середа, 21 листопада 2007 07:08

За провокацію скандалу жінкам виносять попередження

  Заступник начальника дільничних Київського райвідділу в Полтаві Юрій Ярошенко: ”Дебошири, за якими зафіксували два й більше випадків, перебувають на обліку”
Заступник начальника дільничних Київського райвідділу в Полтаві Юрій Ярошенко: ”Дебошири, за якими зафіксували два й більше випадків, перебувають на обліку”

Із початку року в Полтаві покарали майже 400 імовірних дебоширів. А торік — 537. Заступник начальника дільничних інспекторів Київського райвідділу міліції 43-річний Юрій Ярошенко зазначає, що випадки насилля в родинах зменшуються завдяки їхнім роз"яснювальним методам.


Що таке насильство?

— Це дія або бездія одного члена родини щодо іншого. Дія — наприклад, я беру свою жінку й тягаю за петельки. А бездія — я на мозги капаю. Або не забезпечую сім"ю фінансово. Є фізичне, сексуальне, психологічне й економічне насилля, — пояснює Ярошенко.

Як можна цьому запобігти?

— Ми приходимо на виклик і розмовляємо з чоловіком, пояснюємо, що такого робити не можна. Говоримо про відповідальність та міри покарання за дебошир. Жінці тлумачимо закони і права. Якщо торік ми винесли 520 офіційних попереджень, то цього року — 824.

Як ви знаєте, кого попереджати?

— Сімейні дебошири, за якими зафіксували два й більше випадки насильства, перебувають на обліку. За один раз виносимо офіційне попередження.

Хто частіше стає жертвою насилля?

— Переважно це жінки. Але є таке явище, як віктимна поведінка. Це означає, що дружина провокує чоловіка на скандал. От прийшов він напідпитку, нікого не чіпає, а вона починає його накручувати. Жінки часто самі провокують бійки.

Чи виносять офіційні попередження жінкам?

— Так, за провокацію на скандал.

Чи скаржаться чоловіки на дружин?

— Ні, міліцію викликають жінки. А дільничний з"ясовує причини сварки на місці. Розмовляє з сусідами, членами сім"ї. Інколи виявляється, що чоловік тихий і нікого не чіпає, а дружина додає жару в полум"я.

Чи часто люди забирають заяви назад?

— Нечасто, але буває. Ось жінка написала заяву, а через два дні помирилася з чоловіком. Тоді приходить і каже, що погарячкувала й не хоче його карати. Написала зустрічну заяву, і справу припинили.

Чи буває, що дільничні страждають під час роботи?

— І таке буває. Два роки тому я із напарником пішов розбиратися за заявою. Тоді жінка написала, що чоловік вигнав її з дому і два місяці не пускає в хату. Я запросив сусідів, вуличний комітет і ще одного міліціонера. Ми побачили, що чоловік її справді не пускає. Пішли до сусідки складати акт. Тут вривається цей чоловік, матюкається і починає бити свою дружину й тещу. Ми втрутилися. У результаті він ударив у обличчя мого співробітника, а мені порвав кишеню. Справу два роки розглядали в суді. Минулої п"ятниці її закрили. Той чоловік приніс довідку про хворобу на туберкульоз і потрапив під амністію.

Зараз ви читаєте новину «За провокацію скандалу жінкам виносять попередження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі