пʼятниця, 10 серпня 2007 07:01

За три роки від гризунів захворіли 70 полтавців

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Пенсіонер із Полтави Сергій Колібабчук показує щурячі нори поблизу під’їзду свого будинку на вулиці Калініна, 14. Він із сусідами позакривав їх цеглинами
Пенсіонер із Полтави Сергій Колібабчук показує щурячі нори поблизу під’їзду свого будинку на вулиці Калініна, 14. Він із сусідами позакривав їх цеглинами

Поблизу третього під"їзду п"ятиповерхівки по вулиці Калініна, 14 у Полтаві сидять дві бабусі. Під лавочкою цеглини, якими закривають нори пацюків.

— Отак було сидимо, бачимо — біжить криса завбільшки з кота, — каже жінка років 60 в темному сарафані в горошок. — Років зо п"ять підвалами не користуємося. Вони затоплені й захаращені мотлохом. Там і плодиться ця нечисть. А тоді під"їздами бігає. Щурів кілька разів травили ЖЕКівці. Сміття кругом валом.

— У першому під"їзді щур укусив за ногу 23-річного хлопця, — долучається до розмови Сергій Колібабчук, 77 років.

Разів десять скаржилися на мишей жителі будинку по вулиці Уютній. Ходити до комунальників 78-річна Ніна Мельниченко не годна, нещодавно мала інсульт, тому до ГЖЕДу N6 послала сестру Антоніну.

— Відкриваю духовку, а звідти миша вискакує. Я з ними воювати не можу, — скаржиться Ніна Григорівна. — Приїде зять — хоч мишоловки поставить чи зерна отруєного насипле. Тоді ходжу й на них наступаю.

Відкриваю духовку, а звідти миша вискакує

Гризуни зустрічаються в 40% квартир і будинків Полтави. На їхнє знищення ГЖЕДам щороку необхідно понад 120 тис. грн. Грошей із бюджету не виділяють уже п"ятий рік.

На замовлення ГЖЕДів щурів труїть дезінфекційна станція.

— Ми готові провести дератизацію в місті. Але ГЖЕДам нічим розраховуватися, — каже головний лікар дезінфекційної станції Петро Матвійчук.

Найбільше щурів і мишей на звалищах та в будинках зі сміттєвими камерами. Восени гризунів прибавляється ще: з полів холод жене їх до теплих міських підвалів.

— Там у людей перегнивають продукти. А це знахідка для щурів, — говорить головний інженер ГЖЕДу N12 Валентина Кривошапко, 49 років. — Ми маємо заплатити дезінфекторам 500 гривень. Та нам самим іноді на зарплату не вистачає.

Гризуни переносять лептоспіроз. Протягом трьох останніх років на недугу захворіло 70 жителів області. Шестеро з них померли.

— Найлегше заразитися у водоймах зі стоячою водою. Туди щури можуть занести свої виділення. Рибалки й купальники інфікуються через рани та порізи на тілі, — говорить завідувачка епідемічного відділення міської санстанції Марія Катеринчук, 53 роки. — Інфекція може потрапити з харчами, що не підлягають термічній обробці — печивом, сіллю, цукром.

Кілька місяців тому в селі Новооріхівка Лубенського району від лептоспірозу помер 35-річний Олег Карпенко. Він тримав свиней, корів, коней, птицю. Продавав молоко та м"ясо.

— Точно не відомо, де він підхопив хворобу. Міг через рану занести, — припускає лікар-епідеміолог Лубенської районної санстанції Ірина Салікова, 39 років. — Тиждень пролежав удома з високою температурою та сильними болями в спині. Думав, що радикуліт. До лікарні звернувся, коли сеча пішла з кров"ю. Добу пробув у реанімації й помер.

У Полтаві живуть 10 тисяч мишей і щурів

Отруту для гризунів треба постійно міняти, бо їхній організм швидко пристосовуються до неї. Отруйні приманки випускають у формі зернових сумішей, порошків, розчинів, брикетів, паст, галет, суспензій. В Україні їх пропонують 11 видів. Найпоширеніші — "Ракумін", "Родента", "Шторм", "Ратиндан", "Крысиная смерть N1". Останнім часом гризунів знешкоджують ультразвуком та електрострумом.
У приватному центрі профдезінфекції "Велес" у Полтаві за знищення гризунів на 1 кв. м помешкання беруть від 50 коп. до 1 грн.
На 1 тис. кв. м у Полтаві живе, в середньому, 0,7 миші та 0,9 пацюка, кажуть у міській дезінфекційній станції. Тобто в Полтаві 10 тис. гризунів.
Пара плодить за рік близько 800 щуренят. У тварини дуже висока соціальна ієрархія. Наприклад, після тривожного сигналу щура-розвідника до отрути не доторкнеться жоден член родини.

Зараз ви читаєте новину «За три роки від гризунів захворіли 70 полтавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі