пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

За випивку колекціонерам віддають старовинні пляшки

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Працівники Полтавського музею імені Короленка Олеся Кудря (зліва) та Людмила Ольховська упорядковують виставку пляшок
Працівники Полтавського музею імені Короленка Олеся Кудря (зліва) та Людмила Ольховська упорядковують виставку пляшок

Виставку старих пляшок з-під пива відкрили в Полтавському музеї письменника Володимира Короленка. Представлено 100 пляшок різної форми і кольорів.

При вході до кімнати вивіска: "Губит людей не пиво". Відкриває експозицію плакат із зображенням пристроїв для варіння пива початку ХХ ст. Поряд стоять дві металеві кружки — для розливу та пиття напою. На останній видряпано "1829". Поряд — п"ять глиняних пляшок у формі глечика. Одна з пивоварні пана Кочубея з Диканьки. Далі під склом лежать пляшки заводів Харкова, Полтави, Ромен, Одеси, Чернігова.

— Якби пляшки попідвішували на стінах, їх було б краще видно. Та побоялися, що покрадуть, — розповідає 65-річний директор музею Борис Божко.

Під вітриною лежить книга "Пиво Российской империи". Це рідкісне видання, вийшло малим тиражем. Коштує близько $100. На тумбочці — німецькі пивні пляшки часів Великої Вітчизняної. Кожна серія супроводжується малюнками. На них охмелілі від пива люди з келихами й бочками в руках. В одного червоний ніс біля 45-градусної позначки термометра. На стінах — картини з зображенням раків та сушеної риби. На поличці — антикварні крани для пивних бочок, мірки для рідини, кружки.

Виставку організував 40-річний полтавець Ігор Гринь — начальник відділу маркетингу фірми "Полагропром", яка торгує алкогольними напоями. Він сам збирає старовинні предмети, що стосуються культури пиття. Проте більшість пляшок для експозиції надав полтавець, перекладач із англійської мови за фахом Микола Григор"єв. Він почав збирати старовину 15 років тому з легкої руки друга-харків"янина, колекціонера пляшок Володимира Коваля. Той подарував полтавцю 2 рідкісні фляжки. Нині Григор"єв має 150 експонатів.

— Раритетні зразки знаходять під час риття котлованів під будівництво, — ділиться Григор"єв. — Отож і обмінюю порожні старовинні пляшки на повні з будь-яким сучасним напоєм.

За два тижні виставку подивилися 200 полтавців. Один із них, Георгій Герасименко, подарував півлітрову скляну пляшку з Риги. А Олександр Якубчук пообіцяв музею колекцію пивних етикеток.

Адреса музею: вул. Короленка, 11, тел. (05322) 7 22 00. Ціна квитка 2 грн.

Зараз ви читаєте новину «За випивку колекціонерам віддають старовинні пляшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі