоко з жирністю 4,2%, проставляють у документах 3,4–3,5% і мають свій "навар" за різницю.

У Часниківці дві череди: 45 і 23 корови. Три роки тому корів було більше, а все молоко до Хорола й Миргорода возив один заготівельник Хиль. Тепер витрачають бензин четверо — це ще одна з причин низької ціни на молоко.

Зараз ви читаєте новину «За здане молоко із селянами розраховуються продуктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі