четвер, 24 липня 2008 18:26

За три роки золото подорожчало втричі

32-річна бухгалтер Оксана Бойко з Полтави рік тому поклала на депозитний рахунок у кредитну спілку "Акорд" $4 тис. У цьому році забрала зі спілки на тисячу більше.

— Багато чула про ненадійність спілок. Але вирішили з чоловіком ризикнути, — розповідає жінка. Її чоловік Сергій — бізнесмен. — "Акорд" пропонував депозит під 24 відсотки в рік. Хоча щомісяця знімати гроші й поповнювати рахунок не можна було.

5 років тому Бойки $3,5 тис. вклали в банк "БігЕнергія". Через рік переклали гроші в кредитну спілку "Добробут Полтавщини".

— Весь час старалися виграти, вибирали найвищі процентні ставки, — каже Оксана. — П"ять років тому за такі заощадження могли б квартиру купити, а за цей час вони знецінилися. І одержуємо з них копійки. Ставки лише на кілька процентів піднімаються, а ціни на квартири зросли вдесятеро. Недавно знову поклали — може, колись на машину накопичимо.

Із березня цього року відсоткові ставки за вкладами в банках у середньому зросли на 2%. Найбільше вкладів роблять у гривнях.

— Навесні Нацбанк проводив стерилізацію гривні — вилучав її з обороту. Через те банки почали відчувати гривневий голод і підвищувати процентні ставки по депозитах, — пояснює заступник начальника Полтавської дирекції "Райффайзен Банк Аваль" Юрій Чух.

Нині найбільші та найпопулярніші банки пропонують 15–17% за депозитами. Менш відомі — 19–20%. Кредитні спілки — 23–24%.

— Якщо хочете спокійно спати й гарантовано отримати прибуток, то йдіть у банк, — радить Чух. — Спілки й справді виставляють високі ставки, щоб привернути до себе кошти. Але якщо вони не зберуть відповідний ресурс, то де гарантія, що ваші гроші вам повернуться та ще й з "наваром".

До 100 банків в Україні є членами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

— Нашому банку — 18 років. Якщо з ним навіть щось трапиться, то маємо виплатити людям вкладені гроші. Максимально можемо повернути 50 тисяч гривень, — переконує Наталія Пелех із "Полтавабанку".

60% людей, кажуть у банках, вкладають гроші в гривнях, 30% — у доларах, 10% — в євро.

— Гривня — більш-менш стабільна, а долар із євро постійно коливаються. Та й більшість вкладників — пенсіонери. Вони не дуже розуміються на операціях із іноземною валютою, — говорить Тетяна Оніщенко з "Альфа-банку".

Якщо хочете спокійно спати й отримати прибуток, то йдіть у банк

— Найкраще взагалі поділити свої заощадження на три рівні частки та вкласти в усіх трьох валютах одразу. Тоді точно не прогадаєш, — додає її колега Руслан Бойко. — Вигідно і в золото вкладати. За останні три роки воно подорожчало втричі.

Зараз ви читаєте новину «За три роки золото подорожчало втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі