пʼятниця, 13 квітня 2007 07:07

За картоплю Іван Притула купив трактор

Автор: фото: Ольга ЄФІМОВА
  Іван Притула каже, що картоплю сорту ”Серпанок” не рекомендують для лісостепової зони, але вона дуже смачна і в нього вродила добре. Минулої осені він мав 27 сортів картоплі. Цього року залишив 12 найкращих
Іван Притула каже, що картоплю сорту ”Серпанок” не рекомендують для лісостепової зони, але вона дуже смачна і в нього вродила добре. Минулої осені він мав 27 сортів картоплі. Цього року залишив 12 найкращих

Іван Притула, 46 років, живе в селі Трубайці Хорольського району. 1999 року він зайнявся вирощуванням елітних сортів картоплі. Каже, що це дуже вигідна справа, але в роботу потрібно вкладати душу.

— Картоплю спочатку виписували за адресами в журналах про городництво, — розповідає Іван Вікторович. — Садили й розрізану, й пагонами, щоб більше вийшло. Так потроху й розвели. Починали із 40 соток, а зараз садимо гектар, півтора, коли й два.

У Притули хата на п"ять кімнат. Є хлів із двома свинями, коровою, птицею та город на 40 соток. Обробляє ще 13 га паїв та 2 га орендованих у сільради. У полі на продаж вирощує ячмінь, пшеницю, соняшник, буряк, цибулю. Там садить і картоплю. Допомагають 41-річна дружина Світлана, син Вітя, донька Каріна та мама Євдокія Андріївна.

— Садити картоплю потрібно після 15 квітня, коли земля прогріється. Раніше казали, коли береза листя викине, — продовжує Притула. — Пророщувати посадкову картоплю бажано в дерев"яних ящиках. Я бульби саджу вручну, трактором тільки рів накопую, а загортаємо лопатою. Садити потрібно по одній картоплині на ямку, а не по дві-три. Відстань між рядками — 60–65 сантиметрів, між ямками — 25 сантиметрів. Якщо розрізаєте картоплину, треба, щоб було хоча б одне вічко, а вага дольки становила не менше 25 грамів.

Найкращі врожаї на Полтавщині дають сорти "Беллароса" (Німеччина), "Шанте" (Голландія), українські "Надійна", "Світанок Київський", "Повінь", "Молодіжна", "Слов"янка". Другий за важливістю показник картоплі — смакові якості сорту. Їх оцінюють за п"ятибальною шкалою. Найсмачніший сорт — "Світанок Київський" — має 4,9 бала. А поширена "Слов"янка" — 3,7.

Зараз картоплю для посадки Іван Притула купує в Київському інституті картоплярства Академії сільськогосподарських наук, що в селищі Нємішаєве, на Поліській дослідній станції в селі Федорівка Малинського району на Житомирщині. Говорить, що непогані станції в Сумах та Чернігові. Але туди він ще не доїхав.

Ідемо в гараж. Там замість транспорту стоять навкруги дерев"яні ящики з посадковою картоплею. На них написані назви сортів. Бульбу чоловік витяг із погреба для прогрівання.

Щоб картопля вродила, Іван Притула радить садити її на одному й тому ж місці раз на чотири роки. Найкраща сівозміна — морква, цибуля, а за рік до висадки картоплі — трава на сіно.

— Сію просо, овес, на наступний рік картоплю саджу. Після неї найкраще сіяти буряки. Добре родять, бо земля гарно підживлена.

На гектар картоплі Іван Вікторович вивозить 60 т гною. Для боротьби з жуками використовує отруту "Аткара".

— Бризкати треба двічі — тільки зійшла картопля, а потім перед цвітінням, коли кущі зімкнуться. У посушливий рік обгортаю раз, а як дощі йдуть вчасно — то тричі, — говорить. — Копати картоплю треба, як бадилля трохи присохне. Не треба чекати, поки весь кущ засохне. За 10 днів до копання скошую бадилля.

З гектара Притула має 30 т добірної картоплі. Середній показник по регіонах в інших господарствах — близько 13 т.

Продає насіннєву бульбу в середньому по 4,5–5 грн/кг, залежно від сорту. Каже, що в інститутах елітна німецька картопля коштує 8,5 грн/кг, а в місцевому магазині — 11 грн. Чоловік має постійних клієнтів. Цього року в Івана Притули найбільше купують "Белароссу" та "Слов"янку". За гроші, вторговані за картоплю, торік придбав трактор.

Іван Притула принципово не займається продажем модифікованої картоплі.

— В інститутах її не пропонують і не рекомендують. І наука проти, — пояснює. — Це все для комерції вигідно, але я не раджу купувати таку продукцію для домашнього вжитку.





Українець щодня з"їдає 315 грамів картоплі

Упродовж року українець з"їдає в середньому 115,2 кг картоплі, тобто по 315 г щодня. При цьому селяни споживають на 45% більше картоплі, ніж жителі міст. Це — дані Держкомстату. Картоплю вирощують на всій території України, але найвища її врожайність на Поліссі та в лісостеповій зоні.

Картопля — один з найважливіших продуктів нашого раціону. Вона містить білки, вуглеводи, калій, вітаміни А, В1, С та баластні речовини — харчові волокна, які підтримують роботу шлунково-кишкового тракту. У 100 г картоплі — 70 калорій.

Сорти радять періодично змінювати

Медсестра Пирятинської районної поліклініки 54-річна Надія Рімша третій рік саджатиме картоплю сортів "Слов"янка", "Повінь" і "Обрій". Обміняла її на звичайну в знайомих. Сім"я Рімші обробляє 12 соток біля села Тарасівка Гребінківського району Полтавщини.
— Хотіли розводити "Розалію", — розповідає жінка. — Вона родить велика й рясно. Але не дуже смачна, якась тверда. "Повінь" також не ідеальна. У перший рік, коли посадили, було дощове літо — викопали багато гнилої. Минулого року вона була середнього розміру. Років три-чотири треба вирощувати, а потім саджати нові сорти, бо картопля переводиться.
Говорить, що сорти картоплі зберігають і саджають окремо. При посадці межки розділяють рядками квасолі. Прогрівати картоплю Рімші почнуть наступного тижня в дерев"яних ящиках.

Олександр ЛУЦЕНКО

Зараз ви читаєте новину «За картоплю Іван Притула купив трактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі