середа, 21 листопада 2007 18:48

За два роки сільрада відновила дитсадок у Ромодані

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Вихованці дитсадка ”Волошка” в селищі Ромодан на Миргородщині з музичним керівником Іриною Рябіковою вчать ”Пісню про маму”. Садок відвідують 60 дітей
Вихованці дитсадка ”Волошка” в селищі Ромодан на Миргородщині з музичним керівником Іриною Рябіковою вчать ”Пісню про маму”. Садок відвідують 60 дітей

Дитсадок "Волошка" в селищі Ромодан на Миргородщині відвідують 60 дітей. Тут для них працюють гуртки англійської мови, хореографії, прикладного мистецтва.

У вітальні куток для батьків. Тут написано щоденне меню сніданків, обідів, полуденків. Висить таблиця зросту й ваги дітей. Нові дані вносять раз на місяць.

Кабінет медсестри 31-річної Наталії Ляшенко  називається "Фітобар". Він увесь у гербаріях: тут і ромашки, і сокирки, і бузина, і липа, і деревій. На стіні — засушені метелики.

— Я намагаюся кожен недуг дитини лікувати чаями і настоянками з трав, — каже Ляшенко. — Щоб вони із самого малку не звикали до хімічних препаратів.

До 2000 року заклад фінансувало Гребінківське відділення Південної залізниці. Два роки тому його на баланс узяла сільрада.

— На той час лишилися тільки стіни, бо за приміщенням наглядала охорона залізниці. А все, що можна було, люди порозкрадали, — розповідає сільський голова Наталія Дудник, 45 років. — Довелося і електроенергію заново підключати, і опалення ремонтувати. Зараз найбільша проблема з харчуванням. Начебто в бюджет закладали на їжу більше грошей, ніж торік, а все одно не вистачає. Раніше харчувалися на гривню в день, а тепер — на гривню й сімдесят копійок. Стараємося й норми калорійності витримувати, й вітамінами забезпечувати.

— Батьківський комітет щомісяця по дві гривні збирає на закупівлю канцтоварів та іграшок. Вони швидко ламаються. Постійно треба нові, — додає вихователька молодшої групи Алла Проскура, 27 років. — Буває, приносять і посуд. Купляти дорого. Через найменшу тріщинку на мисці або чашці санстанція штрафує.

Приміщення ясельної групи в руїнах — валяються шматки труб, умивальників, дверей. Будівлю заклад не використовує.

— Це раніше в нас було по 150 діток. Тепер утроє менше, — пояснює сільський голова. — Якщо розширюватися, треба на ремонт 100 тисяч гривень. Та й вихователів доведеться добирати. Вони лише недавно на повну зарплату почали працювати. На початку робили на 0,25–0,3 ставки.

На Миргородщині 1,27 тис. дітей дошкільного віку. До садків ходять 530, тобто 40%. Для них працюють 21 садок і три навчально-виховні комплекси, що складаються з об"єднаного садка і школи. Із 25 сільрад району дитсадків немає на території шести рад.

У Великих Сорочинцях 10 років стоїть коробка новозбудованого дитсадка. На його облаштування в сільради немає коштів. Діти ходять до старого приміщення, якому півстоліття.

Зараз ви читаєте новину «За два роки сільрада відновила дитсадок у Ромодані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі